28.5.16

«Τελευταία ευκαιρία, και κίνητρα, για κρυφά περιουσιακά στοιχεία»...

Τρύφων ΑλεξιάδηςΜπροστά στις ευθύνες τους θα βρεθούν όσοι κρύβουν περιουσιακά στοιχεία, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη...
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ημερησία», υποστηρίζει τώρα έχουν την τελευταία ευκαιρία να αποκαλυφθούν κρυφά περιουσιακά στοιχεία, πριν την εφαρμογή του περιουσιολόγιου.

Ο Τρύφων Αλεξιάδης μίλησε επίσης για μέτρα και αλλαγές στη φορολογία ακινήτων και αυτοκινήτων.

Όσον αφορά την εθελοντική αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων, ο Τρύφων Αλεξιάδης επισημαίνει ότι θα δοθούν κίνητρα τα οποία θα είναι άξια υπολογισμού. Όπως εξήγησε, μπροστά στην επιλογή να χάσουν τα χρήματα που έχουν στο εξωτερικό, συν τις ποινικές κυρώσεις όταν προχωρήσουν οι έλεγχοι στα εκατομμύρια ΑΦΜ που έχουν στοχοποιηθεί με την αρωγή των πληροφοριών που έρχονται από το εξωτερικό στη βάση της συμφωνίας που έχει υπογραφεί, θα ήταν καλύτερα να δηλώσουν τώρα τα στοιχεία αυτά.

Οι έλεγχοι στις λίστες

Σε ερώτηση για την αδυναμία ταχύτερης λειτουργίας του ελεγκτικού μηχανισμού, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών παραδέχεται ότι καθημερινά «ζούμε με τον φόβο μην παραγραφούν μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής».

Ωστόσο επισημαίνει ότι παρακολουθείται η πορεία των ελέγχων και είναι θετική ιδιαίτερα για τις λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς.
Ειδικά για τη λίστα Λαγκάρντ αναφέρει ότι υπάρχει δυσκολία ελέγχου, δεδομένου ότι χρειάστηκαν τρία χρόνια για να ταυτοποιηθεί το πρώτο όνομα. Αντίθετα, με τη δεύτερη λίστα, μέσα σε τρεις βδομάδες ταυτοποιήθηκαν εκατοντάδες ονόματα και οι οικονομικοί εισαγγελείς ολοκλήρωσαν τις έρευνες σε 1.000 άτομα τα οποία ήδη ελέγχονται φορολογικά σε βάθος.

Έλεγχοι την τουριστική περίοδο

Σύμφωνα με τον Τρύφωνα Αλεξιάδη, και αυτήν τη τουριστική περίοδο θα είναι επί ποδός ο «στρατός» και τα «όπλα» των ελεγκτικών μηχανισμών οι οποίοι θα ενταθούν στα καπνικά προϊόντα, το λαθρεμπόριο των οποίων αναμένεται να αυξηθεί λόγω της αύξησης του φόρου.
Όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ, φέτος η εκκαθάρισή του θα ξεκινήσει τον Ιούλιο και θα πληρωθεί σε πέντε δόσεις, βάσει των ισχυουσών αντικειμενικών αξιών, ενώ το 2017 θα υπολογιστεί με βάση τις εμπορικές τιμές των ακινήτων.

Επίσης προανήγγειλε παρεμβάσεις στη φορολογία ακινήτων, στον ΦΠΑ, φόρους μεταβίβασης, κληρονομιάς, γονικής παροχής κ.ά.
Όπως τονίζει, «το περιουσιολόγιο», τονίζει ο κ Αλεξιάδης, «θα είναι μια καλή αρχή για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση κάθε φορολογούμενου και από εκεί και πέρα θα πάμε σε μια λογική μεταβίβασης στις νέες γενιές...».

Σε ό,τι αφορά τα αυτοκίνητα, πέραν των αλλαγών στα τέλη ταξινόμησης, ο αναπληρωτής υπουργός λέει ότι θα γίνει σύνδεση των τελών κυκλοφορίας με την πραγματική αξία και τα χιλιόμετρα του οχήματος.

«Καταλαβαίνουμε, αλλά...»

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών δηλώνει επίσης ότι αντιλαμβάνεται τη δυσχερή φοροδοτική ικανότητα των πολιτών, αναγνωρίζει τον υφεσιακό χαρακτήρα των μέτρων.
Όπως αναφέρει όμως, «είμαστε αναγκασμένοι να τα πάρουμε» προκειμένου να κλείσει η συμφωνία με το Eurogroup.

Και καταλήγει: «Διότι όσοι κάνουν κριτική περί του αντιθέτου, ας απαντήσουν στους πολίτες ποια θα ήταν η κατάσταση σήμερα εάν δεν είχε εγκριθεί η δόση και δεν άνοιγε η υπόθεση της ρύθμισης του χρέους»...

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: