21.9.16

Bελτιωμένη μεν, Αμυγδαλέζα δε...

Εγκαίνια του νέου χώρου στην Αμυγδαλέζα
Δείτε φωτογραφίες...
«Δεν υπάρχουν καταραμένοι τόποι, υπάρχουν καταραμένες συνθήκες» δήλωσε ο Νίκος Τόσκας, κατά την επίσκεψή του στην Αμυγδαλέζα, όπου...
εγκαινιάστηκαν οι νέες εγκαταστάσεις που φιλοξενούν προσωρινά πρόσφυγες, μετανάστες και τις οικογένειές τους, που επιθυμούν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Δηλαδή ανθρώπους που κάνουν άρση των αιτημάτων για χορήγηση ασύλου, έπειτα από μήνες αναμονής στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης και τις δομές των νησιών.

Τους νέους χώρους, που συνιστούν ένα σύγχρονο χωριό και δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), στο παλιό «αμαρτωλό» κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα, παρουσίασε σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Τον χώρο επισκέφθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκα, ο επικεφαλής του ΔΟΜ στην Ελλάδα, Δανιήλ Εζράς, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας, αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Τζανέτος Φιλιππάκος και επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ.

Επιθεώρησαν τα σπίτια-κοντέινερ που έχουν ανακαινιστεί, συνομίλησαν με τους μετανάστες και ενημερώθηκαν για τις συνθήκες λειτουργίας του κέντρου.

Μετά την επίσκεψη ο Νίκος Τόσκας, δήλωσε:

«Υπάρχουν τρεις δρόμοι για τους πρόσφυγες στη χώρα μας. Ο δρόμος μετεγκατάστασης στην υπόλοιπη Ευρώπη, εφόσον γίνουν δεκτοί από τις άλλες χώρες, η επιστροφή πίσω στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας Ε.Ε.- Τουρκίας και η εθελούσια επιστροφή στην χώρα τους.

»Μέσα σε αυτό το πλαίσιο του τρίτου δρόμου, με τον κ. Εζρά και τον ΔΟΜ φτιάξαμε αυτό τον χώρο που δεν ήταν σε καθόλου καλή κατάσταση». 

Σημείωσε τη βοήθεια που προσέφερε ο ΔΟΜ, «ώστε να γίνει ένας χώρος όσο γίνεται πιο ανθρώπινος που θα φιλοξενεί για κάποιες μέρες αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι κατάλαβαν ότι δεν μπορούν να πάνε εκεί που ήλπιζαν και θέλουν να γυρίσουν στις χώρες τους».

Όταν ρωτήθηκε γιατί αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί γι' αυτό τον σκοπό ένα κέντρο που είχε κλείσει από τη σημερινή κυβέρνηση, με το αιτιολογικό ότι ήταν απάνθρωπες οι συνθήκες διαβίωσης, ο Νίκος Τόσκας είπε:

«Δεν υπάρχουν καταραμένοι τόποι, υπάρχουν καταραμένες συνθήκες σε κάθε τόπο».

«Κάναμε ό,τι μπορούσαμε με τον ΔΟΜ για να εξασφαλίσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες σε αυτούς τους ανθρώπους, ώστε να γυρίσουν πίσω και να περάσουν και εκεί το μήνυμα ότι δεν είναι τόσο εύκολο να πας στην Ευρώπη. Οπότε είναι καλύτερα να παλέψεις στον τόπο σου».

Οι εγκαταστάσεις της ΑμυγδαλέζαςEUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
Ο Δανιήλ Εζράς τόνισε πως αντικειμενικός σκοπός αυτής της προσπάθειας ήταν «να βγάλουμε την αρνητική αύρα που είχε η Αμυγδαλέζα όλον αυτό τον καιρό. Θεωρήσαμε ότι οι άνθρωποι αυτοί, έστω και για λίγες μέρες που θα μείνουν εδώ, μέχρι να βγουν τα χαρτιά τους, θα πρέπει να ζούνε σε πολύ καλύτερες συνθήκες και πολύ ανθρώπινες και αυτό κάναμε».

Όσον αφορά το θέμα των ανθρώπων που αποφάσισαν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, είπε πως «αν ερχόταν ένας Σύριος και μου έλεγε ότι θέλει να γυρίσει στην Συρία, εγώ δεν θα τον γύρναγα. Το γραφείο μας στις χώρες τους, τους βοηθάει να ξεκινήσουν μια καινούργια ζωή. Μέσα στο πρόγραμμα υπάρχει και το πρόγραμμα της επανεγκατάστασης, που τους δίνει την δυνατότητα μιας νέας ζωής, δουλειά, κάποιο βοήθημα...».

Από την πλευρά του, ο Τζανέτος Φιλιππάκος ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν για την ανακαίνιση του χώρου και υπογράμμισε ότι οι Έλληνες έχουν αποδείξει την ανθρώπινη πλευρά τους και την ευαισθησία με την οποία πρέπει να αντιμετωπίζονται αυτοί οι άνθρωποι.

Ποιους αφορά

Όπως έγινε γνωστό, ο χώρος, που είναι για κράτηση προσφύγων και μεταναστών, ανακαινίστηκε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για φιλοξενία διάρκειας έως και 10 ημερών, μόνο οικογενειών με μικρά παιδιά που εξέφρασαν την απόφασή τους να επιστρέψουν οικειοθελώς στις χώρες καταγωγής τους, με τη στήριξη του σχετικού προγράμματος του ΔΟΜ.

Στο πλαίσιο αυτό, κάνουν άρση των αιτημάτων για χορήγηση ασύλου, έπειτα από μήνες αναμονής στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης και τις δομές των νησιών.

Σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς, αυτομάτως περνούν σε συνθήκες κράτησης και μεταφέρονται από τα hot spot που υπάρχουν στα νησιά, στην Αμυγδαλέζα, μέχρι να εκδοθούν τα διαβατήρια από τις πρεσβείες και να αναχωρήσουν αεροπορικώς, συνοδευόμενοι, για τις χώρες καταγωγής τους. 

Οι εγκαταστάσεις της Αμυγδαλέζας EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
Για τη διαδικασία φροντίζει ο ΔΟΜ, που έχει εξασφαλίσει την απαραίτητη συνεργασία από όλες τις διπλωματικές και άλλες αρχές.

Οι νέες συνθήκες

Στους οικίσκους έγιναν σημαντικές βελτιώσεις για την παροχή ανθρώπινων συνθηκών στις οικογένειες των μεταναστών, με την τοποθέτηση κλιματιστικών, όλου του οικιακού εξοπλισμού και Ίντερνετ.

Ο ΔΟΜ επίσης εφοδιάζει όλους όσοι περνούν από την Αμυγδαλέζα με είδη πρώτης ανάγκης (οδοντόβουρτσες, σαπούνια, κ.λπ.), ενώ κατασκευάστηκε και παιδική χαρά για τα παιδιά.

Οι χώροι που έχουν ανακαινιστεί μπορούν να φιλοξενήσουν συνολικά 300 άτομα.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: