28.5.16

Οι φόροι «πληγώνουν» την κυβέρνηση...

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και πώς το Μαξίμου ελπίζει να αντιστρέψει το κλίμα...

Βαριά τη σκιά του στη δημοφιλία της κυβέρνησης ρίχνει το έξτρα πακέτο άμεσων και έμμεσων φόρων...
σε συνδυασμό με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που «κόλλησε» για μια ακόμη φορά στις διαφωνίες ΔΝΤ και Ευρώπης.

Σε δύο δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει τα χαμηλότερα ποσοστά από τότε που ανέλαβε κυβερνητικές ευθύνες, ενώ μια σειρά από ποιοτικά στοιχεία δείχνουν ότι ο «οδικός χάρτης» του Αλ. Τσίπρα για έξοδο από την κρίση μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης δεν βρίσκει την ανταπόκριση που θα ήθελε και θα επεδίωκε το Μαξίμου στους πολίτες. 

Δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ δίνει προβάδισμα 8 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Η νεοϊδρυθείσα Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, μάλιστα, συγκεντρώνει ποσοστό 2,5%, γεγονός που δείχνει ότι τουλάχιστον στο ξεκίνημά της διατηρεί σοβαρές πιθανότητες να είναι εντός της επόμενης Βουλής.

Σε δημοσκόπηση της ProRata για την εφημερίδα «Είδηση», το 46% των ερωτηθέντων αποκλείει κάθε πιθανότητα «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, πάνω από το 50%  δεν βλέπει δυνατότητες διεύρυνσης της παρούσας κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή, η συντριπτική πλειοψηφία θεωρεί την ανεργία το υπ' αριθμόν 1 πρόβλημα της χώρας, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική κλίμακα αυτοτοποθετούνται περισσότερο στην Αριστερά και λιγότερο στο Κέντρο, ενώ ο Αλ. Τσίπρας συγκεντρώνει 65% αρνητικές γνώμες, κάτι στο οποίο μόνον ο Π. Καμμένος και ο Ν. Μιχαλολιάκος τον ξεπερνούν.

Το καμπανάκι επί της ουσίας έχει ήδη χτυπήσει για την κυβέρνηση, με το Μαξίμου να ελπίζει ότι με τις νομοθετικές παρεμβάσεις σε μεγάλα θέματα (ανάπτυξη, παιδεία κ.α.) το επόμενο διάστημα, σε συνδυασμό με πολιτικές πρωτοβουλίες (συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ, ανασχηματισμός, εκλογικός νόμος) και το κλίμα στην αγορά που θα αρχίζει να αλλάζει, θα καταφέρει να αντιστρέψει το κλίμα...
 

Δημήτρης Χατζηνικόλας

Δεν υπάρχουν σχόλια: