26.6.16

Η νύχτα των μεγάλων μαχαιριών...

Τζέρεμι Κόρμπιν (Εργατικό Κόμμα)
Μαζικές παραιτήσεις στο κόμμα των Εργατικών -Την αρχή έκανε (πριν από λίγο) η  Γκλόρια Ντε Πιέρο...
Ραγδαίες εξελίξεις έχει πυροδοτήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο κόμμα των Εργατικών με την εκδήλωση γενικευμένης πλέον ανταρσίας κατά του ηγέτη του, Τζέρεμι Κόρμπιν, τον οποίο πολλά στελέχη θεωρούν...
συνυπεύθυνο για την επικράτηση του Brexit. 

Μετά το αίτημα για πρόταση μομφής εναντίον του, που κατέθεσαν δύο βουλευτίνες, χθες βράδυ κατά του Κόρμπιν στράφηκε και ο σκιώδης υπουργός Εξωτερικών των Εργατικών, Χίλαρι Μπεν, που καρατομήθηκε πριν ξημερώσει. 

Ο Κόρμπιν έκανε την κίνησή του μετά την αποκάλυψη του Observer ότι ο Μπεν ετοιμαζόταν να ηγηθεί πραξικοπήματος για την ανατροπή του από την ηγεσία. 

Όπως αναφέρει ο Μπεν στην ανακοίνωσή του, τηλεφώνησε ο ίδιος στον Κόρμπιν για να του πει πως το σκιώδες υπουργικό συμβούλιο «δεν έχει πλέον εμπιστοσύνη» ότι με αυτόν στο τιμόνι το κόμμα μπορεί να κερδίσει τις επόμενες εκλογές. 

«Είναι πλέον ξεκάθαρο» -αναφέρεται στην ανακοίνωση του στελέχους των Εργατικών- «ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία μεταξύ των βουλευτών του κόμματος και του σκιώδους υπουργικού συμβουλίου για την ηγεσία του Τζέρεμι Κόρμπιν. Συγκεκριμένα δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στη δυνατότητά μας να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές που μπορεί να γίνουν νωρίτερα από το προβλεπόμενο, εάν ο Τζέρεμι παραμείνει αρχηγός».

Στη συνέχεια ο Κόρμπιν έδιωξε τον Χίλαρι Μπεν από το αξίωμά του με ένα τηλεφώνημα. 
Χίλαρι Μπεν εναντίον Τζέρεμι Κόρμπιν
Χίλαρι Μπεν εναντίον Τζέρεμι Κόρμπιν Χίλαρι Μπεν εναντίον Τζέρεμι Κόρμπιν | AP Photo

Όπως σημειώνει ο «Guardian», ο Μπεν είχε ξεκινήσει γύρο τηλεφωνημάτων προς στελέχη του κόμματος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι έτοιμος να ζητήσει από τον Κόρμπιν να παραιτηθεί εφόσον υπάρχει σημαντική υποστήριξη στο κίνημα εναντίον του ηγέτη. 

Επίσης ζήτησε από τους υπόλοιπους σκιώδεις υπουργούς να υποβάλουν όλοι την παραίτησή τους εφόσον ο Κόρμπιν αρνηθεί να παραδώσει τα ηνία του κόμματος. 

Σε δηλώσεις του στο BBC o Μπεν χαρακτήρισε τον Κόρμπιν έντιμο πολιτικό αλλά -όπως είπε- «δεν είναι ηγέτης».

Μαζικές παραιτήσεις

Έτσι από νωρίς το πρωί ξέσπασε η θύελλα.

Το BBC μετέδωσε ότι τουλάχιστον τα μισά μέλη του υπουργικού συμβουλίου θα υποβάλουν εντός της ημέρας τις παραιτήσεις τους και μέσω twitter πολλά στελέχη εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους -όχι προς τον ηγέτη τους, αλλά- προς τον απολυθέντα Χίλαρι Μπεν, γιο του σπουδαίου πολιτικού των Εργατικών, Τόνι Μπεν. 

Στη συνέχεια κατέφτασε και η επιστολή παραίτησης της Χάιντι Αλεξάντερ, που είχε αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της υγείας.

Πριν από λίγο, έγινε γνωστή η παραίτηση της Γκλόρια Ντε Πιέρο (η σκιώδης υπουργός, υπεύθυνη για τους νέους και την εγγραφή των ψηφοφόρων)...

πηγη efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: