21.6.16

Το «χαρτί» του Μητσοτάκη και το «ΟΧΙ» στον Τσίπρα...

Το «χαρτί» του Μητσοτάκη και το «ΟΧΙ» στον Τσίπρα
Ισχυρές στρατηγικές συμμαχίες σε εταίρους και κοινωνία και 26 βουλευτές αναζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με στόχο την επικράτηση της ΝΔ στην επόμενη μέρα.

Η Νέα Συμφωνία είναι το...
μεγάλο πολιτικό χαρτί που βάζει στο τραπέζι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με κεντρικό άξονα τους ρυθμούς ανάπτυξης 4% και τα πλεονάσματα 2%, αντί του 3,5% που έχει συμφωνήσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η πιο πρόσφατη παρουσίαση του New Deal από τον κ. Μητσοτάκη, που επιμένει σε μείωση της φορολογίας και σε περικοπές δαπανών, προκειμένου η Ελλάδα να βγει από την κρίση, έγινε σήμερα το μεσημέρι στην ετήσια συνέλευση των εκπροσώπων των βιομηχάνων, στο Μέγαρο Μουσικής, όπου το λόγο πήρε και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θόδωρος Φέσσας.

Ωστόσο δεν ήταν η μόνη φορά μέσα στο τελευταίο εικοσιτετράωρο που οι κ. Μητσοτάκης και Φέσσας, βρέθηκαν στον ίδιο χώρο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Newpost.gr, τόσο ο πρόεδρος της ΝΔ όσο και ο πρόεδρος του ΣΕΒ, παρακάθισαν στο γεύμα εργασίας που παρέθεσε χθες ο επίτροπος για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Στο γεύμα που έγινε μια μέρα πριν ο κ. Γιούνκερ συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, συμμετείχε και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Το βλέμμα του προέδρου της ΝΔ, είναι ωστόσο στραμμένο και στη συνάντηση που θα έχει την Πέμπτη με τον κ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου για τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση.

Το τι θα γίνει μεθαύριο, λίγο-πολύ είναι προδιαγεγραμμένο, όπως φάνηκε και από τις βολές περί διαρροών που αντάλλαξαν ΝΔ ​και κυβέρνηση, ήδη από το απόγευμα της Κυριακής, με τον διευθυντή του γραφείου τύπου της ΝΔ Μακάριο Λαζαρίδη, να απαντά στην επίθεση του Μαξίμου, υπενθυμίζοντας μέσω Twitter, «την άθλια μεθόδευση στην πρώτη συνάντηση των δύο αρχηγών», όταν κυβερνητικές πηγές διέρρεαν το τι έλεγε εκείνη την ώρα ο κ. Τσιπρας στον κ. Μητσοτάκη, ενώ όχι μόνο δεν είχε ολοκληρωθεί το τετ α τετ των δυο αντρών, αλλά μόλις είχε ξεκινήσει.

Η θέση της ΝΔ είναι ξεκάθαρη. Η προοπτική της άμεσης αλλαγής του εκλογικού νόμου αντιμετωπίζεται από την αξιωματική αντιπολίτευση ως σπασμωδική κίνηση της κυβέρνησης, η οποία βλέπει να χάνει τις επόμενες εκλογές.

Στη Συγγρού πρόκειται να επιμείνουν στο bonus των 50 εδρών, προκειμένου η επόμενη κυβέρνηση να είναι σταθερή και ισχυρή για να προχωρήσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις και θυμίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το ίδιο κόμμα που άλλαξε καταστατική φυσιογνωμία μόνο και μόνο για να τύχει του bonus που ορίζει ο υφιστάμενος εκλογικός νόμος.

«Καμία συζήτηση αλλαγής του εκλογικού νόμου δεν μπορεί να γίνει εκτός του πλαισίου της αναθεώρησης του Συντάγματος», καταλήγουν, αναζητώντας τους 26 βουλευτές της αντιπολίτευσης που μαζί με τη ΝΔ θα κλείσουν την πόρτα στα σχέδια του κ. Τσίπρα.

Σήμερα η κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων έχει ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ 144 βουλευτές, Ν.Δ. 75, Χ.Α. 18, Κ.Κ.Ε. 15, Δημοκρατική Συμπαράταξη 16, Ποτάμι 10, ΑΝ.ΕΛ. 9 και Ένωση Κεντρώων 9, ενώ υπάρχει και η «ομάδα» των 4 ανεξάρτητων βουλευτών (Στάθης Παναγούλης, Νίκος Νικολόπουλος, Χάρης Θεοχάρης και Λεωνίδας Γρηγοράκος).

Αν το ΠΑΣΟΚ και η Ένωση Κεντρώων (που φέρονται σε ανοικτή γραμμή με το Μαξίμου, χωρίς ιδιαίτερες διαφωνίες) μαζί με τα δυο κυβερνητικά κόμματα, τους 4 ανεξάρτητους και τη Χρυσή Αυγή ψηφίσουν θετικά, το άθροισμα των 200 ψήφων μπορεί να προκύψει οριακά ακόμη και στην περίπτωση που η Ν.Δ., το Ποτάμι και το ΚΚΕ καταψηφίσουν...

Πάνος Ρασσιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: