31.1.16

Διακομματική επιτροπή ζητούν οι αγρότες...

Αναμονή από την κυβέρνηση...
Αμετακίνητοι είναι οι αγρότες στην αντιπαράθεσή τους με την κυβέρνηση για το ασφαλιστικό και το φορολογικό. 

Οι εκπρόσωποι των μπλόκων δεν κάνουν πίσω και τώρα ζητούν...
τη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής που θα καταγράψει τα αιτήματά τους και θα τους δώσει πειστικές απαντήσεις, προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος για το ασφαλιστικό τους.

Υπογραμμίζουν δε ότι από την απόφαση που θα προκύψει θα καθοριστεί και η στάση τους, ενώ προειδοποιούν ότι σε διαφορετική περίπτωση θα συνεχίσουν επ' αόριστον τις κινητοποιήσεις τους παραμένοντας στα μπλόκα.

Το ενδεχόμενο να κατέβουν τρακτέρ ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας δεν έχει εξαλειφθεί, ωστόσο, οι αγρότες θα αποφασίσουν τον τρόπο που θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους μετά τη μεγάλη απεργία της 4ης Φεβρουαρίου. 

«Γέφυρες» από την κυβέρνηση

Σε μια προσπάθεια να γεφυρώσει το χάσμα που υπάρχει με τους αγρότες ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του στη Ναυτεμπορική κάλεσε τους εκπροσώπους των μπλόκων να συναντηθούν και να συζητήσουν με τον πρωθυπουργό διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συζητήσει με τους αγρότες αλλαγές στο ασφαλιστικό τους, όπως για παράδειγμα μια επέκταση της μεταβατικότητας (κάτι, βεβαίως, που πρέπει να δεχθούν και οι θεσμοί, δεδομένου ότι οι χρόνοι προσαρμογής είναι μνημονιακή υποχρέωση) και άλλα θέματα.

Πολύωρο πλέον το κλείσιμο των δρόμων

Από χθες αποφασίστηκε και νέα κλιμάκωση των κινητοποιήσεών των αγροτών – προσανατολίζονται σε πολύωρο πλέον κλείσιμο του εθνικού οδικού δικτύου – ωστόσο οι γενικές συνελεύσεις των κατά τόπους μπλόκων θα λάβουν τις σχετικές αποφάσεις την Δευτέρα το πρωί.

Οι αγρότες καλούν τόσο τους βουλευτές όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν επί των αιτημάτων τους, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης, ενώ τις επόμενες ημέρες θα κοινοποιήσουν την επιχειρηματολογία και τα αιτήματα τους στην κυβέρνηση.

Επίσης στην ίδια ανακοίνωση, οι αγρότες καταδικάζουν οποιαδήποτε ενέργεια για συνάντηση με τον πρωθυπουργό πριν λάβουν συγκεκριμένες απαντήσεις.

Κεντρική και Δυτική Μακεδονία

Το μπλόκο στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, που έχει «απαγορέψει» από την Τρίτη 26 Ιανουαρίου την είσοδο σε νταλίκες και φορτηγά, δίνοντας ελευθέρας στα λεωφορεία και τα Ι.Χ. οχήματα, θα συνεχίσει με το ίδιο ρυθμό μέχρι και την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου.

Στα διόδια των Μαλγάρων, όπου βρίσκονται παρατεταγμένα περισσότερα από 800 τρακτέρ, «μπλοκάρουν» καθημερινά το δρόμο στο χρονικό διάστημα 16.00-20.00 το βράδυ.

Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται από τις 20 Ιανουαρίου η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ κλείνουν και οι παρακαμπτήριοι δρόμοι συμβολικά και όχι για περισσότερο από μία ώρα κάθε φορά.

Πελοπόννησος

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών που παραμένουν σε όλα τα μπλόκα στην Πελοπόννησο, με σημείο αιχμής το μπλόκο στα διόδια του Ισθμού. Για πέμπτη ημέρα οι αγρότες κρατούν κλειστή τη νέα εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου, ενώ ανοιγοκλείνουν και την παλαιά εθνική οδό στο Καλαμάκι.

Παράλληλα στον Ισθμό οι αγρότες ελέγχουν τα αγροτικά και φορτηγά αυτοκίνητα που κινούνται προς την Αττική και δεν επιτρέπουν να περάσουν αγροτικά προϊόντα, ούτε έμποροι λαϊκών αγορών.

Οι αγρότες της Αργολίδας παραμένουν στα δύο μπλόκα και σήμερα το πρωί θα αποφασίσουν αν θα πραγματοποιήσουν συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού Μυκηνών - 'Αργους,.

Ξάνθη

Μετ΄εμποδίων οι μετακινήσεις από την Ξάνθη προς τη Θεσσαλονίκη. Δύο φορές θα αποκλειστεί σήμερα η Γέφυρα του Νέστου από τους αγρότες της Ξάνθης. Όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου «Ενότητα» Κώστας Δαλάτσης η γέφυρα θα είναι κλειστή από τις 12 το βράδυ μέχρι τις 12 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ.

Στο οδικό δίκτυο προς Θεσσαλονίκης παραμένουν διαρκώς κλειστοί οι κόμβοι της Χρυσούπολης και των Κερδυλλίων ενώ ταυτόχρονα με την γέφυρα του Νέστου αποκλείονται οι παράδρομοι των Κερδυλλίων και η είσοδος της Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Δερβενίου. με αποτέλεσμα να είναι ανοιχτή μόνο η ορεινή διαδρομή προς Θεσσαλονίκη.

Τις ώρες που δεν υπάρχουν αποκλεισμοί στο εθνικό δίκτυο η πρόσβαση προς Θεσσαλονίκη είναι εφικτή από την Παλιά Εθνική Οδό ενώ οι οδηγοί μπορούν να χρησιμοποιούν τα τμήματα της Εγνατίας Οδού από Πετροπηγή Καβάλας μέχρι Κερδύλλια και από Ρεντίνα μέχρι Θεσσαλονίκη.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: