Ο Ματέο Ρέντσι συνεχίζει να δείχνει αισιόδοξος, κατά την πάγια τακτική του, αλλά η πραγματικότητα του επιφυλάσσει ανά τακτά διαστήματα δυσάρεστες εκπλήξεις.
Η...
πιο πρόσφατη αφορά τη σύγκρουση συμφερόντων της υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης, Φεντερίκα Γκουίντι, η οποία στο τέλος της περασμένης εβδομάδας αναγκάστηκε να υποβάλει παραίτηση. Η ιστορία είναι περίπλοκη, αλλά συγχρόνως και απλή, σε ό,τι αφορά την κύρια υπόθεσή της.
Βάσει τηλεφωνικών παρακολουθήσεων που διέταξαν οι εισαγγελείς, η Γκουίντι φέρεται να ευνόησε με ειδική τροπολογία τον σύντροφό της Τζανλούκα Τζεμέλι, ο οποίος εργάζεται ως σύμβουλος γνωστών πετρελαϊκών εταιρειών.
Πιο συγκεκριμένα, χάρη στην ανάπτυξη νέου προγράμματος γεωτρήσεων και καταστροφής πετρελαϊκών απόβλητων στην Κάτω Ιταλία, ο Τζεμέλι, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, κέρδισε μέχρι και δυόμισι εκατομμύρια ευρώ.
Κοιμάται... ήσυχη
Η υπουργός παραιτήθηκε υπογραμμίζοντας ότι η συνείδησή της είναι απολύτως ήσυχη, ενώ, σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν από το επιτελείο του Ματέο Ρέντσι, ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός δεν έκανε τίποτα για να την πείσει να παραμείνει στη θέση της.
Ο «πονοκέφαλος» όμως συνεχίζεται. Διότι στο όλο θέμα -τουλάχιστον από πολιτικής άποψης- εμπλέκεται και η υπουργός αρμόδια για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο, Μαρία Ελενα Μπόσκι.
Οπως παραδέχτηκε και η ίδια, έδωσε την αναγκαία, καθοριστική έγκριση στην τροπολογία η οποία επέτρεψε την περαιτέρω «αξιοποίηση» της περιοχής Μπαζιλικάτα της Νότιας Ιταλίας από ενεργειακής άποψης.
«Δεν γνώριζα τον σύντροφο της Γκουίντι, δεν εξυπηρέτησα κανένα προσωπικό συμφέρον και αν, ενδεχομένως, έσφαλα, το έκανα χωρίς κάποιο απώτερο σκοπό», δήλωσε η ισχυρή υπουργός της κυβέρνησης Ρέντσι στην εφημερίδα του Τορίνου «Λα Στάμπα».
Αλλά είναι σαφές πως η εν λόγω υπόθεση δεν θα μπορέσει να ξεχαστεί τόσο εύκολα.
Η Μπόσκι θεωρείται το νούμερο δύο της κυβέρνησης και είχε ήδη γίνει αντικείμενο πολιτικών επικρίσεων πριν από τρεις μήνες, εξαιτίας της χρεοκοπίας τεσσάρων ιταλικών τραπεζών.
Στο διοικητικό συμβούλιο μιας εξ αυτών είχε διοριστεί και ο πατέρας της υπουργού αρμόδιας για τις συνταγματικές αλλαγές και τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο.
Πρόκειται να ξεκινήσει δίκη με την κατηγορία δόλιας χρεοκοπίας σε βάρος όλων των πρώην διαχειριστών της τράπεζας Banca Etruria.
Η Μαρία Ελενα Μπόσκι, όμως, αποδείχθηκε ικανή να πείσει μεγάλο μέρος των πολιτών ότι ο πατέρας της δεν φέρει ποινικές ευθύνες και να περάσει το γενικότερο μήνυμα ότι η ίδια δεν πρέπει να λογοδοτήσει για τις όποιες επιλογές των μελών της οικογένειάς της.
Χιλιάδες ομολογιούχοι έχασαν όλα τα χρήματά τους, αλλά η κυβέρνηση και η υπουργός κατάφεραν να παραμείνουν στη θέση τους.
Το νέο σκάνδαλο, όμως, επιφυλάσσει, πιθανότατα, και νέες αποκαλύψεις. Διότι στην ανάπτυξη της πετρελαϊκής μονάδας στη νοτιοανατολική Ιταλία δραστηριοποιούνται κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρείες του τομέα σε διεθνές επίπεδο.
Οπως μεταδίδουν, δε, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η πρώην υπουργός Γκουίντι και ο σύντροφός της ήδη τους περασμένους μήνες εξέφραζαν σε συνομιλίες τους την άποψη ότι κανένας από τους δύο τους δεν έπρεπε να ζημιωθεί από τη συγκεκριμένη υπόθεση.
Φοβούνταν ήδη «επικίνδυνες» διαρροές και αποκαλύψεις;
Ζητούν καταθέσεις
Οι εισαγγελείς ζήτησαν να καταθέσουν τόσο η Φεντερίκα Γκουίντι όσο και η Μπόσκι. Είναι σαφές ότι η τελευταία θα υποστηρίξει πως τα προσωπικά συμφέροντα της πρώην υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης δεν αποτέλεσαν ποτέ στόχο και μέλημα της κυβέρνησης.
Θα πρέπει να εξακριβωθεί, όμως, τι είδους αποδεικτικά στοιχεία μπορεί να έχουν στα χέρια τους οι δικαστικοί.
Οσο για την πολιτική παράμετρο, η ιταλική Κεντροδεξιά και το κίνημα Πέντε Αστέρων πρόκειται να καταθέσουν σύντομα στη Γερουσία πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.
Ο Ρέντσι μπορεί να αντέξει και αυτή τη φορά, αλλά σίγουρα το προφίλ του δεν ενισχύεται, και μέρος του αριστερού Τύπου άρχισε να τον αποκαλεί ήδη «πετρελαιομεγιστάνα».
Εφημερίδα των Συντακτών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου