19.3.16

Οι «γκρίζες ζώνες» της συμφωνίας...




...για το προσφυγικό...

Δύσβατος είναι ο δρόμος της υλοποίησης της συμφωνίας που επιτεύχθηκε χθες στη Σύνοδο Κορυφής, μετά από σκληρό παζάρι της Ε.Ε. με την Τουρκία. Η έναρξη ισχύς της ορίστηκε στις 20 Μαρτίου και ήδη εκφράζεται ανησυχία για το κατά πόσο η Άγκυρα θα εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της και αν θα συνεχίσει το «βρώμικο παιχνίδι», κάνοντας...
τα στραβά μάτια στους διακινητές στέλνουν ορδές προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα. 

Το βασικό μέτρο της, "προσωρινό και έκτακτο", προβλέπει την επιστροφή στην Τουρκία όλων των μεταναστών που θα φθάνουν από την Κυριακή στα ελληνικά νησιά, περιλαμβανομένων των αιτούντων άσυλο, όπως των Σύρων που διαφεύγουν του πολέμου.

Η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δήλωσε χθες ότι κρίσιμη σημασία θα έχει ο τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοστεί η συμφωνία. «Οι πρόσφυγες έχουν ανάγκη προστασίας και όχι απόρριψης», πρόσθεσε η Αρμοστεία σε ανακοινωσή της. Συγκεντρώσεις υπέρ της υποδοχής των προσφύγων αναμένεται να πραγματοποιηθούν σήμερα σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, μεταξύ των οποίων το Λονδίνο, η Βιέννη και η Αθήνα.

«Δεν είμαστε υπερήφανοι» λένε κράτη-μέλη της ΕΕ

Ορισμένα κράτη μέλη ήταν απρόθυμα μέχρι την τελευταία στιγμή, φοβούμενα ότι η επιστροφή στην Τουρκία ανθρώπων που ζητουν άσυλο είναι παράνομη ή δείχνοντας απροθυμία να κάνουν υπερβολικά πολλές παραχωρήσεις στην Τουρκία, η οποία κατηγορείται για αυταρχική παρέκκλιση.

«Δεν είναι μια πολύ καλή συμφωνία, όμως ήμασταν υποχρεωμένοι να την συνάψουμε. Κανείς δεν είναι υπερήφανος γι' αυτήν, όμως δεν έχουμε εναλλακτική», συνόψισε ένας διπλωμάτης.

Η χαρά του Νταβούτογλου... τα βάρη του Τσίπρα

Η Ελλάδα θα πρέπει να αναγνωρίσει την Τουρκία ως «ασφαλή χώρα», ενώ Τούρκοι παρατηρητές, αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης, θα βρίσκονται στα ελληνικά νησιά για τη «διαλογή» των παράνομων μεταναστών που θα επιστρέφονται πίσω στη χώρα τους. 

Ο Νταβούτογλου «τρέχει» πλέον να εκπληρώσει τις 72 προϋποθέσεις έως τον Ιούνιο, για το θέμα της βίζας σε Τούρκους, εξέλιξη η οποία προβληματίζει πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ. Η Τουρκία, επομένως, έχει γίνει πια «θεσμικός» συνομιλητής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρωτίστως την ενδιαφέρει να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία με γοργά βήματα, αφήνοντας πάντα ζωντανή την απειλή να τραβήξει το χαλί (για το προσφυγικό) κάτω από τα πόδια της Ευρώπης. 

Στα γκρίζα σημεία της συμφωνίας είναι και η αναφορά σε «εθελοντική συμμετοχή» των κρατών-μελών της ΕΕ στο σύστημα παροχής ασύλου «1 προς 1», δηλαδή η υποδοχή ενός σύρου πρόσφυγα που δικαιούνται άσυλο, για κάθε Σύρο που επιστρέφει στην Τουρκία και δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι αν κάποια χώρα αρνηθεί να μετάσχει θα πρέπει να καταβάλει το «αντίτιμο», συνεισφέροντας δηλαδή με χρήματα.

Την ίδια ώρα, το μεγαλύτερο βάρος αναλαμβάνουν οι ελληνικές αρχές, οι οποίες θα πρέπει να ανταποκριθούν στην υλοποίηση ενός «τιτάνιου έργου», με τη δημιουργία νέων υποδομών φιλοξενίας και καταγραφής προσφύγων και τη συνολική διαχείριση των περίπου 50.000 ανθρώπων που θα μείνουν για αρκετούς μήνες εγκλωβισμένοι στα hot spots και τους υπαίθριους καταυλισμούς. 

Η Ειδομένη γίνεται, όπως όλα δείχνουν, μόνιμη κατάσταση, γι'αυτό και μετατρέπεται σταδιακά σε κανονικό Κέντρο Φιλοξενίας, έργο το οποίο έχει αναλάβει ο στρατός με χρηματοδότηση από την Ε.Ε, όπως άλλωστε ανακοίνωσε και ο Ζ.Κ. Γιουνκέρ. 

Στα νησιά θα αναπτυχθεί ένας πολύ μεγάλος αριθμός στελεχών της ΕΕ, του ΟΗΕ και των προσφυγικών οργανώσεων, με περισσότερους από 400 μεταφραστές και προσωπικό που θα αναλάβει την επεξεργασία των αιτημάτων παροχής ασύλου. Το αίτημα εκ μέρους της Ελλάδας ήταν πάγιο, αλλά δεν είχε εισακουστεί μέχρι τώρα, και μένει να δούμε αν αυτή τη φορά η Ευρώπη θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα και θα παράσχει υλικοτεχνική υποδομή για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Όσο για τα ανταλλάγματα προς την Τουρκία είναι «ανεκτίμητα» και αυτό φάνηκε από την χαρά του Αχμέτ Νταβούτογλου, η ο οποία δεν μπορούσε να κρυφτεί. Όλες του αναφορές σχετίζονταν με την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας που πέτυχε στις Βρυξέλλες, διαμηνύοντας ότι «ΕΕ και Τουρκία έχουν κοινό μέλλον». Η συμφωνία προβλέπει την χορήγηση 6 δισ. ευρώ στην Άγκυρα, αλλά και το άνοιγμα ενός επιπλέον κεφαλαίου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, του Κεφαλαίου 33, το οποίο αφορά σε δημοσιονομικά ζητήματα και είχε παγώσει από την Γαλλία το 2007.

Βάσει της συμφωνίας, η Τουρκία θα δέχεται πίσω όλους τους παράτυπους μετανάστες που εισέρχονται στην Ελλάδα διασχίζοντας το Αιγαίο, ενώ για κάθε Σύρο που θα επιστρέφει στην Τουρκία από την Ελλάδα, θα επανεγκαθίσταται ένας Σύρος σε μια χώρα της Ε.Ε. 

«Καταφέραμε να οδηγηθούμε σε συμφωνία όσον αφορά τις παράτυπες μεταφορές προσφύγων. Θέλαμε να εξασφαλίσουμε ότι ο κάθε πρόσφυγας φθάνει στην Ευρώπη θα έχει ατομική αντιμετώπισ» δήλωσε ο Ντόναλτν Τουσκ, ο οποίος υπογράμμισε ότι η συμφωνία ισχύει για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. 

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος μίλησε για «ηράκλειο έργο» της Ελλάδας και έδωσε το στίγμα της μονιμοποίησης (τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες) της κατάστασης στην Ειδομένη, με αιχμή τη διατήρηση των κλειστών συνόρων. Ο πρόεδρος της Κομισιόν επεσήμανε ότι «η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι νόμιμη, εφαρμόσιμη και συνοδεύεται με βοήθεια στην Ελλάδα.  

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: