29.7.16

Κι όμως, το «πραξικόπημα» πέτυχε…

Πέρασαν κιόλας δυο εβδομάδες από την αποτυχημένη απόπειρα “πραξικοπήματος” στην Τουρκία, και η άβολη αλήθεια είναι πλέον εξαιρετικά δύσκολο να κρυφτεί. Το...
“πραξικόπημα” πέτυχε… Μόνο που κερδισμένος είναι ο Ταγίπ Ερντογάν, ανεξαρτήτως του πόσο γνώριζε ή επέτρεψε και ο ίδιος να εκδηλωθούν οι κινήσεις των στρατιωτικών.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας έχει παραδώσει αυτές τις τελευταίες εβδομάδες μαθήματα ξεχαρβαλώματος κάθε έννοιας δικαίου, Δημοκρατίας, ανθρωπισμού και σεβασμού στις ατομικές ελευθερίες. Με πρόφαση την απόπειρα του στρατού να τον ανατρέψει, έχει προχωρήσει στη μεγαλύτερη “Γενοκτονία” αντιφρονούντων που έχουμε παρακολουθήσει τις τελευταίες δεκαετίες στον πλανήτη, σε θεωρητικά… πολιτισμένη χώρα.

Η Τουρκία του Ερντογάν είναι σήμερα μια χώρα σε βαθιά κρίση. Μια χώρα η αποσταθεροποίηση της οποίας συνιστά διαρκή εστία κινδύνου και ανασφάλειας για το σύνολο της περιοχής μας. Μια χώρα διαρκές πρόβλημα για την Ενωμένη Ευρώπη, που υπονομεύει το μέλλον της ευρωπαϊκής ιδέας.

Φυσικά, ο Ερντογάν δεν έγινε ξαφνικά… τύραννος. Δεν άλλαξε χαρακτήρα επειδή βρέθηκε αντιμέτωπος με το δέος της βίαιης ανατροπής από την εξουσία. Αυτός ήταν ο Ερντογάν. Από τα χρόνια που είχε φυλακιστεί ως Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, μπορούσε κανείς να διαγνώσει αποχρώσες ενδείξεις απολυταρχικής νοοτροπίας.

Και σήμερα πλέον, χωρίς φυσικό αντίπαλο δέος στην πολιτική σκηνή της γειτονικής χώρας, κάνει ό, τι θέλει. Όλοι βεβαίως μπορούν να προδικάσουν ότι το τέλος του δεν θα είναι καλό. Ίσως μάλιστα δεν αργήσει και να έρθει, αυτό το… όχι καλό τέλος. Μέχρι τότε όμως, η Τουρκία θα υποφέρει. Η Ευρώπη θα υποφέρει. Και η Δημοκρατία θα δεινοπαθεί...

ysterografa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: