1.2.16

Αντίστροφη μέτρηση...


...για τις φορολογικές δηλώσεις...

Η αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων από τον Μάρτιο ξεκίνησε, καθώς έως τις...
15 του τρέχοντος μήνα  ολοκληρώνεται η ηλεκτρονική υποβολή των βεβαιώσεων αποδοχών, ενώ αμέσως μετά και την πληρωμή της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ στις 29 Φεβρουαρίου, το σύστημα Taxis αναμένεται να ανοίξει τις «πύλες» του.
Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος από τα φυσικά και νομικά πρόσωπα να ολοκληρωθεί εντός 60 ημερών και όλοι οι πρόσθετοι φόροι, καθώς και ο νέος φόρος ακινήτων που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ, να καταβληθούν από τους υπόχρεους έως και τον Νοέμβριο.
Ηδη οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΓΓΠΣ έχουν αρχίσει να «φορτώνουν» στα νέα έντυπα Ε1 όλα τα δεδομένα που αφορούν μισθούς, συντάξεις, τόκους καταθέσεων, καθώς έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του, χωρίς, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», ουσιαστικές αλλαγές.
Η βασικότερη διαφοροποίηση είναι η ενσωμάτωση των αλλαγών που αφορούν όσους έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, ώστε να τυγχάνουν πλέον των απαλλαγών που ισχύουν για τους έγγαμους φορολογούμενους.
Κατά τ’ άλλα, το νέο Ε1 έχει μόνο δύο διαφορές σε σχέση με το περσινό, που αφορούν:
* στον πίνακα 4Ε στην 3η σελίδα του νέου εντύπου, όπου δηλώνεται το εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου.
Από τον πίνακα αυτό έχουν απαλειφθεί φέτος τρεις ενδείξεις μαζί με τους αντίστοιχους κωδικούς, όπου οι φορολογούμενοι εκλήθησαν πέρυσι να δηλώσουν στοιχεία αναγκαία για τον υπολογισμό του φόρου υπεραξίας ακίνητης περιουσίας.
Ο λόγος για τον οποίο απαλείφθηκαν αυτές οι ενδείξεις κι αυτοί οι κωδικοί είναι το γεγονός ότι από την 1η-1-2015 μέχρι και την 31η-12-2016 έχει ανασταλεί η επιβολή του φόρου υπεραξίας ακινήτων.
* στον πίνακα 4Δ2, όπου δηλώνονται τα εισοδήματα από ακίνητη περιουσία.
Στο τέλος του πίνακα αυτού έχουν προστεθεί η παράγραφος 11 και οι κωδικοί 125-126 για την αναγραφή των ανείσπρακτων ενοικίων, ώστε τα ποσά αυτά να μπορούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να τα αναγράψουν ξεχωριστά και να μη φορολογηθούν γι’ αυτά, εφόσον πληρούνται και οι λοιπές προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος.

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: