Με σαφείς αιχμές για το συνέδριο της ΓΣΕΕ, το οποίο και χαρακτήρισε «πολυτελές», η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας απάντησε στην επίθεση του προέδρου της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλου που κατηγόρησε την κυβέρνηση γιατί δεν ανέλαβε πρωτοβουλία για την παράταση της...
ισχύος της ΕΓΣΣΕ, εν όψει της υποτιθέμενης λήξης της μετενέργειας της τελευταίας την 31η Μαρτίου.
Ουσιαστικά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εγκαλεί τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλο κατηγορώντας τον για άγνοια των νόμων.
«Οι όροι της ΕΓΣΣΕ ισχύουν για όλους τους εργαζομένους μέχρι τέλος Ιουνίου», επισημαίνει η κυβέρνηση με βάση τη ρύθμιση του άρθρου 40 του νόμου 4320/2015» της πρώτης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ
Πράγματι ο εν λόγω νόμος αναφέρει:
«Οι κανονιστικοί όροι εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας που έληξε ή καταγγέλθηκε, εξακολουθούν να ισχύουν επί ένα εξάμηνο από τη λήξη ή καταγγελία και εφαρμόζονται και στους εργαζομένους που προσλαμβάνονται στο διάστημα αυτό».
Πάντως η κυβέρνηση τάχθηκε υπέρ της όποιας απόφασης των κοινωνικών εταίρων να παρατείνουν μέχρι το τέλος του 2016 την ισχύ της ΕΓΣΣΕ, ούτως ώστε να μην υπάρχει πίεση χρόνου στη μελλοντική διαπραγμάτευσή τους.
Παράλληλα υπενθύμισε ότι στις 6 Απριλίου έχει οριστεί η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που θα αφορά τις εργασιακές σχέσεις.
«Αθέτηση εξαγγελιών»
Από την άλλη, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, αντί να απαντήσει για το εάν η παράταση της ισχύος της μετενέργειας ισχύει μέχρι τον Ιούνιο (αναφέρει κάτι θολό περί διαφορετικών νομικών ερμηνειών), εξαπολύει μύδρους κατά της κυβέρνησης μιλώντας για αθέτηση προεκλογικών εξαγγελιών.
«Χρωστάνε πολλά στους μισθωτούς, τους ανέργους, τον ελληνικό λαό που δεν “ξεπλένονται” με γελοιότατους υπαινιγμούς περί “πολυτελούς συνεδρίου”, που αλιεύονται από σκανδαλοθηρικά δημοσιεύματα», αναγράφεται στη σχετική ανακοίνωση-απάντηση που εξεδόθη για το θέμα από τη ΓΣΕΕ.
Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, αυτά που χρωστάει η κυβέρνηση στους εργαζομένους είναι:
⚫ «Με έναν νόμο και ένα άρθρο κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων…».
⚫ «Το πρώτο ν/σ της κυβέρνησης της Αριστεράς θα είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ…».
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου