31.1.16

Κουρουμπλής: Να πάμε στις επόμενες εκλογές...

Κουρουμπλής: Να πάμε στις επόμενες εκλογές με νέο εκλογικό νόμο - Τι αλλαγές σχεδιάζει η κυβέρνηση
...με νέο εκλογικό νόμο...
«Οι ανάγκες της Δημοκρατίας απαιτούν να πάμε σε ένα εκλογικό σύστημα που θα εκφράζει τις πραγματικές επιλογές της ελληνικής κοινωνίας» τονίζει στο Ακραίως, στον ΣΚΑΪ, στον Τάκη Χατζή και στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ο...
υπουργός Εσωτερικών αναφέρει ότι «ο εκλογικός νόμος δεν πρέπει να υπηρετεί σκοπιμότητες, πρέπει να υπηρετεί τρεις ανάγκες: 

- να προκαλέσει το ενδιαφέρον ενός σημαντικού ποσοστού της κοινωνίας που απέχει και είναι ένα ποσοστό 40%,

- τις σχέσεις εμπιστοσύνης που πρέπει να καλλιεργήσει κανείς με τα πολιτικά κόμματα,

- ο εκλογικός νόμος που θα ψηφιστεί από 200 βουλευτές θα μπορεί να εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές, που πιστεύω θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας».

Όσον αφορά την αναλογικότητα «πρέπει να προχωρήσει σε βάθος, να φτάσουμε πολύ κοντά στην απλή αναλογική, αλλά με γνώμονα τις σταθερές κυβερνήσεις».

Ο κ. Κουρουμπλής στη συνέχεια ρίχνει γέφυρες σε άλλες πολιτικές δυνάμεις λέγοντας «η συνεργασία δείχνει ότι μπορούμε να μεταβούμε από τη λογική του δικομματισμού στη λογική των συμμαχιών, μπορεί αυτή η λογική να δώσει σταθερές κυβερνήσεις. Θα πρέπει να εξετάσουμε μια σειρά πτυχών που θα αλλάξουν το πολιτικό πεδίο, τη δυνατότητα προεκλογικών συμμαχιών».

Ο υπουργός Εσωτερικών αποκαλύπτει πως «όλα είναι στο τραπέζι, ακόμα και η μείωση του αριθμού των βουλευτών», διευκρινίζοντας ότι «το όριο εισόδου στη βουλή θέλει πάρα πολύ μεγάλη συζήτηση». 

Σε ερώτηση αν πρέπει να ενταχθεί και στη συνταγματική αναθεώρηση το μόνιμο εκλογικό σύστημα απαντά «κανείς δεν πρέπει να αποφεύγει προτάσεις που μπορεί να μας πάνε σε ένα σταθερό εκλογικό σύστημα».

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: