19.3.16

Η αδυναμία της Ευρώπης...

Αχμέτ Νταβούτογλου, Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δίνουν τα χέρια

Ξημερώματα της Παρασκευής οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης φαίνεται ότι κατέληξαν σε κοινό σχέδιο για το προσφυγικό, με το οποίο θα ξεκινούσαν τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία ώστε να...
προκύψει μια συμφωνία με τη γείτονα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Λίγες ώρες αργότερα η ουγγρική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να κλείσει τα κέντρα υποδοχής μεταναστών. Χωρίς αμφιβολία μια τέτοια Ευρώπη που τα μέλη της γελοιοποιούν μ’ αυτόν τον τρόπο την ενιαία έκφρασή της είναι ανίκανη να διαπραγματευτεί με τον οποιοδήποτε και να εγγυηθεί οτιδήποτε.

Η ενωμένη Ευρώπη, που επείγεται τώρα να αντιμετωπίσει το προσφυγικό και το μεταναστευτικό πρόβλημα, είχε αποφασίσει από τον Σεπτέμβριο του 2015 την αναλογική κατανομή σε χώρες-μέλη της 160 χιλιάδων προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επτά μήνες μετά η εικόνα έχει ως εξής: έχουν μετεγκατασταθεί μόλις 937 πρόσφυγες.

Κροατία, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβενία, Σλοβακία δεν υποδέχτηκαν ούτε έναν πρόσφυγα. Βέλγιο, Βουλγαρία, Κύπρος, Ιρλανδία, Λευκορωσία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ρουμανία, Ισπανία, Σουηδία υποδέχτηκαν από 3 έως 20 πρόσφυγες. Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Πορτογαλία έχουν υποδεχτεί από 50 έως 290 πρόσφυγες.

Ο αριθμός των προσφύγων που πρέπει να μετεγκατασταθούν είναι 159.063. Είναι αυτό εικόνα ενότητας και σοβαρότητας για την ενωμένη Ευρώπη;

Το πρόβλημα της Ευρώπης στο προσφυγικό ζήτημα το περιέγραψε προχθές με απόλυτη σαφήνεια ο Μάρτιν Σουλτς. Ας ξαναθυμηθούμε τι είπε: «Αντιμετωπίζουμε το γεγονός 22 χώρες να αρνούνται να εφαρμόσουν ό,τι συμφώνησαν για τη διαδικασία μετεγκατάστασης. Φανταστείτε δηλαδή πως αν είχαμε διαμοιράσει 160 χιλιάδες πρόσφυγες, δεν θα είχαμε πρόβλημα στην Ειδομένη».

Αυτή είναι η σκληρή αλήθεια για τη σημερινή Ευρωπαϊκή Ενωση. Η αδυναμία της να αντιμετωπίσει το προσφυγικό ζήτημα είναι πρωτίστως εσωτερικό πρόβλημά της, που έδωσε τη δυνατότητα στην Τουρκία να ασκεί εκβιασμούς. Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις, η συμφωνία που επιτεύχθηκε, χθες, κινδυνεύει να καταστεί ανεφάρμοστη, κατά τον ίδιο τρόπο που ανεφάρμοστες αποδείχτηκαν και οι προηγούμενες.

Αλλωστε, είναι γνωστό ότι για την εφαρμογή των συμφωνιών δεν αρκούν οι υπογραφές των συμβαλλόμενων μερών.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: