
Στενότερη συνεργασία του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας (ΒΡΒ) με την ελληνική κυβέρνηση προωθείται από τις δύο πλευρές. Το Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου Νόρμπερτ-Βάλτερ Μπόργιανς, επισκέπτεται την Αθήνα προκειμένου να...
συνυπογράψει, Διακήρυξη Προθέσεων στο πεδίο πάταξης της φοροδιαφυγής.
Ο γερμανός υπουργός σε αποκλειστική συνέντευξή του προς τη Deutsche Welle ανέφερε:
«Μετά από πολλές συνομιλίες που είχαμε, καταλήξαμε στην κοινή διαπίστωση ότι θα ήταν χρήσιμο για τους υπαλλήλους του ελληνικού ΣΔΟΕ εάν παρακολουθούσαν μια φορά πώς γίνεται ο φορολογικός έλεγχος και ο υπολογισμός των φόρων στη ΒΡΒ, πώς γίνεται ο έλεγχος των υψηλών εισοδημάτων αλλά και των επιχειρήσεων. Επίσης πώς δουλεύει το σώμα δίωξης οικονομικού εγκλήματος, πώς αξιολογεί στοιχεία, πώς διεξάγει έρευνες. Πρόκειται δηλαδή τρόπον τινά για μια προσφορά ‘εντατικών μαθημάτων’ για υπαλλήλους του ελληνικού ΣΔΟΕ στα κέντρα εκπαίδευσης που διαθέτουμε, με την οποία θέλουμε να συμβάλουμε στην ενίσχυση της ελληνικής φορολογικής διοίκησης».
Ο υπουργός διευκρινίζει ότι έπειτα από μια σχετική προετοιμασία, τα σεμινάρια μετεκπαίδευσης των ελλήνων συναδέλφων μπορούν να ξεκινήσουν σχετικά άμεσα. Το πιο ρεαλιστικό σενάριο είναι να γίνει αυτό «στις αρχές του καλοκαιριού», όπως λέει. Αν και το σχετικό πρόγραμμα περιορίζεται στους καταρχήν 50 υπαλλήλους, στόχος είναι να ακολουθήσουν μελλοντικά και άλλοι, σύμφωνα με τον ίδιο.
Να σημειώσουμε πως δύο μέρες πριν από την επίσκεψη του υπουργού οικονομικών του γερμανικού κρατιδίου της Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς, στην Ελλάδα, έχουν ήδη αποσταλεί από τους οικονομικούς εισαγγελείς οι πρώτες 20 κλήσεις για εξηγήσεις προς μεγαλοκαταθέτες της τράπεζας UBS που περιλαμβάνονται στην ομώνυμη λίστα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι παραλήπτες των συγκεκριμένων κλήσεων φέρεται να είναι γιατροί και δικηγόροι.
Το 2012 δεν υπήρξε ανταπόκριση
Η προσφορά μετεκπαίδευσης του Νόρμπερτ- Βάλτερ Μπόργιανς δεν είναι καινούργια, αφού χρονολογείται από το 2012. Δεδομένου ότι η ελληνική πλευρά ανταποκρίνεται με μια καθυστέρηση τεσσάρων σχεδόν χρόνων, είναι εύλογο το ερώτημα εάν το πρόβλημα στην Ελλάδα έγκειται στην έλλειψη της απαραίτητης τεχνογνωσίας ή απλώς στην έλλειψη πολιτικής βούλησης.
«Δεν μπορώ και δεν θέλω να το κρίνω αυτό, διότι δεν θέλω να εμπλακώ στην εσωπολιτική συζήτηση (στην Ελλάδα)», σχολιάζει ο υπουργός Οικονομικών της NRW. «Όσον αφορά τις συνομιλίες του 2012, αυτό μπορώ να σας στο πω, είχα την αίσθηση ότι η ιδέα στήριξης των (φορολογικών) δομών στην Ελλάδα αντιμετωπίστηκε γενικότερα θετικά, εντούτοις για λόγους που δεν γνωρίζω δεν υπήρξε ανταπόκριση. Προσωπικά επανήλθα στο θέμα και στη συνέχεια. Εάν υπήρχε η σαφής απάντηση ότι δεν έχουμε τέτοιες ανάγκες, τότε θα ήμουν ο τελευταίος που θα το επέβαλε στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια προσφορά εκ μέρους μας. Εάν αυτό μπορεί να βοηθήσει, τότε είμαστε πρόθυμοι να το κάνουμε».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου