31.1.16

«Καμπανάκι» από την Europol...

«Καμπανάκι» από την Europol: Αγνοούνται 10.000 προσφυγόπουλα
Αγνοούνται 10.000 προσφυγόπουλα...

Τουλάχιστον 10.000 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα έχουν εξαφανιστεί μετά την άφιξή τους στην Ευρώπη, προειδοποιεί η Europol.

Η υπηρεσία εκφράζει φόβους ότι...
πολλά από αυτά έχουν πέσει στα χέρια οργανωμένων συνδικάτων εγκλήματος.

Σε μία πρώτη προσπάθεια να ποσοτικοποιηθεί μία από τις πιο ανησυχητικές πτυχές της προσφυγικής κρίσης, ο αρχηγός επιτελείου της Europol είπε στον βρετανικό Observer ότι χιλιάδες ευάλωτοι ανήλικοι έχουν εξαφανιστεί, αφού πρώτα τα στοιχεία της ταυτότητάς τους είχαν καταγραφεί από τις Αρχές.

Ο Μπράιαν Ντόναλντ είπε ότι 5.000 προσφυγόπουλα έχουν εξαφανιστεί μόνο στην Ιταλία, ενώ άλλα 1.000 αγνοούνται στη Σουηδία. Προειδοποίησε ότι μία εξελιγμένη πανευρωπαϊκή «εγκληματική υποδομή» έχει θέσει στο στόχαστρό της πρόσφυγες.

«Δεν είναι παράλογο να πούμε ότι αναζητούμε περισσότερα από 10.000 παιδιά. Δεν έχουν πέσει όλα θύματα εγκληματικής εκμετάλλευσης. Ορισμένα μπορεί να είναι με μέλη της οικογένειάς τους. Δεν γνωρίζουμε πού βρίσκονται, τι κάνουν και με ποιους είναι» σημείωσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με την οργάνωση Save the Children, εκτιμάται ότι 26.000 ασυνόδευτα παιδιά εισήλθαν πέρυσι στην Ευρώπη. Η Europol πιστεύει ότι το 27% των αφίξεων στην Ευρώπη ήταν ανήλικοι.

«Είτε έχουν καταγραφεί είτε όχι, μιλάμε για 270.000 παιδιά. Δεν είναι όλα ασυνόδευτα, αλλά έχουμε ενδείξεις ότι μεγάλο ποσοστό αυτών μπορεί να είναι» είπε ο αξιωματούχος της Europol.

Όπως σημειώνει ο Observer, τον Οκτώβριο αξιωματούχοι στο Τρέλεμποργκ της νοτίου Σουηδίας αποκάλυψαν ότι αγνοείται η τύχη περίπου 1.000 ασυνόδευτων παιδιών που είχαν φτάσει στο λιμάνι τον προηγούμενο μήνα. Την Τρίτη, άλλη έκθεση από την Σουηδία, ανέφερε ότι πολλά ασυνόδευτα προσφυγόπουλα έχουν εξαφανιστεί και ότι υπάρχουν «ελάχιστες πληροφορίες για το τι συμβαίνει μετά την εξαφάνισή τους».

Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα, στη Βρετανία ο αριθμός των προσφυγόπουλων που εξαφανίζονται λίγο μετά την άφιξή τους στη χώρα διπλασιάστηκε το προηγούμενο έτος, αυξάνοντας τους φόβους ότι τα παιδιά-πρόσφυγες πέφτουν θύματα εγκληματικών οργανώσεων.

Ο Μπράιαν Ντόναλντ επιβεβαίωσε ότι η Europol διαθέτει στοιχεία ότι κάποια από τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα έχουν πέσει θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

Ο ίδιος είπε ότι σε Γερμανία και Ουγγαρία έχουν συλληφθεί αρκετά άτομα για εκμετάλλευση προσφύγων. «Υπάρχουν φυλακές στη Γερμανία και την Ουγγαρία, όπου η πλειοψηφία των ατόμων που συλλαμβάνονται και κρατούνται εκεί σχετίζονται με εγκληματική δραστηριότητα που αφορά την μεταναστευτική κρίση» σημείωσε.

Δήλωσε, μάλιστα, ότι φαίνεται να υπάρχει μία ανησυχητική σύνδεση μεταξύ των οργανώσεων εμπορίας λευκής σαρκός και των οργανώσεων παράνομης μεταφοράς προσφύγων στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: