31.1.16

Κατατίθεται η υποψηφιότητα για Νόμπελ Ειρήνης...


...στους «Ήρωες τους Αιγαίου»...

Τα μεσάνυχτα της Κυριακής λήγει η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων για το Νόμπελ Ειρήνης και το αίτημα για να απονεμηθεί το βραβείο στους κατοίκους και τους...
εθελοντές των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου που υποδέχονται τους πρόσφυγες αναμένεται να κατατεθεί ως υποψηφιότητα στην Επιτροπή Νόμπελ.

Η εκστρατεία ώστε να απονεμηθεί το Νόμπελ στους «Ήρωες του Αιγαίου» έχει καθολική ανταπόκριση και στο Avaaz έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 525.000 υπογραφές. «Ζητάμε να απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης στους κατοίκους και εθελοντές των νησιών του Αιγαίου που άνοιξαν την αγκαλιά τους στους πρόσφυγες και έστειλαν μήνυμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης που άγγιξε όλο τον πλανήτη» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο αίτημα για την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στους νησιώτες.

Όπως γράφει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, με το πέρας της χρονικής προθεσμίας ακαδημαϊκοί κορυφαίων πανεπιστημίων του κόσμου θα καταθέσουν τις υπογραφές στη Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ, μαζί με την υποψηφιότητα ώστε να τιμηθούν οι «Ήρωες του Αιγαίου» με την ύψιστη τιμή. Η ηλεκτρονική διεύθυνση που μπορείτε να στηρίξετε την προσπάθεια έως τα μεσάνυχτα της Κυριακής είναι: https://secure.avaaz.org/el/nobel_to_greek_islanders/?slideshow.

Τη στήριξή της στην υποψηφιότητα έχει εκφράσει και η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, ενώ και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης δήλωσε πως στηρίζει την υποψηφιότητα, τονίζοντας ότι «οι πολίτες των νησιών του Αιγαίου και ιδιαίτερα της Λέσβου αποτέλεσαν και αποτελούν το παράδειγμα για τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό».

«Η υποψηφιότητα των κατοίκων της Λέσβου για το Νόμπελ έχει μεγάλη σημασία για την αξία της αλληλεγγύης» σημείωσε μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στους Αγίους Αναργύρους και πρόσθεσε: «Κάποιοι θέλουν να κάνουν την πατρίδα μας ανθρωποφύλακα εκατομμυρίων ξεριζωμένων από χώρες που διαλύονται ,αλλά αυτές οι προσπάθειες θα πέσουν στο κενό».

«Κανείς δεν παίρνει τα παιδιά του για να κάνει χιλιάδες χιλιόμετρα μέσα σε απίστευτες κακουχίες, αν δεν κινδυνεύει η ζωή τους» ανέφερε. Όπως είπε λόγω των πολέμων τέσσερις χώρες στην Μέση Ανατολή διαλύονται και αν οι τάσεις αποσταθεροποίησης συνεχιστούν δεν αποκλείεται ακόμη και το εφιαλτικό σενάριο να δούμε και 20 εκατομμύρια πρόσφυγες να προσπαθούν να περάσουν στην Ευρώπη.

Ακολουθεί το κείμενο που έχει αναρτηθεί στο Avaaz. Η εκστρατεία ξεκίνησε από δύο μέλη του Avaaz: την Αλκμήνη από το Ηράκλειο και τον Stephen από την Ουάσινγκτον. Μπορείτε να υπογράψετε το κείμενο εδώ.

«Από την αρχή της προσφυγικής κρίσης, ψαράδες, νοικοκυρές, συνταξιούχοι, δάσκαλοι, εθελοντές, κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου… άνοιξαν την αγκαλιά τους και τα σπίτια τους σε πρόσφυγες πολέμου.

Και ενώ οι κυβερνήσεις συνεχίζουν να κρύβονται πίσω από φράχτες, οι αλληλέγγυοι νησιώτες είναι εκεί μέρα και νύχτα, με κρύο και καύσωνα, για να προσφέρουν στεγνά ρούχα, νερό, φαγητό και στέγη. Συχνά ρισκάρουν την ίδια τους τη ζωή για να σώσουν τους συνανθρώπους μας από τα κύματα.

Με τις πράξεις τους έπνιξαν το φόβο και το ρατσισμό σε ένα κύμα αλληλεγγύης και απέδειξαν ότι σε στιγμές κρίσης, στεκόμαστε ως μία, ενωμένη ανθρωπότητα. Τώρα έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία να κάνουμε αυτό το μήνυμα να ακουστεί σε κάθε γωνιά του πλανήτη και να γίνει παράδειγμα.

Υπόγραψε τώρα το ψήφισμα, για να ζητήσουμε να απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης στους ήρωες του Αιγαίου. Για να μετρήσει η στήριξή σου, πληκτρολόγησε το email σου και τα στοιχεία σου στο κουτί και πάτα «Υπογράφω». Αφού υπογράψεις, διάδωσέ το παντού μέσω email, Facebook και Twitter για να πιάσουμε το στόχο μας!

Την Κυριακή λήγει η προθεσμία και ακαδημαϊκοί κορυφαίων πανεπιστημίων του κόσμου θα καταθέσουν τις υπογραφές μας στη Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ, μαζί με την υποψηφιότητα.»

* Φωτό: Η εμβληματική φωτογραφία του Λευτέρη Παρτσάλη

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: