27.5.16

Πώς η στάση του ΔΝΤ, εκνεύρισε τους Ευρωπαίους...

Οι συνομιλίες μεταξύ των ευρωπαίων υπουργών και του ΔΝΤ στο Eurogroup έκαναν αρκετούς αξιωματούχους χωρών της ευρωζώνης να...
αρχίσουν να αμφισβητούν το ρόλο του Ταμείου στην ελληνική συμφωνία, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters που κάνει εκτενή αναφορά στο παρασκήνιο της κρίσιμης συνεδρίασης της περασμένης Τρίτης.

Κάνοντας αναφορά στη μαραθώνια συνεδρίαση, το δημοσίευμα αναφέρει πως αυτή τη φορά ο λόγος που κράτησε τόσο πολύ δεν ήταν η Αθήνα, αλλά οι υπουργοί Οικονομικών ανέμεναν τους αξιωματούχους του Ταμείου να ενδώσουν έπειτα από μήνες αντιπαραθέσεων με τους πιστωτές της ευρωζώνης σχετικά με τα αιτήματά τους σχετικά με το χρέος της Ελλάδας.

Η αναμονή τελείωσε όταν η απούσα διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ εμφανίστηκε στο τηλέφωνο καθώς ταξίδευε στην Ασία και την εκπροσωπούσαν οι βοηθοί της στην έδρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες αναφέρει το Reuters.

Αλλά τα σημάδια αναποφασιστικότητας που έδειξε το Ταμείο δημιούργησε ερωτήματα μεταξύ των αξιωματούχων της ΕΕ για τη δέσμευση του Ταμείου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και εάν αξίζει τον κόπο να εργάζονται με το ΔΝΤ στο μέλλον τονίζει ο αρθρογράφος και προσθέτει:

Ακόμη και ο φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ, σύμμαχος της Γερμανίας που επιμένει στην παραμονή του ΔΝΤ, διερωτήθηκε αυτή την εβδομάδα εάν η ευρωζώνη θα έπρεπε να κρατήσει το Ταμείο με κάθε κόστος.

Στις 3 ώρα Ελλάδας ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε τη συμφωνία παρουσιάζοντας τις προϋποθέσεις που θα έπρεπε να υλοποιήσει η Ελλάδα για να λάβει ελάφρυνση χρέους. Και Πουλ Τόμσεν διαμήνυσε πως θα απευθυνθεί στο Δ.Σ. του Ταμείου για να λάβει έγκριση για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα.

Όπως παρατηρεί το Reuters, η συμφωνία έδωσε τέλος σε μία διατλαντική διαμάχη όπου ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας ήταν παρατηρητής και κάνει εκτενή αναφορά στις θέσεις του ΔΝΤ και της ευρωζώνης για το χρέος.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στο Eurogroup αυτής της εβδομάδας για την Ελλάδα, αξιωματούχοι της ευρωζώνης δήλωσαν στο Reuters ότι έμειναν έκπληκτοι από τις ασυνήθιστα έντονες και δύσκολες συνομιλίες ανάμεσα στον Τόμσεν και άλλους αξιωματούχους του ΔΝΤ και κυρίως από το γεγονός ότι ο Δανός αξιωματούχος χρειαστεί να περιμένει επί ώρες για να επικοινωνήσει με την Λαγκάρντ πριν αποδεχθεί τελικά τη συμφωνία.

«Φάνηκε ότι το ΔΝΤ δεν μπορούσε να συμφωνήσει με τον εαυτό του σε μία κοινή θέση» δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ένας ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης που σημείωσε ότι κορυφαίοι δικηγόροι του Ταμείου ήρθαν από την Ουάσιγκτον για να εξετάσουν τη συμφωνία.

Αξιωματούχοι του ΔΝΤ δήλωσαν ότι η καθυστέρηση οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στις διαδικασίες προκειμένου να επικοινωνήσουν με τη Λαγκάρντ και πως δεν είναι ασυνήθιστο να την περιμένουν προκειμένου να δώσει την έγκρισή της.

Άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου φαινόταν «εκνευρισμένος» κατά τη διάρκεια της τελευταίας τηλεφωνικής συνομιλίας διάρκειας δέκα λεπτών που είχε με την Λαγκάρντ στο διάδρομο έξω από το χώρο της συνάντησης. Ακούστηκε να λέει ότι το Ταμείο δεν πρέπει να συμφωνήσει, αλλά φάνηκε να χάνει το επιχείρημά του, είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Παρότι διέψευσε το συμβάν ο εκπρόσωπος του Ταμείο Τζέρι Ράις, πολλοί ευρωπαίοι εγείρουν ερωτήματα για το εάν το Ταμείο δεν ζητήσει καινούργια προαπαιτούμενα για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα.

Ορισμένοι αξιωματούχοι ανέφεραν στο Reuters ότι δεν θα ήταν τόσο μεγάλο πρόβλημα εάν το Ταμείο δεν συμμετείχε τελικά, πόσο μάλλον εάν η Γερμανία είναι λιγότερο απαιτητική για τη διατήρηση ενός μη συνεργάσιμου ΔΝΤ στα μελλοντικά πακέτα διάσωσης.

Όπως εξήγησε στο πρακτορείο ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης:

Η όλη εμπειρία τους τελευταίους 12 μήνες με το ΔΝΤ και την Ελλάδα ελάττωσε την υποστήριξη για την εμπλοκή του Ταμείου ακόμη και ανάμεσα σε παραδοσιακούς υποστηρικτές όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία...

Δεν υπάρχουν σχόλια: