31.1.16

Απειλεί με αποχώρηση...

Ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη της Ελβετίας...από τις συνομιλίες η συριακή αντιπολίτευση...
Στη Γενεύη βρίσκονται περισσότερα από 20 μέλη αντιπροσωπείας της συριακής αντιπολίτευσης που μετέχουν στην Ανώτατη Επιτροπή Διαπραγματεύσεων (HCN), εκφράζοντας την πρόθεση τους να συμβάλουν ώστε...
να στεφθούν με επιτυχία οι ειρηνευτικές συνομιλίες για την Συρία,

Ωστόσο, απείλησαν πως θα αποχωρήσουν από τις διαπραγματεύσεις εάν η κυβέρνηση της Δαμασκού «συνεχίσει να διαπράττει τα εγκλήματά της», την ώρα που ο εμφύλιος πόλεμος συνεχίζει να θερίζει στη Συρία.

Ο Σαλίμ αλ Μουσλάτ, εκπρόσωπος της HCN δήλωσε πως οΜπασάρ αλ Άσαντ πρέπει να απελευθερώσει από τις κυβερνητικές φυλακές γυναίκες και παιδιά που κρατούνται και να επιτρέψει την διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε περιοχές που τελούν υπό πολιορκία.

«Είμαι πρόθυμοι να συνδράμουμε ώστε αυτή η διαπραγμάτευση να στεφθεί με επιτυχία. Αλλά θα πρέπει να ρωτήσουμε την άλλη πλευρά. Η άλλη πλευρά παριστάνει τον εκπρόσωπο του συριακού λαού. Στην πραγματικότητα δολοφονεί το συριακό λαό», επισήμανε ο Μουσλάτ στους δημοσιογράφους, καθώς τα μέλη της αντιπροσωπείας έφτασαν στο ξενοδοχείο στην Γενεύη, μετά την αεροπορική πτήση από το Ριάντ.

Τόνισε πως η επιμονή στην εφαρμογή της απόφασης του ΣΑ δεν ήταν προϋπόθεση για τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης στις διαπραγματεύσεις, αλλά αποτελεί ευθύνη των 15 κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, που περιλαμβάνουν τον κύριο σύμμαχο της Δαμασκού, τη Ρωσία.

Επίσης, ένα μέλος της HNC δήλωσε την Παρασκευή πως η αντιπολίτευση έχει μια λίστα 3.000 γυναικών και παιδιών που κρατούνται σε κυβερνητικές φυλακές στη Συρία.

Όπως ανακοίνωσε χθες το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH), οι επιδρομές αεροσκαφών της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας έχουν σκοτώσει περίπου 1.400 άμαχους πολίτες από την έναρξη της αεροπορικής εκστρατείας της Μόσχας στην Συρία.

«Πηγαίνουμε στην Γενεύη για να θέσουμε σε δοκιμασία τη σοβαρότητα της διεθνούς κοινότητας αναφορικά με τις υποσχέσεις που έχει δώσει στο συριακό λαό και να εκτιμήσουμε τη σοβαρότητα του καθεστώτος στην εφαρμογή των ανθρωπιστικών του υποχρεώσεων», ανέφερε παράλληλα από την HCN ο Ριάντ Νασάν Αγκά.

Έπειτα από διαβουλεύσεις τεσσάρων ημερών στο Ριάντ, η Ανώτατη Επιτροπή Διαπραγματεύσεων, στην οποία μετέχουν οι βασικοί εκπρόσωποι της συριακής αντιπολίτευσης και συριακές ένοπλες οργανώσεις, ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να λάβει μέρος στις έμμεσες διαπραγματεύσεις υπό τον ΟΗΕ επαναλαμβάνοντας ότι πηγαίνει στη Γενεύη κυρίως για συνομιλίες με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ Στάφαν ντε Μιστούρα.

Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που εγκρίθηκε ομόφωνα την 18η Δεκεμβρίου 2015 καλεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές του πολέμου να επιτρέψουν άμεσα την διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε περιοχές που οι κάτοικοι τους τελούν υπό πολιορκία, την απελευθέρωση φυλακισμένων που αυθαιρέτως βρίσκονται υπό κράτηση και τον τερματισμό επιθέσεων σε περιοχές άμαχου πληθυσμού.

«Το ανθρωπιστικό δίκαιο πρέπει να γίνει σεβαστό και να υπάρξει ενεργή επιδίωξη του στόχου για μια πολιτική μετάβαση που θα επιτρέψει στις συνομιλίες να σημειώσουν επιτυχία», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς με ανακοίνωση που απέστειλε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση, θα υπάρξουν απογοητεύσεις», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Ο συντονιστής της συριακής αντιπολίτευσης, Ριάντ Χιτζάμπ, ο οποίος δεν ήταν ανάμεσα στα μέλη της αντιπροσωπείας που έφτασαν χθες στην Γενεύη, ανέφερε με ανακοίνωση του ότι θα πρέπει να σημειωθούν πρόοδοι σε ανθρωπιστικό επίπεδο στις συνομιλίες, για να δικαιολογείται η συνέχιση παρουσίας των αντιπροσώπων της HCN.

«Η ουσία της διπλωματίας δεν είναι ποιος κάθεται γύρω από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά ποιος αληθινά θέλει να τερματίσει τον πόνο», ανέφερε στην ανακοίνωση της η HCN, προσθέτοντας πως "το καθεστώς του Άσαντ ήρθε εδώ υποκρινόμενο ότι επιθυμεί ειρήνη, ενώ συνεχίζει να δολοφονεί το λαό μας».

Τα μέλη της αντιπροσωπείας αναμένεται να πραγματοποιήσουν την πρώτη συνάντηση με τον ντε Μιστούρα σήμερα Κυριακή και σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο λίγο μετά την άφιξη της αντιπροσωπείας στην Ελβετία, η HCN θα ενημερώσει τον απεσταλμένο του ΟΗΕ «σχετικά με την πρόθεσή της να αποσύρει την διαπραγματευτική της ομάδα εάν ο ΟΗΕ και οι δυνάμεις της διεθνούς κοινότητας σταθούν ανίκανοι να τερματίσουν αυτές τις παραβιάσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια: