28.5.16

Δύο «ταχυτήτων» ο νέος ΕΝΦΙΑ...

ΑκίνηταΠολλά δάκρυα και λίγα χαμόγελα κρύβουν για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων τα νέα αυγουστιάτικα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ...
Μετά τις αλλαγές που έγιναν στα βασικά χαρακτηριστικά του φόρου, το «σοκ» για τους ιδιοκτήτες θα είναι μεγάλο.

Οπως θα διαπιστώσουν, τα νέα ποσά του φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος στην Εφορία θα είναι πολύ πιο «φουσκωμένα» σε σχέση με αυτά του 2015.

Και αυτό παρά τη μείωση του 30% που έγινε στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, η οποία -εξαιτίας της «ρήτρας» που έβαλαν οι δανειστές, ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πειραχθεί ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ- δεν ωφέλησε κανέναν.

Αντίθετα, ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι σε ορισμένες περιπτώσεις τρεις φορές πάνω σε σχέση με τον περσινό.

Συγκεκριμένα, οι επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ ξεκινούν από 50 ευρώ και φτάνουν μέχρι τις 3.425 ευρώ για τους έχοντες ακίνητη περιουσία πολύ μεγάλης αξίας.

Ετσι, αντί της υλοποίησης των υπεσχημένων για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικού φόρου, η κυβέρνηση αυξάνει τον «φορο-λογαριασμό» σε χιλιάδες υπόχρεους.

Με τη διάταξη που περιλήφθηκε στο πολυνομοσχέδιο μειώνεται το αφορολόγητο όριο του συμπληρωματικού φόρου στα 200.000 ευρώ από 300.000 ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή η κλίμακα υπολογισμού του φόρου γίνεται επαχθέστερη. Και σαν να μην έφθαναν αυτά, το οικονομικό επιτελείο ενέταξε στον συμπληρωματικό φόρο και τα αγροτεμάχια.

Ετσι, στους μεγάλους χαμένους είναι:

 Φορολογούμενοι που κατέχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.

Πρόκειται για περισσότερους από 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους κτίσματα, οικόπεδα, αγρούς, αγροτεμάχια και λοιπά ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.

Οι επιβαρύνσεις για τους φορολογούμενους αυτούς προκύπτουν με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου του συμπληρωματικού φόρου από τις 300.000 ευρώ στις 200.000 ευρώ και την αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του φόρου έως και 200%.

Επίσης για πρώτη φορά υπάγονται στον συμπληρωματικό φόρο και τα αγροτεμάχια.

Αυτό σημαίνει ότι φέτος θα είναι μεγαλύτερος ο αριθμός φορολογούμενων που θα πιαστεί στην «τσιμπίδα» του συμπληρωματικού φόρου.

Ο συμπληρωματικός φόρος θα «τσουρουφλίσει» περισσότερο όσους κατέχουν ακίνητη περιουσία που κινείται μεταξύ 400.000 έως 600.000 ευρώ.

Οι φορολογούμενοι αυτοί θα δουν τον «λογαριασμό» του ΕΝΦΙΑ να αυξάνει κατά 150% έως 325%.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος που έχει στην κατοχή ακίνητα αξίας 400.000 ευρώ, εκτός από τον βασικό φόρο του ΕΝΦΙΑ θα επιβαρυνθεί και με συμπληρωματικό φόρο ο οποίος από 100 ευρώ που ήταν πέρυσι εκτοξεύεται στα 425 ευρώ φέτος (αύξηση 325 ευρώ).

 Φορολογούμενοι που έχουν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Στο νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνεται η έκπτωση κατά 20% που είχαν στον ΕΝΦΙΑ μέχρι το 2015 οι ιδιοκτήτες κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.

 Ιδιοκτήτες οικοπέδων. Οι συντελεστές υπολογισμού του βασικού φόρου για τα οικόπεδα αυξήθηκαν κατά 23-25%.

Αυτό σημαίνει ότι σε όσες περιοχές δεν μειώθηκαν οι αντικειμενικές αξίες, ή μειώθηκαν συμβολικά, η αύξηση του φορολογικού βάρους είναι διπλή, και από την αύξηση του συντελεστή οικοπέδου, αλλά και από την αύξηση της κλίμακας του συμπληρωματικού φόρου.
Κερδισμένοι

Βέβαια, υπάρχουν και αυτοί που βγαίνουν κερδισμένοι από τις αλλαγές που έγιναν στον ΕΝΦΙΑ.

Είναι αυτοί που έχουν στην κατοχή τους μία, το πολύ δύο κατοικίες.

Η μη μεταβολή των συντελεστών υπολογισμού του βασικού φόρου για τα κτίσματα, σε συνδυασμό με τη μείωση των αντικειμενικών αξιών σε πολλές περιοχές της χώρας αναδρομικά από την 21η Μαΐου 2015, θα έχει ως συνέπεια ο ΕΝΦΙΑ να μειωθεί έως και 25% σε ορισμένες περιπτώσεις ιδιοκτητών, οι οποίοι υπολογίζονται περίπου στο 15% των φορολογουμένων που κατέχουν κατοικίες και λοιπά κτίσματα.

Στη συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών κτισμάτων, παρά τη μη μεταβολή των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ και τη μείωση των αντικειμενικών αξιών, δεν θα υπάρξει μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Αυτό θα συμβεί επειδή ο κυρίως ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με συντελεστές βασικού φόρου ανά τετραγωνικού μέτρου που αντιστοιχούν σε κλιμάκια με μεγάλο εύρος αντικειμενικών τιμών ζώνης ανά τ.μ.

Ετσι, σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και μετά τη μείωση των αντικειμενικών τιμών, πολλοί ιδιοκτήτες θα παραμείνουν στα ίδια κλιμάκια υπολογισμού του φόρου και θα πληρώσουν τον ίδιο φόρο που είχαν καταβάλει το 2015.

Για παράδειγμα, σε περιοχές με τιμές ζώνης από 1.001 έως 1.500 ευρώ ανά τ.μ. επιβάλλεται βασικός φόρος 3,70 ευρώ ανά τ.μ.

Ετσι, σε περιοχές όπου η αντικειμενική τιμή ζώνης μειώθηκε από τα 1.500 στα 1.250 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο ο ΕΝΦΙΑ θα εξακολουθεί να υπολογίζεται και πάλι με βασικό φόρο 3,70 ευρώ ανά τ.μ., οπότε δεν θα μειωθεί.

Αντιθέτως, σε πολύ λιγότερες περιπτώσεις, στις οποίες η μείωση των αντικειμενικών τιμών ζώνης έχει ως συνέπεια να ισχύει πλέον χαμηλότερο κλιμάκιο υπολογισμού του κυρίως ΕΝΦΙΑ με μικρότερο συντελεστή, θα υπάρξει μείωση του ΕΝΦΙΑ...


Συντάκτης: Μάριος Χριστοδούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: