31.1.16

Αντίστροφη μέτρηση για τις φορολογικές δηλώσεις...

Τι πρέπει να γνωρίζετε...

Αναβολή για τις επόμενες ημέρες πήρε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων καθώς ένα τεχνικό πρόβλημα στο Taxisnet δεν θα...
επιτρέψει στην σχετική εφαρμογή να λειτουργήσει την Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη το πρόβλημα αντιμετωπίζεται από τους τεχνικούς του υπουργείου και η εφαρμογή αναμένεται να ανοίξει μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

Εξάλλου στις 15 του μήνα λήγει και η προθεσμία για τις επιχειρήσεις προκειμένου να δηλώσουν τις βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων φορολογικού έτους 2015, τις βεβαιώσεις εισοδημάτων από επιχειρηματικές δραστηριότητες φορολογικού έτους 2015 και τις βεβαιώσεις εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα φορολογικού έτους 2015.

Έτσι στόχος τώρα του υπουργείου Οικονομικών είναι να συγκεντρωθούν όλες οι αμοιβές των εργαζομένων και κατόπιν να αρχίσουν να υποβάλλονται οι δηλώσεις εισοδήματος των φυσικών προσώπων.

Η διαδικασία υποβολής θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Απριλίου, ενώ ο φόρος που θα προκύψει θα πληρωθεί σε 3 δόσεις: Τέλη Μαϊου, τέλη Ιουλίου και τέλη Σεπτεμβρίου.

Στόχος είναι οι φορολογούμενοι να πληρώνουν έναν φόρο κάθε μήνα και να μην συμπέσουν στο β' εξάμηνο του έτους οι πληρωμές για ΕΝΦΙΑ, εισόδημα, δόσεις ρυθμίσεων, έκτακτη εισφορά, ΦΠΑ, τέλη κυκλοφορίας κλπ αφού όπως αποδείχτηκε τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν με αποτέλεσμα να χάνει έσοδα τα κράτος και να αυξάνονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Δηλώσεις και για τα ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης

Το φετινό έντυπο Ε1 δεν έχει σημαντικές αλλαγές σε σχέση με το περυσινό αλλά ενσωματώνει τις αλλαγές που αφορούν στα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και τα οποία φέτος για πρώτη φορά θα υποβάλλουν δηλώσεις. Έτσι όπου δηλώνονταν τα εισοδήματα συζύγων θα υπάρχει και η ένδειξη Μέρος Συμφώνου Συμβίωσης ώστε όσοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης να τυγχάνουν των απαλλαγών που έχουν σήμερα οι έγγαμοι φορολογούμενοι.

Επίσης έχει διατηρηθεί ο κωδικός 049 όπου μέχρι σήμερα συμπληρωνόταν το ποσό των αποδείξεων που είχε συγκεντρώσει ο φορολογούμενους προκειμένου να έχει την έκπτωση των 2.100 ευρώ.

Τέλος έχει προστεθεί ειδικός κωδικός για όσους έχουν ανείσπρακτα ενοίκια. Ωστόσο να σημειωθεί ότι πριν την υποβολή της δήλωσης θα πρέπει να έχει κινηθεί για τη διεκδίκηση αυτών των χρημάτων...

Δεν υπάρχουν σχόλια: