31.1.16

Έκκληση ΟΗΕ για ανθρωπιστική βοήθεια στο Ιράκ...

Έκκληση ΟΗΕ για παροχή ανθρωπιστικής βοήθεια στο Ιράκ

Τα Ηνωμένα Έθνη απηύθυναν σήμερα έκκληση για δωρεές 861 εκατ. δολαρίων για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε εκατομμύρια ανθρώπους στο Ιράκ, θύματα...
πολέμου και εκτοπισμένους.

Σε διάστημα δύο ετών, 3,3 εκατομμύρια Ιρακινοί εκτοπίστηκαν εξαιτίας του πολέμου με την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και περίπου 250.000 Σύροι κατέφυγαν στο Ιράκ, προσπαθώντας να σωθούν από τον εμφύλιο πόλεμο που μαστίζει τη χώρα τους.

«Θέλουμε να χρησιμοποιηθεί το ποσό αυτό για να βοηθηθούν 7,3 εκατομμύρια άνθρωποι, οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι στο Ιράκ. Η βασική μας προτεραιότητα είναι να έχουμε πρόσβαση στους ανθρώπους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη και να τους παράσχουμε ό,τι χρειάζονται για να επιβιώσουν --τροφή, χρήματα, στέγη, νερό», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Βαγδάτη η Λιζ Γκραντ, συντονίστρια Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ για τη χώρα αυτή.

Η πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου μείωσε δραματικά τα έσοδα από το πετρέλαιο του Ιράκ. Η κυβέρνηση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδα του πετρελαίου για να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών της, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καλύψει το κόστος της ανθρωπιστικής κρίσης.

Ο αριθμός των εκτοπισμένων Ιρακινών, που είναι ήδη μεγάλος, πιθανόν να αυξηθεί περαιτέρω το 2016 κατά τη διάρκεια των μαχών για την ανακατάληψη από τις ιρακινές δυνάμεις των επαρχιών Αλ-Ανμπαρ και Νινευή.

«Όπως διαφαίνεται από την ένταση των μαχών τους προσεχείς μήνες, 11 εκατομμύρια Ιρακινοί, ίσως 12 ή και 13 εκατομμύρια, μπορεί να χρειαστούν ανθρωπιστική βοήθεια μέχρι το τέλος του 2016», σύμφωνα με το σχέδιο αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης του ΟΗΕ για το τρέχον έτος.

«Περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι αναμένεται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους το 2016, κυρίως από πόλεις και περιοχές κατά μήκος της περιοχής μεταξύ Μοσούλης και Αλ-Ανμπαρ. Ίσως ένα εκατομμύριο (άνθρωποι) επιπλέον πληγεί από τη μάχη για την κατάληψη της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας και το προπύργιο των τζιχαντιστών του ΙΚ στο Ιράκ, πρόσθεσε η αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: