13.2.16

Ο θερμός μήνας Μάιος...


Η σύνδεση της προσφυγικής κρίσης με την οικονομική έχει ήδη γίνει και όχι επειδή ζητά χαλάρωση του προγράμματος η...
ελληνική πλευρά λόγω (και) του μεταναστευτικού.

Οι εταίροι-πιστωτές έχουν καταλήξει ότι προέχει η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και ότι δεν έχει νόημα να προηγηθεί το δεύτερο του πρώτου αφού από το πρώτο θα εξαρτηθεί το δεύτερο. Εχουν επίσης συμφωνήσει ότι χωρίς περικοπή των συντάξεων που καταβάλλονται σήμερα δεν πρόκειται να “βγουν τα νούμερα” και αυτό είναι ένα σημείο στο οποίο συμφωνούν όλοι οι “θεσμοί” που κατά τα άλλα, και ειδικά για το θέμα του χρέους, έχουν σοβαρές διαφωνίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας κ. Γκάμπριελ διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό στην τελευταία τους συνάντηση ότι αν υπάρξουν καλές ελληνικές επιδόσεις στο προσφυγικό θα βάλει πλάτη για το δημοσιονομικό, ώστε να επιδειχθεί διαλλακτικότητα από τους πιστωτές. Το θέμα συζητήθηκε και μεταξύ Μέρκελ-Τσίπρα με την Γερμανίδα καγκελάριο, κατά τις ίδιες πληροφορίες, να είναι, όπως συνήθως, “εποικοδομητικά ασαφής”.

Τα καλά λόγια που ειπώθηκαν μετά το τελευταίο Γιούρογκρουπ, ότι υπάρχει πρόοδος και ότι μπορεί να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι τέλους Μαρτίου, ήταν πολύ ενδεικτικά του πολιτικού χαρακτήρα των αποφάσεων. Την ώρα που ο Πωλ Τόμσεν εκ μέρους του ΔΝΤ διεμήνυε ότι απαιτείται κόψιμο συντάξεων και μέτρα 9 δισ, Μοσκοβισί και Ντάσειλμπλουμ έστελναν καθησυχαστικά μηνύματα.

Τρίμηνη διορία

Δύο υπουργοί, οι κ.κ. Μουζάλας και Δραγασάκης προανήγγειλαν ότι θα κλείσουν τα χερσαία σύνορα στον βορρά. Δεν το υποψιάζονται, το γνωρίζουν γιατί έχει ήδη συζητηθεί σε συμβούλια υπουργών και θα επαναβεβαιωθεί στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη εβδομάδα. Η προθεσμία είναι τρίμηνη: Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά επίσημα από την Ελλάδα να προχωρήσει σε αποτελεσματικό έλεγχο των συνόρων της εντός 90 ημερών, σε αντίθετη περίπτωση ανοίγει ο δρόμος για προσωρινή αναστολή της συμμετοχής της χώρας μας στη Συνθήκη Σένγκεν.

Τις συστάσεις της Κομισιόν προς την Ελλάδα υιοθέτησε το Συμβούλιο της ΕΕ την Παρασκευή, αφού συζητήθηκε σε επίπεδο υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ και με δεδομένη την αντίδραση της Αθήνας.

Τα hots spots ετοιμάζονται πυρετωδώς ενώ είναι προφανές ότι θα ζητούνται διαρκώς νέες υποδομές αφού δεν είναι σαφής ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων που προορίζονται να εγκλωβιστούν εδώ ούτε βέβαια ο χρονικός ορίζοντας της παραμονής τους. Αλλωστε, η επανένταξη της χώρας στο πλαίσιο της Συνθήκης του Δουβλίνο ΙΙ σηματοδοτεί την προοπτική επαναπροώθησης εδώ μεταναστών από τη βόρεια Ευρώπη.
Ασάφεια καλύπτει και το ρόλο του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο που καλείται να ελέγξει τις μεταναστευτικές ροές από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά χωρίς να έχει εξηγηθεί πώς ακριβώς θα γίνει αυτό και αν η εντολή περιλαμβάνει επικίνδυνα μέσα, όπως είναι η απώθηση.

Βλέποντας και κάνοντας

Το συμπέρασμα είναι ότι εταίροι-πιστωτές δεν βιάζονται για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αντιμετωπίζουν ως ενιαίο ελληνικό πρόβλημα το προσφυγικό και το οικονομικό, δεν δίνουν σεντς για τις αγωνίες και την κούραση της ελληνικής κοινωνίας, ούτε επηρεάζονται από τις κινητοποιήσεις και το σκηνικό έντασης στο εσωτερικό.

Αντίθετα, η κυβέρνηση βιάζεται διαπιστώνοντας ότι όσο μένουν ανοιχτές οι μεγάλες εκκρεμότητες τόσο θερμαίνονται τα μέτωπα με επαγγελματικές ομάδες και τόσο μεγαλώνει η κοινωνική δυσθυμία.

Η παρουσία εξαγριωμένων αγροτών στην Αθήνα αντιμετωπίζεται από το Μέγαρο Μαξίμου ως κορύφωση και όχι ως πρόλογος. Θεωρούν ότι την επόμενη εβδομάδα θα φανεί η διάσπαση στις τάξεις των αγροτών και μπορεί να οριστεί συνάντηση εκπροσώπων τους με τον πρωθυπουργό.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: