25.5.16

Και η αγωνία καλά κρατεί...

Όλα τα σενάρια για πλεόνασμα και χρέος...

Σε μια μεγάλη νύχτα διαπραγματεύσεων εξελίσσεται το Eurogroup στις Βρυξέλλες, με τους υπουργούς Οικονομικών να κάνουν ένα μεγάλο διάλειμμα, προκειμένου να...
βρεθεί η ρύθμιση-«κλειδί» για το ελληνικό χρέος, που θα επιτρέψει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συμμετέχει στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, μέχρι τώρα το Eurogroup εξετάζει να εξουσιοδοτήσει το EuroWorking Group να διαπιστώσει μέσα στις επόμενες ημέρες την πλήρη εφαρμογή των υπολειπόμενων προαπαιτουμένων, έπειτα από εξέταση των θεσμών, ιδιαίτερα στα ζητήματα της απελευθέρωσης της αγοράς των κόκκινων δανείων, της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, με έμφαση στην σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, και της ολοκλήρωσης όλων των δράσεων που συνδέονται με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για αποκρατικοποιήσεις.

Από την άλλη πλευρά, κυβερνητικές πηγές δηλώνουν πως δεν θα υπάρχουν στο τελικό κείμενο επιμέρους ζητήματα ιδιωτικοποιήσεων, όπως αυτό για το Ελληνικό, καθώς «βλέπουν» μεγάλη θέληση για εξεύρεση συμφωνίας απ' όλες τις πλευρές.

Έπειτα από τη διαπίστωση της συμβατότητας των ψηφισμάτων από τους θεσμούς, θα δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης, ύψους 10,3 δισ. ευρώ, που θα αποδεσμευτεί τμηματικά για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και για να καλυφθεί μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η δόση των 10,3 δισ. ευρώ θα αποδεσμευτεί σε δύο κομμάτια: αρχικά τον Ιούνιο 7,5 δισ. και έπειτα το φθινόπωρο 2,8 δισ.


Τα σενάρια για το πλεόνασμα
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, το Eurogroup εξετάζει τη δεκαετή επέκταση του στόχου πλεονάσματος 3,5%, μέχρι το 2028, για την εποχή μετά το πρόγραμμα. Πάντως, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως η δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα υπάρχει στο τελικό κείμενο του Eurogroup.

Το Eurogroup φαίνεται να αποκλείει για άλλη μια φορά οποιαδήποτε πιθανότητα κουρέματος του χρέους και να εστιάζει στις εξής αρχές για την εξυπηρέτησή του:

1) Την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές με την σταδιακή αντικατάσταση του δανεισμού από δημόσιες πηγές (ΕΕ) από ιδιωτικές

2) Την ομαλοποίηση του πλαισίου αποπληρωμών

3) Την παροχή κινήτρων για τη συνέχεια των μεταρρυθμίσεων μετά το πρόγραμμα

4) Τη δυνατότητα διευκολύνσεων σε περίπτωση απρόοπτης αύξησης του ΑΕΠ και των επιτοκίων


Ο οδικός χάρτης για την εξεύρεση λύσης για το χρέος
Για την υλοποίηση αυτών των στόχων, το Eurogroup εξετάζει να δώσει εντολή στο EuroWorking Group για την σταδιακή υλοποίηση μέτρων σε διαφορετικά χρονικά πλαίσια. Κύριο ζήτημα είναι να βρεθεί συμφωνία για μέτρα στο βραχυπρόθεσμο, το μεσοπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο διάστημα.

Παράλληλα, στον τομέα του χρέους, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θέλουν οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας να μείνουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ, μέχρι το 2038 και από εκεί και έπειτα κάτω από το 20% του ΑΕΠ.

Πιθανά Βραχυπρόθεσμα Μέτρα: Με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, μέχρι το τέλος του προγράμματος το 2018. Για τα μέτρα αυτά δεν θα χρειάζεται η προσφυγή στα κοινοβούλια των κρατών-μελών:

1) Ομαλοποίηση των αποπληρωμών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας χρησιμοποιώντας τον μέσο όρο των ωριμάνσεων

2) Μείωση του ρίσκου των επιτοκίων μέσω της διαφοροποιημένης στρατηγικής του ESM και του ΤΧΣ, χωρίς ζημιές στις χώρες που ήταν πριν σε πρόγραμμα (Κύπρος, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία)

Στόχος των υπουργών φαίνεται να είναι οι αλλαγές αυτές να έχουν γίνει πριν από το φθινόπωρο.

Πιθανά Μεσοπρόθεσμα Μέτρα: Μετά τη λήξη του προγράμματος, σε περίπτωση που οι θεσμοί έπειτα από εξέταση της κατάστασης θεωρήσουν πως χρειάζεται η Ελλάδα επιπλέον βοηθεία για την αποπληρωμή

1) Κατάργηση των κλιμακωτών επιτοκίων που σχετίζονται με την αποπληρωμή του χρέους της δεύτερης αξιολόγησης

2) Χρήση των κερδών που αναλογούν στην Ελλάδα από τα κέρδη SMP και ANFA, για την μείωση των χρηματοδοτικών αναγκών από τον ESM

3) Στοχευμένες διευκολύνσεις στο ΤΧΣ, που θα περιέχουν μέτρα όπως η χρονική επέκταση της αποπληρωμής των ωριμάνσεων, θέσπιση ταβανιού για τα επιτόκια)

Για τα μακροπρόθεσμα, πληροφορίες από τις Βρυξέλλες τονίζουν πως οι υπουργοί είναι βέβαιοι πως η επιτυχής εφαρμογή των μέτρων και η εκπλήρωση των στόχων του πλεονάσματος (3,5%), αλλά και ο μηχανισμός μέτρων έκτακτης ανάγκης (σ.σ. «κόφτης») θα φέρουν τα δημοσιονομικά της Ελλάδας πίσω σε ένα βιώσιμο πλαίσιο.

Πάντως, οι πληροφορίες αυτή τη στιγμή δείχνουν πως η πολύ μεγάλη χρονική περίοδος που πρέπει να εξεταστεί, για να διαπιστωθεί η βιωσιμότητα του χρέους, δεν επιτρέπει σίγουρες μακροοικονομικές προβλέψεις.

Η κατάσταση στις Βρυξέλλες παραμένει ρευστή και ενδέχεται να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές όσο συνεχίζουν οι υπουργοί τις διαβουλεύσεις τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια: