27.5.16

Σοφιστείες...

Σιχτιρίζω τα επιτελεία της Συγγρού, της Χαριλάου Τρικούπη και της Σεβαστουπόλεως που όλως ασεβώς διακινούν σενάρια καταστροφής πανταχόθεν, ότι...
τάχα μου η συμφωνία με τους δανειστές εξοντώνει τον λαό και ξεπουλά μπιρ παρά τον τόπο στους ξένους αρμοστές. 

Δεν ορρωδεί προ ουδενός η αντιπολίτευση. Καμώνεται πως δεν βλέπει την ανάπτυξη που καλπάζει σε ατίθασο φαρί και καταφθάνει φουριόζα να απαλλάξει τον λαό απ' τα δεσμά, ανεβάζοντάς τον στους επτά ουρανούς. Δεν συμμερίζεται ο κόσμος την εσχατολογία τους. Συναντώ καθημερινώς γελαστά πρόσωπα. Στα απέναντι μπαλκόνια, στον δρόμο, τον φούρνο, το περίπτερο, στις καφετέριες, τα μπαρ. Το πόπολο δεν είναι κορόιδο. Αναγνωρίζει τις εργώδεις προσπάθειες της εθνοσωτηρίου κυβερνήσεως που πασχίζει για το καλό του, καθώς αντιλαμβάνεται ότι η εκταμίευση της δόσης θα εκτινάξει τους δείκτες της οικονομίας στα σύννεφα, οδηγώντας μας οσονούπω στην τρισευδαίμονα εποχή που θα δένουμε τα σκυλιά με τα λουκάνικα και τους γαϊδάρους στα μαρούλια.

Ελεεινολογούν πως κόπηκε δήθεν το ΕΚΑΣ από τους συνταξιούχους και τους ζητούνται κι από πάνω τα ρέστα. Χύνουν το δηλητήριό τους στις χαίνουσες πληγές της κοινωνίας από εκδίκηση, επειδή το ιδιοφυές σχέδιο του Μαξίμου κονιορτοποιεί τη μυωπική τους στρατηγική. Διότι έπαιρνε ο γέροντας 600 σπαρταριστά ευρώπουλα τον μήνα κι έσπαγε το κεφάλι του να βρει πού θα τα ξοδέψει. Η πρωτοδεύτερη φορά Αριστερά τον λυτρώνει από το τρομερό άγχος που του προκαλούσε το άχρηστο επίδομα. Μετά την περικοπή του, ο ίδιος απόμαχος της δουλειάς έχει λαμβάνειν το σεβαστό ποσόν των 450 ευρώ, που του επιτρέπει να ζει σχεδόν με παρόμοια χλιδή. Σ' αυτό ακριβώς το σημείο εμφανίζεται ως από μηχανής θεός η πολιτική υπεροχή των επινοητικών εγκεφάλων του Μαξίμου. Αξιώνοντας να επιστρέψει αναδρομικά τα αχρεωστήτως καταβληθέντα 900 ευρώ του πρώτου εξαμήνου του '16 τον υποχρεώνουν να τη βγάλει με 150 ευρώ μηνιαίως επί ένα τρίμηνο. Σαν γενική δοκιμή του μαύρου κι άραχλου βίου τον οποίο θα διήγε, αν κυβερνούσε η επάρατος Νου Δου, που θα του κλάδευε δίχως άλλο την κύρια σύνταξη και όχι το βοήθημα κοινωνικής αλληλεγγύης.

Βομβαρδίζουν τα τζιμάνια της Κουμουνδούρου το φαύλο παρελθόν, εξοπλίζοντας ταυτοχρόνως τους συνταξιούχους με πολύτιμα εφόδια που θα τους εξασφαλίσουν τη σωφροσύνη. Μαθαίνοντας να ζουν με μόλις πέντε ευρώ την ημέρα θα ανακαλύψουν την ύψιστη σπουδαιότητα της φράσης «ουκ εν τω πολλώ το ευ» και τη λιτότητα, ήτις απετέλεσε το βάθρο πάνω στο οποίο μεγαλούργησε ο ευκλεής πολιτισμός των αρχαίων ημών και αναπτύχθηκε το περίλαμπρο πνεύμα του. Μοιράστηκαν τις σκέψεις για τις φιλοσοφικότατες περικοπές με την τρόικα και τα μέλη της βρήκαν άκρως ενδιαφέρουσα την ιδέα. 

Ας αφήσουμε όμως κατά μέρος τους βετεράνους της εργασίας, που επί ΣΥΡΙΖΑ καθίστανται σκανδαλωδώς προνομιούχοι, για να ασχοληθούμε με τις πραγματικά ευπαθείς ομάδες, όπως οι βιομήχανοι. «Μεγάλο καράβι, μεγάλη φουρτούνα» λέει η κινέζικη παροιμία και οι ταλαίπωροι επιχειρηματίες έχουν υποστεί τα πάνδεινα από την κρίση. Παρακολούθησα το πρόσφατο συνέδριο του ΣΕΒ και δεν άντεχα ν' ακούω τα βάσανά τους. Απομαγνητοφωνώ το υλικό και θα σας ενημερώσω σχετικά αύριο...

Δημήτρης Νανούρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: