29.5.16

''Ενώπιον διλημμάτων''...

Σκίτσο του Κώστα ΓρηγοριάδηΤο ποτήρι είναι μισογεμάτο ή μισοάδειο μετά τη συμφωνία του Eurogroup της Τρίτης; Πήραμε μια μικρή έστω ανάσα ή υπογράφηκε η θανατική καταδίκη της χώρας;...
Θα πιάσουν τόπο οι θυσίες ή δεν αξίζει τίποτα;

Η αλλαγή γραμμής των τραπεζιτών και των βαρόνων των μέσων επικοινωνίας την επαύριο της συμφωνίας είναι η δική τους συνθηκολόγηση με την κυβέρνηση Τσίπρα ή μήπως ο Αλέξης Τσίπρας είναι τελικά εκείνος που «ταπεινώθηκε» και «υποτάχτηκε» στο σύστημά τους, το οποίο ώς πρόσφατα πολεμούσε;

Αυτά νομίζω ότι είναι τα ερωτήματα όλων στη χρεοκοπημένη χώρα μας, τα οποία ωστόσο δεν μπορεί κανείς στα σοβαρά να τα απαντήσει, καθώς μένει να δούμε στο άμεσο και το απώτερο μέλλον την οικονομική και κοινωνική απόδοση της συμφωνίας με τους δανειστές που θα καθορίσει προφανώς και τις πολιτικές εξελίξεις.

Το μόνο βέβαιο είναι πως πέρα από την αναμενόμενη, υπερβολική όπως πάντα, δυσφορία του συνόλου της πολιτικής αντιπολίτευσης, δεξιάς και αριστερής, η συμφωνία της Τρίτης έχει ήδη ορισμένα -κατά την άποψή μου- σοβαρά αποτελέσματα.

Ηδη οι τραπεζίτες (Μιχάλης Σάλλας της Πειραιώς και Νίκος Καραμούζης της Eurobank) μίλησαν για καλή συμφωνία και δήλωσαν ότι είναι αισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας, αναγνωρίζοντας ότι η «αριστερή παρένθεση» δεν κλείνει.

Κάπως ανάλογα φαίνεται σκέφτηκαν κι άλλοι κι έτσι βρέθηκαν και κάποια λεφτά για τους απλήρωτους του ΔΟΛ και για την επιβίωση του MEGA. Ενώ και η «Καθημερινή» και το «Βήμα» φαίνεται να αντιμετωπίζουν πλέον θετικά τη συμφωνία και τον Αλέξη Τσίπρα, έστω και με όρους εκεχειρίας.

Ανάλογα, επομένως, με την πολιτική οπτική και τις δεδομένες (ογκώδεις ή περιορισμένες) προκαταλήψεις του καθενός, οι παραπάνω αλλαγές στάσης ορισμένων συστημικών παραγόντων απέναντι στην κυβέρνηση μπορούν να ερμηνευτούν κατά το δοκούν είτε έτσι, είτε αλλιώς -για να πάμε στα αρχικά ερωτήματα που έθεσα.

Αν είσαι φανατικός οπαδός και πολύ περισσότερο στέλεχος κόμματος της πολύ αριστερής αντιπολίτευσης, είναι πανεύκολο και προκατασκευασμένο λ.χ. να ισχυριστείς ότι «η αντιλαϊκή συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίστηκε από τους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου και της διαπλοκής και συνεπώς επιβεβαιώνεται ο προδοτικός ρόλος της δήθεν αριστερής κυβέρνησης».
Αν είσαι ακροδεξιΟς, δεξιός ή κεντροδεξιός ή κεντροαριστερός του Μένουμε Ευρώπη (και επιστρέφουμε στην εξουσία πάση θυσία), θα εκφράσεις οπωσδήποτε την έντονη δυσφορία σου, θα κινδυνολογήσεις ασύστολα και θα απαντήσεις ως εξής:

Είτε, πρώτον, θα ακολουθήσεις την πεπατημένη «όχι σε όλα, να φύγει η κυβέρνηση» με το ίδιο τρόπο που απαντούν οι βεριτάμπλ αριστεροί, που είναι και το εύκολο, αλλά παράλληλα στρατηγικά καταστροφικό για την αστική, φιλοευρωπαϊκή φυσιογνωμία σου, είτε, δεύτερον, θα πεις μια γενικούρα ότι «χρειάζονται αμέσως εκλογές, διότι κινδυνεύει η εθνική ανεξαρτησία, η ασφάλεια, η δημοκρατία, η οικονομία και η ανόθευτη ελεύθερη αγορά, αν δεν γίνουν κι άλλες μεταρρυθμίσεις από μια κυβέρνηση που δεν θα κάνει ερασιτεχνισμούς και κωλοτούμπες σαν τους ανίκανους του ΣΥΡΙΖΑ».

Στην τελευταία περίπτωση έχει σημασία να μη δίνεις, ειδικά εσύ ο νεοφιλελεύθερος, περισσότερες λεπτομέρειες για τις «μεταρρυθμίσεις» που ζητάς και να μην επιμείνεις ότι ο Αλέξης Τσίπρας τα βρήκε με τη διαπλοκή και το κεφάλαιο, γιατί αν το κάνεις κινδυνεύεις να εκτεθείς και να δυσαρεστήσεις τη δική σου παρέα -με την οποία ως γνωστόν συμπορεύτηκες επί χρόνια στη νομή της εξουσίας και μαζί οδηγήσατε τη χώρα στη χρεοκοπία...

Δημήτρης Τρίμης

Δεν υπάρχουν σχόλια: