25.4.16

Το μπλοκάκι του Tσίπρα...

Το μπλοκάκι του Tσίπρα με τη βαθμολογία των Υπουργών – Φίλης, Πολάκης, Μπαλτάς κάτω από τη βάση – Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν στον ανασχηματισμό

Εάν οι αισιόδοξες κυβερνητικές προβλέψεις επιβεβαιωθούν και η αξιολόγηση κλείσει το συντομότερο δυνατό, τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα βάλει άμεσα σε εφαρμογή...
το σχέδιο "ανακούφιση του πολίτη στην καθημερινότητα του" αλλά κι αυτό της πολιτικής διεύρυνσης. Φυσικά όμως αυτό, το σχέδιο για να υλοποιηθεί, θα χρειαστούν και τα κατάλληλα πρόσωπα που θα το φέρουν εις πέρας.

Για τον λόγο αυτό, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού αφήνουν να εννοηθεί πως θα υπάρξουν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτές δεν αναμένεται να είναι σαρωτικές. Ούτε θα αλλάξει ο συσχετισμός ανάμεσα στους δύο κυβερνητικούς εταίρους. Ποιοι θα μείνουν και ποιοι θα φύγουν, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο. Όμως, στο σημειωματάριο του Αλέξη Τσίπρα υπάρχει ήδη μια πρώτη αξιολόγηση του έργου που αφήνουν πίσω τους όσοι επιλέχθηκαν να εφαρμόσουν το πρόγραμμα της δεύτερης κυβέρνησης της αριστεράς.

Στο δεύτερο συρτάρι του δρύινου γραφείου του, ο Αλ. Τσίπρας έχει ένα απλό, ασήμαντο σημειωματάριο, που λίγοι έχουν δει ωστόσο. Είναι το μπλοκάκι με τη βαθμολογία που εκείνος βάζει στους υπουργούς του, μια βαθμολογία που ανανεώνει με κάθε αφορμή που εκείνοι δίνουν. Ακούγεται μάλιστα πως από τις κρίσεις του πρωθυπουργού δεν γλιτώνουν ούτε οι πιο στενοί συνεργάτες του.

Η βαθμολογία αυτή αποκτά τελευταία όμως μεγαλύτερη σημασία γιατί όλοι νιώθουν ότι ο ανασχηματισμός δεν είναι μακριά. Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης -όπως η κυβέρνηση τουλάχιστον προσδοκά- και την ψήφιση των νόμων που συνδέονται με αυτή, θα έχει έρθει η ώρα για τις αλλαγές στο υπουργικό σχήμα.

Είναι γεγονός άλλωστε ότι το νέο υπουργικό συμβούλιο πρέπει να υπηρετήσει νέους πολιτικούς στόχους. Αν η κυβέρνηση του πρώτου 9μήνου είχε βασική μέριμνα, την «άμυνα», τη διαπραγμάτευση και την ικανοποίηση των μνημονιακών στόχων, αυτή που θα την διαδεχθεί, θα πρέπει να είναι πιο «επιθετική» και να βάλει στην πρώτη σελίδα του λεξιλόγιού της, όρους όπως, ανάπτυξη, καθημερινότητα των πολιτών κ.α. Και κοντά, σε αυτά, πρέπει να είναι μια κυβέρνηση που θα στέλνει καθαρά το μήνυμα της πολιτικής διεύρυνσης.

Η βαθμολογία των υπουργών

Η βαθμολογία των υπουργών, που θα καθορίσει εν πολλοίς και τις «καραμπόλες» του ανασχηματισμού, έχει ως εξής:
Ξεκινούμε από τα Υπουργεία, των οποίων οι ηγεσίες τους δεν φαίνεται να παίρνουν προβιβάσιμο βαθμό:

Εσωτερικών –Διοικητικής Ανασυγκρότησης, όπου η τριπλέτα Κουρουμπλή –Βερναρδάκη –Μπαλάφα επέδειξε «αρρυθμίες».

Παιδείας, αφού ο Ν. Φίλης πληρώνει την αναστάτωση σε κομμάτια της εκπαίδευσης, ενώ δεν υπάρχει και «χημεία» με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Πολιτισμού, όπου ο Αρ. Μπαλτάς έχει υποπέσει σε διάφορα σφάλματα, αλλά ο κόλαφος με τον Γ. Φαμπρ ήταν το «κερασάκι».

Υγείας, με πιο αδύνατο κρίκο εδώ, τον Π. Πολάκη. Κάτω από την βάση παίρνουν τόσο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, όπως και ο αναπληρωτής του Σταύρος Πολλάκης που έχει εκθέσει σε αρκετές περιπτώσεις την κυβέρνηση. Τόσο με τα λεγόμενα του, όσο και με τις πράξεις.

Στην ίδια κατηγορία ο Δημήτρης Μάρδας που δεν έχει βοηθήσει ιδιαίτερα στον τομέα των επενδύσεων. Εκτός κατά πάσα πιθανότητα θα μείνει και ο Τρύφωνας Αλεξίαδης, αφού δεν έχει προχωρήσει στο βαθμό που επιθυμεί το Μαξίμου η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπου επίσης αναμένονται αλλαγές στο δίδυμο Αποστόλου –Μπόλαρη. Τούτο δεν σημαίνει ασφαλώς ότι όλοι οι παραπάνω θα θέσουν εαυτόν εκτός κυβέρνησης, αφού για κάποιους (π.χ. τον Π. Κουρουμπλή ή τον Ν. Φίλη) πιθανότατα θα βρεθούν άλλοι ρόλοι.

Τι θα γίνει με τον Τσακαλώτο

Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται ικανοποιημένος αντιθέτως, από τις επιδόσεις του στενού οικονομικού επιτελείου (Τσακαλώτος, Χουλιαράκης), και ομάδα που κερδίζει, δεν την αλλάζεις, λέει μια παλιά γηπεδική παροιμία.

Άλλωστε μια κατηγορία μόνος του αποτελεί ο υπουργός Οικονμικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Εδώ και σχεδόν 15 μέρες, κυκλοφορούν έντονες φήμες πως έχει ζητήσει ο ίδιος την απομάκρυνση του από την κυβέρνηση μετά το τέλος της αξιολόγησης. Αυτές όμως διαψεύδονται τόσο από το στενό του περίγυρο, όσο και από το Μαξίμου. Επίσης, ο ίδιος δεν θέλει να μείνει στην ιστορία μόνο ως ο υπουργός του μνημονίου της αριστεράς. Αν δεν υπάρξει κάποια τρομερή ανατροπή θα παραμείνει στην θέση του. Σίγουρα δίπλα του θα παραμείνει ο αναπληρωτής του Γιώργος Χουλιαράκης.

Αλλά και ο σημερινός υπουργός Οικονομικών που έβαλε την υπογραφή του κάτω από το 3ο Μνημόνιο, γιατί να μην θέλει να είναι παρών στην επόμενη, αισθητά καλύτερη κατά την κυβέρνηση, ημέρα;

Αμετακίνητος ο Παππάς –Ποιοι φεύγουν

Αμετακίνητος από τη θέση του δίπλα στον Πρωθυπουργό είναι ο Νίκος Παππάς. Ο υπουργός Επικρατείας τρέχει μεγάλα κυβερνητικά θέματα και τον εμπιστεύεται τυφλά ο Αλέξης Τσίπρας. Άρα, για το πρόσωπο του οποιαδήποτε συζήτηση είναι περιττή -αν και πολλοί θα τον ήθελαν σε άλλη θέση- δεδομένου ότι και έργο έχει να επιδείξει αλλά και η μάχη με τη διευθέτηση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου δεν σταματά προφανώς στην έκδοση των αδειών.
Στην θέση του, στο υπουργείο Οικονομίας θα παραμείνει και ο Γιώργος Σταθάκης, αφού χειρίστηκε με λεπτό τρόπο διαφορά κρίσιμα θέματα της διαπραγμάτευσης.

Ο Νίκος Κοτζιάς θα παραμείνει στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ιδιαίτερη ικανοποίηση υπάρχει για το έργο του Πάνου Σκουρλέτη στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Φυσικά εκτός κουβέντας είναι και το όνομα του συγκυβερνήτη Πάνου Καμμένου που θα παραμείνει επικεφαλής στο υπουργείο Άμυνας, ενώ είναι και εκείνος που θα υποδείξει τα στελέχη των ΑΝΕΛ που θα μπουν στην επόμενη κυβέρνηση, ενώ ίδιο αναμένεται να συμβεί και με τον Δημήτρη Βίτσα ο οποίος σήκωσε μόνος του και με επιτυχία τη δημιουργία των προσφυγικών καταυλισμών .

Ο Γ. Κατρούγκαλος, μετά το ασφαλιστικό, έχει να παλέψει και για τις εργασιακές σχέσεις, εφόσον δεν του ανατεθεί άλλος κυβερνητικός τομέας φυσικά. Για τον Θ. Δρίτσα η κατάσταση είναι πιο σύνθετη, καθώς σχετίζεται με την ποσόστωση συμμετοχής των 53+ στη νέα κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες από τους ΑΝΕΛ, ο Πάνος Καμμένος θα επιμείνει στην απομάκρυνση του Γιάννη Μουζάλα. Στόχο των ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ο αναπληρωτής υπουργός ΠΡΟΠΟ Νίκος Τόσκας, για τον οποίο όμως στο Μαξίμου δεν έχουν άσχημη εικόνα. Δεν αποκλείεται να θυσιαστεί στην προσπάθεια διατήρησης των εσωκομματικών ισορροποιών. Πιθανότατα παρελθόν από την κυβέρνηση να αποτελέσει και ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας.

Όσον αφορά την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλ. Γεροβασίλη, αν δεν παραμείνει, υπολογίζεται πως θα συνεχίσει το έργο της από άλλο κυβερνητικό πόστο. Άγνωστο το τι θα συμβεί με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή. Θα συνεχίσει να βρίσκεται στην κυβέρνηση, κανείς όμως δεν είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα ότι θα παραμείνει στο υπουργείο εσωτερικών. Αν μετακινηθεί, για την θέση του προορίζεται η Όλγα Γεροβασίλη, την οποία και θα αντικαταστήσει ως κυβερνητικός εκπρόσωπος ο Νίκος Ξυδάκης.

Επισημαίνεται ότι από τις δύο ως τώρα, επιλογές του πρωθυπουργού για τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου (Σακελλαρίδης –Γεροβασίλη), ο Αλ. Τσίπρας έκανε μη αναμενόμενες, «αντισυμβατικές» επιλογές.

Τι θα γίνει με την «Γερουσία» της κυβέρνησης- Οι καινούριοι παίκτες

Για το τέλος, ένα κεφάλαιο ειδικού χειρισμού: η «Γερουσία» της κυβέρνησης, οι Γ. Δραγασάκης και Αλ. Φλαμπουράρης. Και για τους δύο ακούμε πως υπάρχει δυσαρέσκεια εκ μέρους του πρωθυπουργού (για διαφορετικούς λόγους). Το τι θα γίνει στο τέλος όμως, δεν είναι καθόλου, μα καθόλου σίγουρο.
Ο πρωθυπουργός δεν φαίνεται να έχει πάντως πολλές επιλογές, καθώς δεν δείχνει να έχει «πάγκο» (από τους βουλευτές ελάχιστοι είναι εκείνοι που θα μπορούσαν να επωμισθούν μια υπουργική ευθύνη, ενώ ο Δ. Παπαδημούλης θα συνεχίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, τη δουλειά του από τις Βρυξέλλες).
Η απουσία αξιόπιστου κομματικού πάγκου καθιστά αναγκαία για έναν ακόμη λόγο, τη διεύρυνση της κυβέρνησης από προσωπικότητες που διακρίθηκαν στον κοινωνικό στίβο, φυσικά και πολιτικούς από άλλους, όμορους χώρους.

Στο τραπέζι έχουν πέσει, έτσι, τα ονόματα των Φ. Κουβέλη και Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου αλλά και του Γιαννίτση, ιδίως μετά την πρόσφατη πολιτική εκδήλωση μαζί με τον Γ. Δραγασάκη. Τέλος, στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν με καλό μάτι την Μαρία Γιαννακάκη και την Μαρία Ρεπούση, ωστόσο το πρόβλημα με την δεύτερη θα είναι η αντίδραση του Πάνου Καμμένου. Με τον μεν πρώτο, αν τελικώς εισέλθει (γιατί υπάρχουν και ενστάσεις), να χρίζεται είτε αντιπρόεδρος είτε υπουργός Δικαιοσύνης. Κίνηση από την οποία εξαρτάται η τύχη του νυν υπουργού, του Ν. Παρασκευόπουλου. (Αντιθέτως, ο Δ. Παπαγγελόπουλος θα είναι στη θέση του κατά 100%). Ενώ για την πρώην υπουργό των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, υπενθυμίζεται ότι επί 1,5 χρόνο είχε το χαρτοφυλάκιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών.


newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: