29.3.16

Δαγκώνει ο φορολογαριασμός...

Ευκλείδης Τσακαλώτος

Το ενδεχόμενο να μην αυξηθεί ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) στα νησιά που έχουν μεγάλες προσφυγικές ροές εξέτασε...
χθες το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), μαζί με το «παράθυρο» που άνοιξαν οι δανειστές για μέτρα 3% του ΑΕΠ (5,5 δισ. ευρώ) μέχρι και το 2018, αντί 4,5% (8-9 δισ. ευρώ) που ζητάει το ΔΝΤ.

Παραμένει ο στόχος για συμφωνία με τους δανειστές μέχρι τις 15 Απριλίου.

Οσον αφορά τα νησιά για τα οποία εξετάζεται να εξαιρεθούν από το δεύτερο κύμα αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ και των νέων ανατιμήσεων που θα προκαλέσουν σε αγαθά και υπηρεσίες, αυτά είναι τα εξής τέσσερα: Λέσβος, Χίος, Κως και Σάμος.

Με βάση τη νομοθεσία οι αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ πρέπει να γίνει την 1η Ιουλίου.

Σε κάθε περίπτωση η εξαίρεση των ανωτέρω νησιών από τους αυξημένους συντελεστές ΦΠΑ θα πρέπει να συζητηθεί με τους επικεφαλής των θεσμών με την άφιξή τους στην Αθήνα η οποία προσδιορίζεται στις 2 Απριλίου.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο είχαν αναπροσαρμοστεί οι συντελεστές ΦΠΑ σε Ρόδο, Σαντορίνη, Μύκονο, Νάξο, Πάρο και Σκιάθο.

Επί της ουσίας έχει καταργηθεί το ειδικό καθεστώς των μειωμένων συντελεστών στα νησιά και σταδιακά σε όλα τα νησιά θα ισχύσουν οι συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ήτοι 6%, 13% και 23%.

Εν τω μεταξύ, σε τραπεζικές συναλλαγές, καύσιμα, ακίνητα, κινητά τηλέφωνα, συνδρομητική τηλεόραση και μεταχειρισμένα αυτοκίνητα στρέφει το φορολογικό της ενδιαφέρον η κυβέρνηση για να μπορέσει να βρει τα 1,8-2 δισ. ευρώ που κρατούν ανοιχτή τη συμφωνία με τους δανειστές στο θέμα του δημοσιονομικού «κενού».

Μπορεί αυτή την εβδομάδα στην «ατζέντα» του οικονομικού επιτελείου να μην υπάρχει προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς ή κανένα ραντεβού σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων με τα αντίστοιχα της ελληνικής φορολογικής διοίκησης, πλην όμως οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν πάρει «φωτιά».

Οι εισηγήσεις στην πλατεία Συντάγματος «δίνουν και παίρνουν», ενώ η λίστα με τα μέτρα κάλυψης του δημοσιονομικού «κενού» της τριετίας (2016-2018) που θα προτείνει την επόμενη εβδομάδα η ελληνική πλευρά στο κουαρτέτο, γράφεται και σβήνεται διαρκώς.

Ετσι η «τανάλια» της Εφορίας ανοιγοκλείνει συνέχεια με τα μέτρα που μπαινοβγαίνουν σε αυτή τη λίστα, «δαγκώνοντας» κάθε φορά όλο και περισσότερους φορολογουμένους, όσο ο «λογαριασμός» του δημοσιονομικού «κενού» ανεβαίνει.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: