6.3.16

Στον ρυθμό της διασκέδασης...

Καρναβάλι της Πάτρας
Γιορτές, παιχνίδια, διαγωνισμοί και πολύ κέφι. Η Ελλάδα με τις καλές και τις κακές της στιγμές, τα θετικά και τα αρνητικά γεγονότα, αναζητεί μια ανάσα μέσα στη δύσκολη συγκυρία.

Η Θεσσαλονίκη βρήκε τον τρόπο να εντάξει τους πρόσφυγες στο πνεύμα των ημερών.

Από την...
Πάτρα ώς το Ρέθυμνο και από την Ξάνθη ώς τα νησιά του Ιονίου, η Ελλάδα γιορτάζει στο ίδιο πνεύμα
Καρναβάλι  της Πάτρας

Καρναβάλι  της Πάτρας
Νάουσα: Γενίτσαροι και Μπούλες

Με Γενίτσαρους και Μπούλες γιορτάζει η Νάουσα το Καρναβάλι αναβιώνοντας ένα έθιμο που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα.

Ο χαρακτηριστικός ήχος του ζουρνά και το νταούλι τούς συνοδεύει σε κάθε τους βήμα, καθώς χορεύουν στους δρόμους της Νάουσας κατά ομάδες (μπουλούκια), σε ένα Καρναβάλι όπου τα μουσικά όργανα, οι χοροί, το δρομολόγιο είναι προκαθορισμένα από το τελετουργικό, που ακολουθείται αναλλοίωτο στο πέρασμα των χρόνων.

Οι συμμετέχοντες είναι νέοι άνδρες, ενώ τη γυναικεία μορφή (Νύφη-Μπούλα) την υποδύεται πάντα άνδρας.

Τις δύο Κυριακές (6/3 & 13/3) θα δοθεί έμφαση στην παράδοση, ενώ την Καθαρά Δευτέρα (14/3) στο σατιρικό-καρναβαλικό στοιχείο της Αποκριάς.

Επίσης παρακολουθήστε το καθιερωμένο αποκριάτικο γλέντι «Μια πόλη, μια γιορτή» που γίνεται στο κέντρο της πόλης το Σάββατο (12/3).

Ξάνθη: Από τα μεγαλύτερα

Ενα από τα μεγαλύτερα Καρναβάλια της Ελλάδας, το Ξανθιώτικο με τις θρακικές λαογραφικές γιορτές, σας περιμένει με μουσική, χορό, θέατρο, εικαστικές εκθέσεις και πολλές άλλες εκδηλώσεις. Σιροπιαστά, καριόκες και ελληνικός καφές για να πάρουμε δυνάμεις και ξεκινάμε.

Το Καρναβάλι της Ξάνθης είναι το μεγαλύτερο της Βόρειας Ελλάδας, προσελκύοντας επισκέπτες από όλη την Ελλάδα αλλά και τα Βαλκάνια.

Κάθε χρόνο τα γραφικά σοκάκια της Παλιάς Πόλης υποδέχονται χιλιάδες κόσμου για ένα ξέφρενο γλέντι. Κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου η κεντρική πλατεία της πόλης γίνεται τόπος συγκέντρωσης, διασκέδασης και οργάνωσης αυθόρμητων γλεντιών που περιλαμβάνουν παραδοσιακούς χορούς και αναβίωση παλιών εθίμων.

Ο θεσμός θα κλείσει με τη θεαματική καρναβαλική παρέλαση και το έθιμο της καύσης του Τζάρου, την Κυριακή 13/3 το απόγευμα στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου. (www.carnivalofxanthi.gr)

Αμφισσα: «Νύχτα των στοιχειών»

Το τελευταίο Σαββατόβραδο της Αποκριάς (12/3) πριν από τη μεγάλη παρέλαση (13/3), τα στοιχειά κατηφορίζουν παλεύοντας από τα σκαλιά του Αϊ-Νικόλα και καταλήγουν στην πάνω πλατεία της πόλης (Κεχαγιά’), για να υπερισχύσει το δυνατότερο, αυτό της Χάρμαινας.

Νεράιδες, μάγισσες, ξωτικά αλλά και ο απόηχος των κουδουνιών των υπόλοιπων δερματοφορεμένων στοιχειών συμπληρώνουν το ατμοσφαιρικό σκηνικό.

Μετά την «πάλη» γίνεται λαϊκό γλέντι με φωτιές και παραδοσιακά τραγούδια ενώ σε όλους τους επισκέπτες μοιράζεται ζεστός πατσάς, χωριάτικο ζυμωτό ψωμί, ελιές Αμφίσσης, σπιτικά μεζεδάκια, ντόπιο τσίπουρο και κόκκινο κρασί.

Συνδυάστε την επίσκεψή σας με μια βόλτα στο Γαλαξίδι την Καθαρά Δευτέρα (14/3), στα Αλευρομουντζουρώματα, με κέφι, χορό γύρω από τη φωτιά, κεράσματα και «πόλεμο» με φούμο ή αλεύρι.

Αιγαίο

Από τη Σκύρο...

Στις Σποράδες η Σκύρος κατέχει τα σκήπτρα στη διοργάνωση του Καρναβαλιού. Οι μεταμφιεσμένοι Κουδουνάτοι πλημμυρίζουν το νησί με τους ήχους των κουδουνιών προκαλώντας το γέλιο.

Ο Γέρος κυκλοφορεί ζωσμένος με σειρές από κουδούνια, η γυναίκα του η Κορέλα τού ανοίγει τον δρόμο τραγουδώντας και συχνά στην παρέα τους έχουν τον Φράγκο.

Στο σατιρικό έθιμο της Τράτας, της πομπής των ψαράδων, που γίνεται την Κυριακή πριν από την Καθαρά Δευτέρα, μασκαρεμένοι ερασιτέχνες ποιητές και ηθοποιοί, με φούμο στο πρόσωπο, στήνουν αυτοσχέδιες υπαίθριες θεατρικές παραστάσεις, σατιρίζοντας όσα συνέβησαν τη χρονιά που πέρασε στο νησί.

...στις Κυκλάδες

Στις Κυκλάδες το καρναβαλικό κέφι χτυπάει στη Νάξο με τη σχεδόν διονυσιακή Λαμπαδηφορία, που ξεκινά από το Κάστρο και καταλήγει στο λιμάνι, και φυσικά τη μεγάλη κυριακάτικη παρέλαση. Δεν παραλείπουμε βέβαια κι ένα πέρασμα από χωριά όπως η Απείρανθος, οι Μέλανες και ο Κινίδαρος, όπου αναβιώνουν παραδοσιακά έθιμα.

Η πρωτεύουσα των Κυκλάδων, η Σύρος, μπαίνει δυναμικά στις καρναβαλικές εκδηλώσεις και διοργανώνει το Συριανό Καρναβάλι 2016. Ειδικότερα, θα πραγματοποιηθούν σειρά εκδηλώσεων στους δρόμους της Ερμούπολης, στα σοκάκια της Ανω Σύρου και στα υπέροχα χωριά του νησιού. Οι εκδηλώσεις απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους, ενώ παντρεύουν με ιδιαίτερο τρόπο το παραδοσιακό με το μοντέρνο: από τα Ζεϊμπέκια και τους παραδοσιακούς χορούς στα γραφικά στενά της Ανω Σύρου και τη μεγάλη παρέλαση στο ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης μέχρι τα παραδοσιακά Κούλουμα στις εξοχές της Σύρου.

Ιόνιο: Αλλη χάρη...

Με παραδόσεις και έθιμα 450 ετών, η Κέρκυρα γιορτάζει το Καρναβάλι σε συνδυασμό με την έναρξη του κυνηγιού της κερκυραϊκής μασκαράτας. Εχει, όπως πάντα, αέρα βενετσιάνικο: από τα αθυρόστομα Πετεγολέτσα, που αναβιώνουν κάθε χρόνο στην κεντρική αγορά της Παλιάς Πόλης, μέχρι τους ξυλοπόδαρους, τους κλόουν και τις μάσκες-μουζέτα που καλύπτουν τα πρόσωπα των καρναβαλιστών.

Διαβαστε ολοκληρο το κείμενο ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: