9.4.16

Επανεκκίνηση διαπραγματεύσεων...

Επανεκκίνηση διαπραγματεύσεων αλλά ο λευκός καπνός αργεί

Ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων ξεκινά σήμερα μεταξύ του ελληνικού διαπραγματευτικού επιτελείου και των επικεφαλής των θεσμών. Επέστρεψαν στην Αθήνα έχοντας...
πλέον νωπή "εντολή" από το χθεσινό EWG, στο οποίο έγιναν ζυμώσεις σε πολιτικό επίπεδο.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένουν οι διαφωνίες μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, με βασικό μέτωπο τα "κόκκινα" δάνεια, αλλά και οι αποστάσεις σε φόρους και στο ασφαλιστικό που συζητείται εκ νέου σήμερα.
Παράλληλα, οι θεσμοί διαφωνούν και μεταξύ τους. Το ΔΝΤ διατηρεί διαφορετική θέση όχι μόνο για τα μέτρα, αλλά και για τα... ελλείμματα (προβλέπει και για το 2016 έλλειμμα 0,5% του ΑΕΠ παρά τα νέα μέτρα, αλλά και τελικό στόχο στο 1,5%-2,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, έναντι 3,5% του ΑΕΠ που εκτιμά το μνημόνιο με την ΕΕ).
Η κυβέρνηση από την πλευρά της επιχειρεί συμφωνία (έστω μερική) επί του κειμένου του μνημονίου των ευρωπαϊκών θεσμών (Κομισιόν-ΕΚΤ–ESM) το οποίο πρέπει να επικαιροποιηθεί περιγράφοντας τα μέτρα που θα καλύψουν το "κενό" των 5,4 δισ. ευρώ έως το 2018 αλλά και όλες τις παρεμβάσεις που θα κάνει η Ελλάδα έως την επόμενη αξιολόγηση.
Η ανάγκη να υπάρξει συμφωνία έως και την Τρίτη επί κειμένου μνημονίου έγινε σαφής από το ΥΠΟΙΚ με στόχο να υπάρχει ένα ελληνικό "χαρτί" για το μεγάλο ραντεβού στην Ουάσιγκτον για το χρέος την προσεχή Πέμπτη (σχετικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί).
Από ελληνικής πλευράς ο στόχος είναι στο σύνολό της η συμφωνία να ολοκληρωθεί μέσα στον Απρίλιο, με στόχο το Eurogroup της 22ας του μήνα ή και λίγες ημέρες αργότερα μέσω τηλεδιάσκεψης. Και για να γίνει αυτό πρέπει τα κράτη-μέλη πέριξ της Γερμανίας να ικανοποιηθούν με μία φόρμουλα συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Πάντως, πίεση προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της εφαρμογής των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων για το νέο ελληνικό πακέτο ανέφερε χθες ότι θα ασκήσει και ο πρόεδρος του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem, με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Επεσήμανε ωστόσο ότι "δεν υπάρχει προθεσμία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η Ελλάδα έχει να λάβει δύσκολες αποφάσεις".
Πηγές των δανειστών δίνουν το μήνυμα ότι η συμφωνία μέσα στον μήνα είναι εφικτή μόνο αν η κυβέρνηση υποχωρήσει στα ανοικτά πεδία, στα κόκκινα δάνεια, στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό.
Και μέσα στις επόμενες ημέρες θα φανεί πως και αν θα κλείσει το πακέτο μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ αλλά και τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα. Η βούληση πάντως των δανειστών να ολοκληρώσουν τη διαπραγμάτευση πριν τον Μάιο είναι δεδομένη και συνδέεται και με τα διεθνή γεγονότα: με το προσφυγικό, το Brexit και τις υπόλοιπες εστίες κρίσης μέσα στην Ευρώπη, αλλά και με το ολλανδικό "όχι" .
Η διαπραγμάτευση
Η Ελλάδα καλείται να συμφωνήσει στην επικαιροποίηση του μνημονίου που ψήφισε τον Αύγουστο του 2015 με τους κοινοτικούς "θεσμούς", δηλαδή την Κομισιόν, τον ESM και την ΕΚΤ. Παράλληλα πρέπει να διαπραγματευθεί και το δεύτερο κείμενο: την πρόταση για το μνημόνιο που θα συναφθεί με το ΔΝΤ. Σημειώνεται ότι το 2ο μνημόνιο με το ΔΝΤ θα έληγε στο τέλος Μαρτίου και η κυβέρνηση αποφάσισε να το τερματίσει πιο νωρίς για να αποφύγει διοικητικά έξοδα αφού οι εναπομείνασες δόσεις 16 δισ. ευρώ έμεναν παγωμένες από το 2014.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει στη "φαρέτρα" του προβλέψεις για υψηλότερα πλεονάσματα καθώς, όπως υποστηρίζει, το 2015 έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 0,2%-0,4% του ΑΕΠ (σ.σ. τα τελικά στοιχεία θα επικυρωθούν από την Eurostat στις 21 Απριλίου). Επίσης διατηρεί στο τραπέζι αίτημα για ρήτρα μη εφαρμογής των μέτρων. "Τα προβλεπόμενα μέτρα δεν είναι απαραίτητο να υλοποιηθούν όλα. Αν η ελληνική οικονομία πάει καλύτερα δεν θα χρειαστεί ούτε να νομοθετηθούν. Και αυτό δεν είναι απίθανο να συμβεί", αναφέρουν πηγές του υπουργείου σε άτυπη ενημέρωσή τους.
Από την άλλη πλευρά καλείται να παρουσιάσει και να ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο που πρέπει να οδεύσει για τη Βουλή καταγράφοντας μέτρα όχι έως το 2018 αλλά έως και το 2020. Και δεν είναι γνωστό ακόμη το θα γίνει το αίτημα "αφαίρεσης" μέτρων λόγω των προσφυγικών δαπανών.

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: