13.2.16

Τελεσίγραφα και σενάρια...


...για κλειστά σύνορα...

«Φουντώνουν» τα σενάρια για την επιβολή ελέγχων στα σύνορα εντός της ζώνης Σένγκεν. Σε έγγραφα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επικαλείται το...
Associated Press, γίνεται σαφές ότι έχουν ήδη ξεκινήσει οι διεργασίες για τον περιορισμό των μετακινήσεων χωρίς διαβατήριο, με την εισαγωγή ενός έκτακτου κανονισμού, που θα επιβάλλει ελέγχους σε διάφορα σύνορα, για πάνω από δύο χρόνια.

Την ίδια στιγμή, ο επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, επαναλαμβάνει διαρκώς ότι στόχος είναι να αποκατασταθεί η ομαλή και πλήρης λειτουργία της Σένγκεν και να διαφυλαχθεί η ελεύθερη μετακίνηση.

Η χώρα μας έχει ήδη λάβει τελεσίγραφο, προκειμένου να υλοποιήσει τις ευρωπαϊκές συστάσεις για αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων. Όλα αυτά συμβαίνουν λίγες μόνο ημέρες πριν την καθοριστική Σύνοδο Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 18 και 19 Φεβρουαρίου, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει τις εξελίξεις και στη συνάντηση που θα έχει την Τρίτη με τον Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Αθήνα.

Τα έγγραφα που επικαλείται το Associated Press δείχνουν ότι η ΕΕ προετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει μια έκτακτη νομοθετική ρύθμιση, αναγνωρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να προστατεύσει τα σύνορα της. Ευρωπαίος αξιωματούχος έδειξε τα έγγραφα στο AP υπό το καθεστώς ανωνυμίας. Έλληνες αξιωματούχοι αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο.

Την Παρασκευή, τα κράτη της ΕΕ αναγνώρισαν ότι η συνολική λειτουργία της Σένγκεν βρίσκεται σε κίνδυνο και ζήτησαν από την Ελλάδα να κάνει περισσότερες προσπάθειες για να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση.

Ευρωπαίοι επιθεωρητές επισκέφτηκαν σημεία στα ελληνικά σύνορα τον Νοέμβριο και έδωσαν στην Αθήνα περιθώριο μέχρι τις αρχές Μαΐου για να αναβαθμίσει την διαχείριση των συνόρων στα νησιά. Δύο αξιολογήσεις που προωθήθηκαν στην ελληνική κυβέρνηση στις αρχές Ιανουαρίου έδειξαν ότι η Αθήνα έχει κάνει πρόοδο, αλλά σημείωσαν «σημαντικές παραλείψεις» στην διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

«Χωρίς υποχώρηση της μεταναστευτικής πίεσης και με τον χρόνο να τελειώνει, οι υπουργοί μας συμφώνησαν ότι ο μόνος τρόπος να συνεχίσουμε πέρα από το ανώτατο χρονικό όριο πέραν του οποίου μπορούν να διατηρηθούν οι έλεγχοι αυτοί είναι να υιοθετηθεί μια σύσταση της Επιτροπής υπό το άρθρο 26 της Σένγκεν» έγραψε ο αξιωματούχος σε mail που έχει δει το AP.

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε χθες ότι από τη στιγμή που διαπιστώθηκαν αυτές οι αδυναμίες ξεκίνησε μια διαδικασία - η οποία αποβαίνει στη προστασία της ζώνης Σένγκεν μέσω της εφαρμογής των κανόνων. «Δεν είναι απαραίτητο ότι αυτή η διαδικασία θα οδηγήσει στο άρθρο "26" βάσει του οποίου θα μπορεί να ληφθεί απόφαση για να συνεχίσουν να ισχύουν οι έλεγχοι στα σύνορα μεταξύ χωρών Σένγκεν, όπως συμβαίνει ήδη στη Γερμανία και στην Αυστρία για παράδειγμα».

Ο επίτροπος τόνισε: «Δεν προβλέπεται αποβολή από τη ζώνη Σένγκεν. Αντί να εστιάζουμε στη κινδυνολογία, μπορούμε να διαπιστώσουμε τα θετικά βήματα στα οποία κάνουν αναφορά και οι πρόσφατες ανακοινώσεις της Επιτροπής».

Αυστριακός ΥΠΕΞ προς ΠΓΔΜ: Κλείστε τα σύνορα

Πάντως, ο υπουργός εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, εξακολουθεί να μην χάνει ευκαιρία να προκαλεί με τις δηλώσεις του. Χθες, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Νίκολα Ποπόσκι, δήλωσε ότι η ΠΓΔΜ πρέπει να είναι απόλυτα έτοιμη να σταματήσει την είσοδο προσφύγων και μεταναστών από τα σύνορα της με την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: