2.5.16

Ο Ελον Μασκ τρέχει να προλάβει τη NASA...

Το Red Dragon κατασκευάστηκε για να μην αντιμετωπίζει προβλήματα κατά την προσεδάφισή του ανεξάρτητα από το «υλικό» του εδάφους του πλανήτη προορισμού

Την πρωτιά στην επίσκεψη του Αρη από σκάφος ιδιωτικής διαστημικής εταιρείας...
θέλει να πάρει ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, ιδρυτής της SpaceX, της Tesla και της PayPal, Ελον Μασκ, και για να το πετύχει αυτό ανακοίνωσε ότι το σκάφος «Κόκκινος Δράκος» («Red Dragon») θα αναχωρήσει για τον Κόκκινο Πλανήτη μέχρι το 2018.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, το «Red Dragon» δεν θα μεταφέρει στον Αρη ανθρώπους κι αυτό γιατί ο στόχος του θα είναι η συλλογή πληροφοριών που θα φανούν χρήσιμες στις επόμενες αποστολές και εντέλει στον αποικισμό του Κόκκινου Πλανήτη. Ενα από τα κύρια ερωτήματα που μένει να απαντηθούν με αυτήν την αποστολή είναι πώς μπορούν να προσεδαφιστούν με ασφάλεια βαριά φορτία στην επιφάνεια του Αρη.

Το πρόβλημα της προσεδάφισης

Οπως τονίζουν οι ειδικοί, τα διαστημόπλοια που επιστρέφουν στη Γη έχουν μια παχιά ατμόσφαιρα για «μαξιλάρι» για να φτάσουν πιο ομαλά προς την επιφάνεια. Ομως στον Αρη η πίεση της ατμόσφαιρας είναι μόλις το ένα εκατοστό από αυτήν της Γης, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο επικίνδυνη η προσεδάφιση σε αυτόν. Το θέμα της μεταφοράς στον Αρη μεγάλων και βαριών φορτίων είναι κρίσιμο για το μέλλον των αποστολών εκεί, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι η NASA (που είναι και η μόνη υπηρεσία που όντως έχει κάνει αποστολές στον Αρη) δεν γνωρίζει πώς να προσεδαφίσει στον Αρη ένα φορτίο που είναι μεγαλύτερο από έναν μετρικό τόνο.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το «Red Dragon» είναι μια ειδική έκδοση του σκάφους «Dragon 2», το οποίο είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να μην αντιμετωπίζει προβλήματα στην προσεδάφιση ανεξαρτήτως του «υλικού» της επιφάνειας του πλανήτη-προορισμού. Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί ότι το «Dragon 2» είναι το σκάφος που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά φορτίων από και προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Ο Μασκ με αυτήν την αποστολή θέλει να δείξει ότι η εταιρεία του έχει ξεπεράσει τη NASA σε τεχνογνωσία, ενώ κατά το παρελθόν έχει δηλώσει ότι είναι πεπεισμένος πως θα καταφέρει να πραγματοποιήσει και επανδρωμένη αποστολή νωρίτερα από τη NASA.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: