Με αυτό το δεδομένο, στο Eurogroup της Τρίτης θα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε να κλείσει η αξιολόγηση και να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα.
Το μόνο ζήτημα που θα μείνει ανοιχτό αφορά τη διευθέτηση του χρέους, καθώς είναι αδύνατον –με τη διάσταση απόψεων που υπάρχει και τα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα που συνθέτουν το θέμα– να υπάρξει άμεσα οριστική λύση.
Η κινητικότητα, πάντως, που παρουσιάζεται είναι πρωτοφανής. Το ΔΝΤ δημοσιοποίησε την έκθεσή του για τη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας μας, επιβεβαιώνοντας όσα είχαν διαρρεύσει στον διεθνή Τύπο τις προηγούμενες ημέρες.
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου, έθεσε επί τάπητος το ζήτημα του ελληνικού χρέους στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των 7, στην Ιαπωνία.
Στις δηλώσεις που έκανε στη συνέχεια ζήτησε από τους Ευρωπαίους ευελιξία στην αντιμετώπιση του προβλήματος και υπογράμμισε τη σημασία τήρησης των δεσμεύσεών τους, ώστε το χρέος να καταστεί βιώσιμο μέσω μιας σημαντικής ελάφρυνσης.
Αμεση μείωση του ελληνικού χρέους ζήτησε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προσθέτοντας ότι από τους Ελληνες «έχουμε πάρει πολλά, τους έχουμε δώσει λίγα».
Ολα αυτά συνιστούν εξαιρετικά θετικό περιβάλλον για την ελληνική πλευρά ώστε να διαπραγματευτεί με αξιώσεις μια λύση. Πιο κοντά, όμως, σε αυτό που φαίνεται πως θα συμβεί την Τρίτη βρίσκονται οι χθεσινές δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι ανάμεσα στις αντικρουόμενες απόψεις θα υπάρξει κάποιος συμβιβασμός.
Ωστόσο, αυτός ο συμβιβασμός, από όσα είπε ο ίδιος στη συνέχεια, δεν θα συνιστά λύση στο πρόβλημα, αλλά προσδιορισμό του οδικού χάρτη για την προσέγγιση μιας λύσης στο μέλλον. Σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση οφείλει να διεκδικήσει σαφείς εγγυήσεις ότι αυτός ο χάρτης θα εφαρμοστεί. Οτιδήποτε άλλο θα είναι δώρον άδωρον...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου