20.5.16

Και... διμερή αγοράζω...


Εξαγορά των διμερών δανείων της Ελλάδας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) εξετάζουν ως λύση...
για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους οι χώρες της ευρωζώνης, στην προσπάθειά τους να κάμψουν τις ενστάσεις του ΔΝΤ και να διασφαλίσουν τη συμμετοχή του στο τρίτο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των υπουργείων Οικονομικών πραγματοποίησαν προχθές το βράδυ τηλεδιάσκεψη, στην οποία συζήτησαν τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να καταστεί βιώσιμο το ύψους 321 δισ. ευρώ χρέος της Ελλάδας.

Μια από τις λύσεις που έπεσαν στο τραπέζι ήταν να αγοράσει ο ESM τα πρώτα δάνεια που χορήγησαν οι Ευρωπαίοι στην περίοδο 2010-2011 προκειμένου να μειωθεί με αυτόν τον τρόπο το επιτόκιο που καταβάλλει η Αθήνα για την εξυπηρέτησή τους. Στην περίοδο αυτή, του πρώτου δηλαδή μνημονίου, δόθηκαν υπό τη μορφή διμερών δανείων περί τα 52,9 δισ. ευρώ.
Η δεύτερη λύση που συζητήθηκε στην τηλεδιάσκεψη ήταν η γνωστή πρόταση του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, για αγορά των δανείων του ΔΝΤ, το επιτόκιο των οποίων είναι ληστρικό σε σχέση με αυτό που δανείζει τη χώρα μας ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ESM, η ελληνική κυβέρνηση θα οφείλει το 2018 στο ΔΝΤ μόνο 17,6 δισ. ευρώ αν το Ταμείο συμμετάσχει με 6 δισ. ευρώ στο τρέχον πρόγραμμα. Τα δάνεια αυτά του ΔΝΤ θα μπορούσαν να εξαγοραστούν με κεφάλαια που προορίζονταν, αλλά δεν χρησιμοποιήθηκαν, για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Η τρίτη, τέλος, πρόταση ελάφρυνσης που συζητήθηκε ήταν η επιμήκυνση της ωρίμανσης του χρέους και η μείωση των επιτοκίων, πρόταση την οποία φαίνεται σύμφωνα με τις υπάρχουσες διαρροές να υποστηρίζει το ΔΝΤ, μεταξύ άλλων και με περίοδο χάριτος ώς το 2040.

Πρόταση που ως γνωστόν έκανε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να αφρίσει και να δηλώσει ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει όσο είναι αυτός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

Η μορφή που θα λάβει η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους όμως δεν είναι η μοναδική διαφορά μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ. Η ευρωζώνη -δηλαδή οι Γερμανοί- θέλει να αρχίσουν οι συνομιλίες για την ελάφρυνση του χρέους σιγά σιγά από τώρα, αλλά οι τελικές αποφάσεις να ληφθούν το 2018, όταν θα έχουν διεξαχθεί οι εκλογές στη Γερμανία. Από την άλλη, το ΔΝΤ επιμένει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση τώρα.
Αξιωματούχοι της ευρωζώνης που προετοιμάζουν τις συνομιλίες επισήμαιναν χθες ότι είναι πιθανό στο Eurogroup της επόμενης Τρίτης οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να καταλήξουν σε ένα προσωρινό σχέδιο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Δηλαδή σε μια πολιτική συμφωνία, η οποία όμως θα περιλαμβάνει πολλές προϋποθέσεις και την επισήμανση ότι η ελάφρυνση θα γίνει «αν χρειαστεί». Η επισήμανση «αν χρειαστεί» είναι εδώ και χρόνια σε όλα τα ανακοινωθέντα της ευρωζώνης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατόπιν πίεσης κυρίως της Γερμανίας, η οποία θεωρεί ότι δεν υπάρχει ανάγκη μείωσής του.
Ωστόσο το ΔΝΤ διαφωνεί ριζικά. Αξιωματούχος με γνώση των θέσεών του δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι το Ταμείο «είναι απίθανο να αποδεχθεί μια ασαφή υπόσχεση ελάφρυνσης χρέους “εάν χρειαστεί”.

Η θέση του Ταμείου είναι ότι ο μηχανισμός και το μέγεθος ελάφρυνσης του χρέους πρέπει να συμφωνηθούν εκ των προτέρων, πριν αποφασιστεί η συμμετοχή του στο τρίτο πρόγραμμα... Η όποια ελάφρυνση δοθεί στη συνέχεια θα πρέπει να έχει “κλειδώσει”» είπε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος. Ομως οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να «κλειδώσουν» τίποτα τώρα...

 Συντάκτης: Μπάμπης Μιχάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: