Παρελθόν αποτελεί εκ των πραγμάτων η κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης για εκκίνηση των φορολογικών επιβαρύνσεων πάνω από το...
όριο εισοδήματος των 30.000 ευρώ. Η πρόταση των θεσμών, που αιφνιδίασε το βράδυ της Πέμπτης το οικονομικό επιτελείο και προβλέπει τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, η οποία με τη σειρά της κατεβάζει το όριο των επιβαρύνσεων ακόμη και στα 8.000 ευρώ, δηλαδή περίπου στα 650 ευρώ μηνιαίως, έχει καταστήσει την τήρηση της κόκκινης γραμμής της κυβέρνησης εκτός διαπραγματευτικής πραγματικότητας.
Άλλωστε η διαφορά μεταξύ αυτών που ζητούν οι θεσμοί και αυτών που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση στην κοινωνία είναι χαοτική –διαφέρει κατά 22.000 ευρώ εισοδηματικού "πεδίου". Το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής πρότασης που έχουν εντοπίσει οι θεσμοί είναι ότι η φορολογική επιβάρυνση για να βγουν οι αριθμοί, πέφτει πάνω στο πολύ περιορισμένο ποσοστό των μισθωτών και συνταξιούχων που δηλώνουν πάνω από 30.000 ευρώ και οι οποίοι είναι ήδη υπερφορολογημένοι. Οι θεσμοί αντιπροτείνουν τη διάχυση της φορολογικής επιβάρυνσης χαμηλότερα, δηλαδή ακόμη και στα 8.000 ευρώ εισοδήματος και πάνω προκειμένου όχι μόνο να βγει πιο εύκολα ο λογαριασμός αλλά και να αυξηθεί με την εξασφάλιση πρόσθετων φορολογικών εσόδων 800 εκατομμυρίων ευρώ αντί για 600 εκατομμύρια που προβλέπεται ότι θα φέρει η ελληνική πρόταση.
Το πού θα βρεθεί σημείο επαφής μεταξύ των δύο προτάσεων πρόκειται να φανεί τις επόμενες ημέρες. Το βράδυ της Παρασκευής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση πρόκειται να καταθέσει στους θεσμούς αντιπρόταση η οποία εκ των πραγμάτων θα στοχεύει στο να υπάρξει προσέγγιση που θα ανοίξει τον δρόμο για μια συμφωνία στο πεδίο της φορολογίας και του δημοσιονομικού κενού που αυτή πρόκειται να καλύψει.
Η προσέγγιση αυτή, όμως, μόνο εύκολη δεν είναι καθώς για τα επιπλέον 200 εκατομμύρια ευρώ που φέρνει η πρόταση των θεσμών θα πρέπει να προταθούν αξιόπιστα εισοδήματα. Η εμπειρία της αναζήτησης ισοδυνάμων για τη μη εφαρμογή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν προϊδεάζει για μια θετική έκβαση αυτής της αναζήτησης. Η αναζήτηση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη από το γεγονός ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται απρόθυμη να προχωρήσει σε περικοπές των κρατικών δαπανών με δεδομένο ότι ο μεγάλος όγκος της εκλογικής της επιρροής εντοπίζεται στο πεδίο του κράτους και σε όσους ζουν από αυτό.
Όσοι θέλουν να διακινδυνεύσουν μια πρόβλεψη, όπως άνθρωποι που στο παρελθόν έχουν βρεθεί αντιμέτωποι στο ίδιο τραπέζι με τους εκπροσώπους των δανειστών, δεν είναι πολύ αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα του παζαριού και ειδικά αυτού για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού. Σημειώνουν ότι στο τέλος κερδίζει πάντα η άποψη των θεσμών και ότι οι αριθμοί πρέπει να βγαίνουν. Και για να βγουν, με την κυβέρνηση να επιχειρεί να προστατεύσει το κράτος, σημαίνει περισσότεροι φόροι. Όχι μόνο για τους "πλούσιους" των 30.000 ευρώ που και αυτοί λόγω της κρίσης μειώνονται συνεχώς, αλλά και για τους μισθωτούς των 800 ή 1.000 ευρώ, που αν δεν πληρώσουν δεν θα βγαίνουν οι αριθμοί.
capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου