13.1.16

Στουρνάρας: Φοβήθηκα οτι θα φτάναμε στο Grexit...

Είχα προειδοποιήσει για τα capital controls…

Γνώριζα για το σχέδιο του διπλού νομίσματος...

«Καρφιά» κατά της κυβέρνησης για την επτάμηνη διαπραγμάτευση αφήνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Ιστορίες» (ΣΚΑΪ), στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα για συναίνεση ενόψει των δύσκολων ψηφοφοριών για το ασφαλιστικό.

Ο...
κ. Στουρνάρας εκτίμησε πως «οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων έχουν σημαντικά λιγότερες επιπτώσεις από αυτές που είχαμε υπολογίσει» και εξήγησε γιατί συνέβη αυτό:

Πρώτον διότι τους επιβάλαμε με έναν ήπιο τρόπο. Αποτέλεσμα είναι ενώ τότε όλοι θεωρούσαν πως η ύφεση θα είναι στο μείον 2,5% φαίνεται πως θα κλείσει κάπου ανάμεσα σε μηδέν και μείον 0,5% περίπου. Αυτό είναι μια δεδομένων των αντιξοοτήτων της εποχής, είναι ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Βέβαια είμαστε και τυχεροί μέσα στην ατυχία μας, ο τουρισμός πήγε πολύ καλύτερα από ότι περιμέναμε, η τιμή του πετρελαίου έπεσε δραματικά, και επίσης το ουδέν κακό αμιγές καλού που λέμε, ότι ο φόβος του κόσμου στο πρώτο εξάμηνο οδήγησε σε αγορές καταναλωτικών αγαθών που κράτησαν την οικονομία.

Παράλληλα επεσήμανε πως καταλύτης για την άρση των capital controls, «θα είναι να έχουμε μια θετική αξιολόγηση του προγράμματος. Εάν γίνει αυτό το βλέπω να γίνεται και εντός του έτους».

Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι εάν τελειώσει επιτυχώς η αξιολόγηση θα αρχίσει η συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους. « Δεν βλέπω κανέναν λόγο εφόσον τελειώσει η αξιολόγηση γιατί να μην προσχωρήσουν οι εταίροι στην συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. Έχουν ήδη γίνει βήματα. Θα εκπλαγώ εάν δεν το κάνουν» είπε.

Υπογράμμισε παράλληλα την ανάγκη για συναίνεση. «Υπάρχουν αρνήσεις που γίνονται για λόγους ρητορικούς και αρνήσεις που θα εκφραστούν την κρίσιμη ψηφοφορία της Βουλής. Ας περιμένουμε. Έχουμε καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής και είναι κρίμα, πολύ κρίμα να ξαναγυρίσουμε πίσω, να ξαναγυρίσουμε στο Νοέμβριο του ’14 ή στο Μάιο του ’14 ή στον Ιούνιο του ’15, ακόμα χειρότερο».

Σημείωσε πως λάμβανε μηνύματα από το εξωτερικό πως τα πράγματα δεν βαδίζουν στον σωστό δρόμο τονίζοντας πως «κάθε 15 ημέρες συναντιόμασταν στην Φρανκφούρτη γινόταν μάχες δίναμε μάχες για να πάρουμε ρευστότητα. Αλλά είχα μηνύματα και από τα Eurogroup από τα άτυπα συμβούλια που συμμετέχουμε και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών».

Όπως σημειώνει, «υπήρχε ένας τρόπος διαπραγμάτευσης ο οποίος δεν ήταν συνεπής με την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη» και προσθέτει λέγοντας πως ενημέρωνε για τα μηνύματα που λάμβανε «σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση».

Επεσήμανε πως τα πράγματα για τη χώρα είχαν φτάσει σε ένα πολύ επικίνδυνο σημείο. Όπως είπε, φοβήθηκε «μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, μέσα σε μισή ώρα γέμισε η Αθήνα κόσμο, οποίος πήγαινε στα ΑΤΜς να πάρει χρήματα».

Για τα σενάρια περί διπλού νομίσματος, το περίφημο σχέδιο Βαρουφάκη δηλαδή, σχολιάζει πως είχε σχετική πληροφόρηση. «Για αυτό συγκάλεσα του νομικούς συμβούλους της Τράπεζας, παράγοντες του δημοσίου βίου που είχαν χρηματίσει πρωθυπουργοί. Μίλησα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και φτιάξαμε έτσι να το πω, ένα Τείχος, μια άμυνα για εξελίξεις τέτοιου είδους» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας τη στροφή της κυβέρνησης και την υπογραφή της συμφωνίας αναφέρει πως «ότε είδε ότι αυτός ο τρόπος διαπραγμάτευσης δεν οδηγούσε πουθενά. Οδηγούσε ίσως στην καταστροφή. Και πράγματι έστω και στο παρά πέντε έγινε η σωστή στροφή».

Ακόμα επεσήμανε πως ήταν λάθος το σχέδιο του Σόιμπλε για προσωρινό Grexit. «Δεν το βλέπω μόνο ως Έλληνας, το βλέπω ως Ευρωπαίος. Ήταν πιστεύω μια λάθος κίνηση. Δεν μπορείς να εξαναγκάσεις μια χώρα να βγει από το ευρώ εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις να μείνει. Δεύτερον, το να κάνεις μια τέτοια ενέργεια δεν ταιριάζει στο ευρωπαϊκό κεκτημένο» τονίζει.

Αναφερόμενος στη θητεία του ως υπουργός Οικονομικών τονίζει πως υπήρχαν δύσκολες διαπραγματεύσεις τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. «Μη ξεχνάτε τότε υπήρχε μία κυβέρνηση τριών κομμάτων. Ήταν η Νέα Δημοκρατία, ήταν το ΠΑ.ΣΟ.Κ, ήταν και η ΔΗΜ.ΑΡ» ανέφερε.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπεραμύνεται της επιβολής του ΕΝΦΙΑ. «έπρεπε να επιβληθεί διότι είμαστε η μόνη χώρα του ΟΟΣΑ που δεν είχε επί της ουσίας ένα φόρο ακίνητης περιουσίας, ένας προοδευτικός φόρος.

Ο διοικητής της ΤτΕ αφήνει μάλιστα, δύο αιχμές κατά των εταίρων ως προς τη στάση τους απέναντι στην κυβέρνηση Σαμαρά. «Και η ελληνική πλευρά έχει κάνει λάθη πισωγύριζε πολλές φορές, αλλά και οι εταίροι έκαναν λάθη» αναφέρει και προσθέτει:

Αυτό ήταν ίσως το σημαντικότερο λάθος που έγινε από πλευράς εταίρων. Ενώ πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα και πολύ μεγαλύτερο από ότι είχε προϋπολογιστεί. Και όμως οι εταίροι υπαναχώρησαν τότε στη δέσμευσή τους για το χρέος [Eurogroup Νοεμβρίου 2014] χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία ότι δεν είχαμε προχωρήσει επαρκώς στα άλλα, στα διαρθρωτικά κομμάτια του προγράμματος. Αυτό ήταν άλλοθι νομίζω.

Το δεύτερο λάθος των δανειστών κατά τον κ. Στουρνάρα, ήταν πως πίεσαν υπερβολικά με αποτέλεσμα να μην κλείσει η τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος. «Οι διαφορές ήταν μικρές. Σαφώς η τότε κυβέρνηση με το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών αισθανόταν πληγωμένη, κοινοβουλευτικά έλεγαν ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα να περάσουμε σκληρά μέτρα. (...) Το μεγαλύτερο μέρος, της προσαρμογής είχε επιτευχθεί και έχει επιτευχθεί και τώρα. Άρα μένει ένα μικρό κομμάτι» σημειώνει και τονίζει:

Νομίζω ότι μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε αυτό ως ένα ιστορικό ατύχημα. Δηλαδή οι δύο πλευρές, και οι δανειστές και η ελληνική πλευρά, ίσως υπερεκτίμησαν τη δυνατότητα της άλλης πλευράς να δεχθεί τις θέσεις της. Οι μεν δανειστές πίστευαν ότι αν πιέσουνε θα μπορούσε η τότε κυβέρνηση να πάρει τα μέτρα, η δε ελληνική κυβέρνηση πίστευε ότι αν αντισταθεί οι δανειστές θα υποχωρούσαν. Γι’αυτό λοιπόν έγινε και το ιστορικό ατύχημα και δεν έκλεισε τότε review. Θα μπορούσε να είχε κλείσει. Πιστεύω πως ήταν λάθος αν το δούμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια: