31.5.16

Μία τοιχογραφία για τον Bowie...

Τοιχογραφία

Μία τεράστια τοιχογραφία του Ντέιβιντ Μπόουι κοσμεί από το περασμένο Σάββατο δρόμο του Σεράγεβου για να τιμήσει το ανθρωπιστικό έργο του Βρετανού μουσικού...
κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας.

Η ομάδα καλλιτεχνών που δημιούργησε το έργο έκανε τα αποκαλυπτήρια παρουσία περίπου 300 ατόμων κάτω από τους ήχους του «Space Oddity», ενώ μία επιγραφή έγραφε «η μόδα αλλάζει, αλλά εσείς θα είστε πάντα οι ήρωες μου».

Η τοιχογραφία έχει διαστάσεις 13 μέτρα ύψος και 10,5 μέτρα πλάτος και βρίσκεται σε ένα κτίριο στην πανεπιστημιούπολη του Σεράγεβου, σε μικρή απόσταση από την οδό Sniper Alley.

Ο συγκεκριμένος δρόμος έγινε ιδιαίτερα γνωστός στα χρόνια του πολέμου, λόγω της επικινδυνότητάς του από τους ελεύθερους σκοπευτές και που πλέον συμβολίζει την αλλαγή που επήλθε στην Βοσνία μετά το τέλος του πολέμου του 1992-95.

Την τοιχογραφία σκίτσαρε ο εικονογράφος της Marvel comics, Ένις Σίσικ και ολοκληρώθηκε από τον ζωγράφο Ζόραν Χέρσεγκ, που την ολοκλήρωσε σε ενάμιση μήνα.

Την αρχική ιδέα για τη δημιουργία μίας τοιχογραφίας του χαμαιλέοντα της μουσικής και της ζωής, που πέθανε στα 69 του χρόνια στις 11 Ιανουαρίου από καρκίνο, είχε αρχικά ο μουσικός Vedad Trbonja.

Ο Μπόουι είχε χρησιμοποιήσει την φήμη του για να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για τον πόλεμο στην Βοσνία, ενώ είχε συγκεντρώσει και χρήματα για ανθρωπιστικούς σκοπούς, παρότι ο ίδιος δεν είχε επισκεφτεί ποτέ το Σεράγεβο.


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: