1.5.16

Τα τρία σενάρια...

για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων...

Αν και πολλοί πιστεύουν ότι όλα όσα ζούμε ανήκουν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, οι πρωταγωνιστές κάνουν τις εκτιμήσεις τους με βάση τον πολιτικό ρεαλισμό που τους διακρίνει. Στα...
επιτελεία των κομμάτων, του κυβερνώντος κόμματος και της αντιπολίτευσης, έχουν καταλήξει σε τρία ενδεχόμενα για την τροπή που μπορεί να πάρουν τα πράγματα.

Σενάριο 1: Οι δανειστές κάνουν στον Αλέξη Τσίπρα ό,τι έκαναν στον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Αρνούνται να κλείσουν την αξιολόγηση για να σύρουν την κυβέρνηση σε εκλογές.

Σενάριο 2: Οι δανειστές απλά πιέζουν για να πάρουν όσα μπορούν περισσότερα και δίνουν ταυτόχρονα και στην κυβέρνηση τα όπλα που χρειάζεται για να ισχυριστεί ότι έκανε σκληρή διαπραγμάτευση.

Σενάριο3: Ουσιαστικά είναι η δεύτερη φάση τόσο του σεναρίου 1 όσο και του σεναρίου 2. Οι δανειστές οδηγούν τη χώρα στην πιστοληπτική γραμμή ώστε να κλείσουν τις αντιαισθητικές αξιολογήσεις, ανοίγοντας ταυτόχρονα τις «βρύσες», έναντι των κρουνών του παρελθόντος, των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Στόχος η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ή η επόμενη να μην έχει το γρήγορο τέλος των μνημονιακών προκατόχων της.

Στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι τελικά θα καταφέρουν να ζήσουν τα σενάρια 2 και 3. Αντίθετα, στην αντιπολίτευση κυριαρχεί η εκτίμηση πως οι δανειστές θα οδηγήσουν τα πράγματα στα σενάρια 1 και 3. Όσο όμως οι πολιτικοί μας αρνούνται να λύσουν τα προβλήματα της χώρας στο τραπέζι μένει και ένα τέταρτο σενάριο: της χρεοκοπίας. Παρότι όλοι την απεύχονται.

Σε κάθε περίπτωση ο ορίζοντας έχει στενέψει. Ότι είναι να γίνει θα συμβεί εντός του Μαΐου. Γιατί τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη οι πρωταγωνιστές αντιλαμβάνονται πως η αβεβαιότητα και η παράταση της εκκρεμότητας είναι η χειρότερη δυνατή επιλογή για όλους. Για την ακρίβεια, δεν είναι επιλογή γιατί οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο σενάριο 4...

Δεν υπάρχουν σχόλια: