Τον Κάμπο της Χίου, που είναι μια ημιαγροτική περιοχή στην οποία συνυπάρχουν το βυζαντινό, το γενοβέζικο και το τοπικό αρχαιολογικό στυλ και οι επιδράσεις, συμπεριέλαβε η...
Europa Nostra στους επτά χώρους που βρίσκονται σε κίνδυνο επί ευρωπαϊκού εδάφους.
Ογδοη και σε μεγαλύτερο κίνδυνο είναι η Βενετία, η περίφημη λιμνοθάλασσα της οποίας μετατρέπεται σε έναν μολυσμένο τόπο και τα κανάλια κοντεύουν να γίνουν ποτάμια, ώστε να περνούν τα κρουαζιερόπλοια και τα εμπορικά πλοία.
Ο Κάμπος της Χίου αρχικά είχε 200 και πλέον κτήματα που συμπεριελάμβαναν περιβόλια (τυπικά αγροοικοσυστήματα), αρχοντικά σπίτια και εκκλησίες. Ο υφιστάμενος αστικός ιστός περιλαμβάνει ιστορικά κτίρια από τον 14ο έως τον 18ο αι., περιβαλλόμενα από ψηλούς μαντρότοιχους, βοηθητικά κτίσματα, περίτεχνες βοτσαλωτές αυλές, δεξαμενές, μαγκανοπήγαδα και περιβόλια εσπεριοδοειδών, καθώς και νεοκλασικά κτίρια των αρχών του 20ού αιώνα.
Η περιοχή απειλείται αφενός από την αδυναμία των κατοίκων να συντηρήσουν και να διατηρήσουν τις ιδιοκτησίες τους και αφετέρου από ακατάλληλες για τον τόπο χρήσεις, όπως αυτές εισάγονται με το Πολεοδομικό Σχέδιο του 2008. Πρόκειται για ένα μοναδικό οικιστικό-γεωργικό σύνολο, εξαιρετικό παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης κατοικίας, γεωργίας και συμπληρωματικών λειτουργιών. Ο Κάμπος έχει μια ιστορία που φτάνει μέχρι το Βυζάντιο.
Οι κατακτητές του νησιού, Γενοβέζοι και Τούρκοι στη συνέχεια, η σφαγή του 1822 και ο φοβερός σεισμός του 1881 επηρέασαν τη ζωή του. Παρ' όλες όμως τις καταστροφές, κατακτήσεις και αλλαγές διατήρησε από τον 14ο αιώνα μέχρι σήμερα τον χαρακτήρα του. Εχει χαρακτηριστεί ως ιστορικός τόπος στα σημερινά του όρια.
Οι υπόλοιποι έξι χώροι (από τους 14 που περιλαμβάνονταν στη βραχεία λίστα, μείον τη Βενετία) είναι: Ο αρχαιολογικός χώρος Ερερούικ και το χωριό Ανί Πέμζα στην Αρμενία, το θαλάσσιο οχυρό Παταρέι στην Εσθονία, το Αεροδρόμιο Ελσίνκι- Μάλμι στη Φινλανδία, η γέφυρα Κολμπέρ Σουίνγκ στη Γαλλία, το ησυχαστήριο του Αγίου Αντωνίου της Πάντοβα στην Εξτραμαδούρα της Ισπανίας και η αρχαία πόλη Χασάνκεϊφ με το περιβάλλον της στην Τουρκία.
Η Βενετία, η οποία έχει δημιουργηθεί σε τεχνητά κανάλια, «αυτοκτονεί» τα τελευταία χρόνια, διανοίγοντας και εκβαθύνοντας τα κανάλια αυτά. Στόχος των αρμοδίων είναι να περνούν ολοένα και μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια και εμπορικά πλοία. Αυτό όμως απειλεί την ιστορική πόλη, η οποία ζει μέσα στη ρύπανση των υδάτων και με κίνδυνο να πλημμυρίσει ανά πάσα στιγμή.
Ο πρόεδρος της Europa Nostra, διάσημος τενόρος Πλάθιντο Ντομίνγκο, σημειώνει πως ο κίνδυνος είναι να χαθούν για πάντα μερικές από τις πιο όμορφες τοποθεσίες της Ευρώπης. «Εκ μέρους της οργάνωσης πιέζω τους αρμόδιους, από κρατικούς ή ιδιωτικούς φορείς, να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τις δικές μας, ώστε να μπορέσουμε να εγγυηθούμε ένα βιώσιμο μέλλον για τους χώρους αυτούς».
Στους επόμενους μήνες, η Europa Nostra και το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, μαζί με άλλους εταίρους και τους φορείς που κατέθεσαν τις υποψηφιότητες, θα επισκεφθούν τα επτά επιλεγμένα μνημεία. Εμπειρογνώμονες θα προσφέρουν τεχνική υποστήριξη, θα προτείνουν πιθανές πηγές χρηματοδότησης και θα επιχειρήσουν να κινητοποιήσουν την κοινωνία με στόχο την ευρύτερη στήριξη του προγράμματος.
ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου