20.3.16

Στο τραπέζι και σήμερα το θέμα των συντάξεων...


Στις 9:30 η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς για τις συντάξεις. Ακολουθεί συζήτηση για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης και για το επόμενο...
πρόγραμμα των συναντήσεων.
Χθες, Σάββατο, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας ("Χίλτον"), λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι του Σαββάτου.

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε: «Έγινε σήμερα συζήτηση για τις συντάξεις η οποία συνεχίζεται στα τεχνικά κλιμάκια. Θα συζητήσουμε και αύριο Κυριακή για τις συντάξεις. Αύριο θα συζητήσουμε και για το πώς βλέπουμε το επόμενο πρόγραμμα των συζητήσεων. Προφανώς επειδή είναι το Πάσχα των Καθολικών και Διαμαρτυρόμενων, θα πρέπει και αυτοί οι άνθρωποι κάποτε να φύγουν και να κάνουν Πάσχα με την οικογένειά τους». 

Ο Γ. Κατρούγκαλος επισήμανε: «Επαναλαμβάνω ότι οι κύριες συντάξεις δεν πρόκειται να μειωθούν. Και δεν έχει μπει στο τραπέζι ούτε από τους θεσμούς. Δεν μπορώ να φανταστώ γιατί εξακολουθεί να είναι στον «αέρα» αυτή η συζήτηση. Το ίδιο και με τους αριθμούς. Για παράδειγμα το 288 [εθνική σύνταξη] δεν είχε πέσει ποτέ στο τραπέζι. Επομένως, απορώ με τα μέσα που μεταδίδουν παρόμοιες ειδήσεις. Παραμένει, φυσικά, η βασική μας διαφορά ανάμεσα στο πόσο αναλογικό [θα είναι], που θέλουν αυτοί, και κατά πόσο αναδιανεμητικό υπέρ των πιο αδύναμων, των φτωχών και των μεσαίων στρωμάτων που θέλουμε εμείς». 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Γ. Κατρούγκαλος τόνισε πως «υπάρχει μια ανοιχτή συζήτηση για τα ποσοστά αναπλήρωσης», προσθέτοντας κατηγορηματικά πως «Το ύψος της εθνικής σύνταξης είναι 384 ευρώ. Όπως έχουμε πει υπάρχει μια συζήτηση για το εάν στα 15 χρόνια θα μπορούσε να είναι μικρότερη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν απηχούν ούτε καν το κλίμα των διαπραγματεύσεων νούμερα σαν το 288 ευρώ». 

Για το θέμα των εισφορών, ο υπ. Εργασίας τόνισε πως «οι εισφορές εξακολουθούν να είναι ένα από θέματα για τα οποία δεν υπάρχει μεν κάθετη άρνηση από την άλλη πλευρά, αλλά δεν είναι και αποδεκτά. Θα έλεγα, λοιπόν, ότι από τα τέσσερα αρχικά που σας είχα πει ότι ήταν οι άξονες όταν είχαμε συζητήσει, έχουμε μείνει σε αυτά τα δύο βασικά θέματα». 

Ο υπουργός πρόσθεσε πως οι συναντήσεις της Κυριακής μπορεί να γίνουν πολύ πρωί, επισημαίνοντας πως«δεν πάμε για να κλείσει [η διαπραγμάτευση]. Πάμε για να έχουμε πια έναν οριστικό οδικό χάρτη ώστε να κλείσει με την επιστροφή τους». 


Οι εξελίξεις της Παρασκευής

Κατά τη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών την Παρασκευή συζητήθηκαν το δημοσιονομικό κενό της περιόδου μέχρι το 2018 και τα πρόσθετα μέτρα κάλυψής του πέραν του φορολογικού και του ασφαλιστικού.

Αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι έγινε συζήτηση για τα μέτρα με τα οποία, βάσει της συμφωνίας του καλοκαιριού, θα πρέπει να καλυφθεί δημοσιονομικό κενό ύψους 1% του ΑΕΠ έως και το 2018. Συζητήθηκαν τα μέτρα αυτά στα οποία συμφωνούν οι δύο πλευρές, δήλωσε ο ίδιος παράγοντας, διευκρινίζοντας ότι υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις σε ότι αφορά την απόδοσή τους για αυτό και θα αναζητηθούν πρόσθετα προκειμένου να κλείσει το κενό που απομένει. Η συζήτηση για το θέμα αυτό θα συνεχισθεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Σε ό,τι αφορά τη φορολογία εισοδήματος αρμόδιες κυβερνητικές πηγές σημείωναν μετά τη συνάντηση ότι η συμφωνία σχεδόν έχει κλείσει. Για το ασφαλιστικό, σήμερα το πρωί, θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Στη συνέχεια, ενδέχεται να πραγματοποιηθεί μια τελική επαφή τής ελληνικής πλευράς με τους επικεφαλής των κλιμακίων, προκειμένου να καθοριστούν οι απομείνασες εκκρεμότητες.

 Όπως ανέφεραν κορυφαίοι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, μετά από την ολοκλήρωση των σημερινών διαπραγματεύσεων, έχουν μεν προχωρήσει αρκετά οι συζητήσεις στο ζήτημα του φορολογικού, όμως η τελική συμφωνία στο συγκεκριμένο «μέτωπο» θα υπάρξει μόλις «κλειδώσει» το σύνολο των θεμάτων.

Σύμφωνα επίσης με κορυφαίο παράγοντα του οικονομικού επιτελείου, παραμένει ένα μικρό δημοσιονομικό κενό, στο περίπου ένα τρίτο του συνόλου (περίπου 600 εκατ. ευρώ), το οποίο θα συζητηθεί σε τεχνικό επίπεδο.

Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές επισήμαιναν ότι τέσσερα είναι τα βασικά «αγκάθια» μεταξύ της ελληνικής πλευρά και των εκπροσώπων των πιστωτών:

* Η απαίτηση του ΔΝΤ για χαμηλότερο αφορολόγητο όριο, στην περιοχή των 7.000 ευρώ.

* Οι αντιδράσεις των δανειστών για το νομοσχέδιο που αφορά στην εθελοντική δήλωση των αδήλωτων εισοδημάτων.

* Τα «κόκκινα» δάνεια. Η πλευρά του ΔΝΤ επιμένει στην πώληση όλων των «κόκκινων» δανείων σε funds.

* Η μόνιμη ένσταση, κυρίως από το ΔΝΤ, για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Αναμένεται η αναχώρηση των επικεφαλής των Θεσμών, καθώς την άλλη Κυριακή είναι το Πάσχα των Καθολικών αναφέρουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Θα υπάρξει δηλαδή διακοπή για το Πάσχα των Καθολικών ενώ η διαπραγμάτευση θα συνεχισθεί μετά απο αυτό. Θα υπάρξει σχετική ενημέρωση, διευκρινίζουν οι αρμόδιες πηγές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

πηγη left.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: