26.9.16

ΔΕΗσεις στον Καλογρίτσα: Ή ο «ΤΟΞΟΤΗΣ» ή κανείς!...

ΔΕΗσεις στον Καλογρίτσα: Ή ο «ΤΟΞΟΤΗΣ» ή κανείς!Πρωτοφανείς μεθοδεύσεις για να (ξανά)μπει στο παιχνίδι η εταιρεία του Καλογρίτσα, η προσφορά της οποίας είχε απορριφθεί στη φάση της τεχνικής αξιολόγησης - Κίνδυνος να τιναχθεί στον αέρα ο διαγωνισμός.

Είναι δυνατόν εταιρεία να απορρίπτεται στη φάση της...

τεχνικής αξιολόγησης, να χάνει την προσφυγή κι όμως να είναι αυτή που συζητά με τη διοίκηση της ΔΕΗ, λύση πέρα από τον διαγωνισμό στον οποίο παραμένουν καλόπιστα της και αναμένουν το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών, οι εταιρείες που προκρίθηκαν στο στάδιο του τεχνικού ελέγχου;

Η απάντηση, είναι... ναι!

Είναι δυνατόν η ΔΕΗ να κρατά στην αναμονή τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας και να συζητά με Κινέζους για το ίδιο αντικείμενο;

Η απάντηση είναι... ναι!

Εφόσον βέβαια οι Κινέζοι έχουν συνεργασίες στην Ελλάδα, όπως με την ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ του κ. Καλογρίτσα ή την Microdata του πρώην προέδρου της ΓΕΝΟΠ, Νίκου Μπάκουλη.

Τις οποίες και φροντίζουν να τονίζουν στις επικοινωνίες τους με τη διοίκηση της ΔΕΗ:

«... together with TOXOTIS S.A.» γράφει στην επιστολή της η SPIC




«... our staff would be assisted by Microdata SA, well known to you... » αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο δικό της letter of intent η SMEC


Όπου Microdata η εταιρεία του πρώην προέδρου της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ, Νίκου Μπάκουλη. 


Την ώρα που οι εταιρείες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό υπομένουν τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της διαδικασίας, σύμφωνα με πληροφορίες τόσο το ένα «ζευγάρι» όσο και το άλλο έχουν προχωρήσει σε παρουσιάσεις των προτάσεών τους προς τη διοίκηση της ΔΕΗ! Μια πρωτοφανής πρακτική στα εταιρικά και διαγωνιστικά χρονικά του δυτικού κόσμου.

Σε κάθε περίπτωση, η ουσία είναι πως η ΔΕΗ καθυστερεί εξαιρετικά κρίσιμο διαγωνισμό για την μονάδα αποθείωσης του «ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου V». Πρόκειται για έργο που προβλέπεται στο «Μεταβατικό Εθνικό Σχέδιο Μείωσης Εκπομπών» και είναι βαρύνουσας σημασίας, γιατί από αυτό εξαρτάται η συνέχιση της λειτουργίας των Μονάδων του Αγίου Δημητρίου (πέντε εργοστάσια παραγωγής ενέργειας), χωρίς περιορισμό των ωρών λειτουργίας τους ανά έτος

Το ιστορικό της υπόθεσης...

Όλα ξεκίνησαν στις 26 Φεβρουρίου του 2015 με την προκήρυξη του διαγωνισμού, ύψους 70 εκατ. ευρώ, στον οποίον προσήλθαν πέντε εταιρείες: Η σύμπραξη εταιρειων «ΙΝΤΡΑΚΑΤ – ΕΡΓΟΤΕΜ Α.Τ.Ε.Β.Ε.», η ΜΕΤΚΑ Α.Ε., η ΤΕΡΝΑ Α.Ε., η ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε. και η J&P – ΑΒΑΞ Α.Ε (η ημερομηνία υποβολής προσφορών έληγε τον Οκτώβριο του 2015). Έξι μήνες αργότερα ολοκληρώθηκε η τεχνική αξιολόγηση των προσφορών, στο πλαίσιο της οποίας «αφοπλίστηκε» ο... ΤΟΞΟΤΗΣ της οικογένειας Καλογρίτσα. Μια εταιρεία με βαριά ιστορία, καθώς την ξεκίνησαν ο πατέρας και ο θείος του Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με επιστολή της Επιτροπής Αξιολόγησης Προσφορών προς την ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ, με ημερομηνία 22 Απριλίου του 2016 «μετά από τον έλεγχο των στοιχείων του Φακέλου Β της Προσφοράς σας και της (α') σχετικής επιστολής σας και λαμβάνοντας επίσης υπόψη την παρουσίαση του υπεργολάβου σας (εταιρεία CPI YUAND ENVIROMENTAL – PROTECTION ENGINEERING CO.,LTD), έκρινε ότι θα πρέπει αυτή να απορριφθεί, λόγω μη ικανοποίησης των απαιτήσεων της Διακήρυξης».   



Πρόκειται για πάγιες απαιτήσεις, που η ΔΕΗ συμπεριλαμβάνει σε κάθε διαγωνισμό και έχουν να κάνουν με τα στάνταρτς των εταιρειών και τη συμμόρφωσή τους με τις προδιαγραφές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.  Επισημαίνεται ότι η ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ θα μπορούσε να προσβάλει τον σχετικό όρο κατά τη δημοσίευση του διαγωνισμού, αλλά δεν προχώρησε σε κάποια ενέργεια. Αντίθετα, προχώρησε στην υποβολή προσφοράς, αποδεχόμενη τους όρους της προκήρυξης.

Οι υπεύθυνοι της εταιρείας αντέδρασαν μετά την απόρριψή της και κατέθεσαν προδικαστική προσφυγή, η οποία όμως απορρίφθηκε και αυτή από την αρμόδια επιτροπή. Κατόπιν αυτών, ανακοινώθηκε πως οι οικονομικοί φάκελοι θα άνοιγαν στις 25 Ιουλίου του 2016. Η κρίσιμη ημέρα ήρθε, αλλά οι προσφορές δεν άνοιξαν. Δόθηκε νέο ραντεβού για τις 31 Αυγούστου και πάλι, όμως, οι προσφορές δεν είδαν το φως της ημέρας. Νέα αναβολή και ως νέα ημερομηνία ορίστηκε η 29η Σεπτεμβρίου.

Το παρασκήνιο...

Στο μεσοδιάστημα, όμως, συνέβησαν μερικά ενδιαφέροντα γεγονότα. Τα περιγράφει με ακρίβεια ο διευθυντής της Διεύθυνσης Μελετών- Κατασκευών, Φώτης Καραγιάννης, σε ενημερωτικό σημείωμα που συνέταξε κατόπιν αιτήματος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ. Ξεκινά από τις απαιτήσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, συνεχίζει με την ανάγκη περιβαλλοντικής προσαρμογής των μονάδων του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και εξηγεί τα του διαγωνισμού επισημαίνοντας πως «εάν συνεχισθεί η διαδικασία με το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών και υπάρξει μειοδότης με ανταγωνιστικό τίμημα, είναι δυνατή η υπογραφή της Σύμβασης έως τον Δεκέμβριο του 2016» ώστε να προλάβει η ΔΕΗ τα χρονοδιαγράμματα που τις έχουν τεθεί.  



Στην ενημέρωση, όμως, υπάρχει και μία ακόμη ενότητα, υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο «νέα δεδομένα». Το στέλεχος της ΔΕΗ ξεκινά με την επισήμανση της τρέχουσας δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας που έχει προκαλέσει χρηματοδοτική στενότητα και τονίζει την πρόσφατη επίσκεψη κλιμακίου της επιχείρησης στην Κίνα, στο πλαίσιο του καλοκαιρινού ταξιδιού του πρωθυπουργού. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρεται σε επιστολές των εταιρειών SMEC και SPIC, με τις οποίες οι δύο κινεζικές εταιρείες προσφέρονται να χρηματοδοτήσουν το έργο. Υπογραμμίζει όμως ότι η συμμετοχή τους αντίκειται στους όρους του σε εξέλιξη διαγωνισμού. 

Σε αυτό το σημείο ο κ. Καραγιάννης αισθάνεται ότι πρέπει να επιλέξει το κουμπί bold: «Όσον αφορά τον εν εξελίξει διαγωνισμό της Μονάδας V η αλλαγή μπορεί να γίνει μόνο σε περίπτωση ματαίωσής του (εφόσον αρμοδίως και με τη σύμφωνη γνώμη των νομικών υπηρεσιών εκτιμηθεί ότι συντρέχουν προϋποθέσεις επίκλησης ενός από τους λόγους που προβλέπονται στη Διακήρυξη) και επαναπροκήρυξής του».

Οι συνέπειες...

Αναφερόμενος στην τελευταία περίπτωση ο κ. Καραγιάννης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Υπογραμμίζει πως ο χρόνος που θα απαιτηθεί για νέο διαγωνισμό δύσκολα μπορεί να περιοριστεί σε λιγότερο από 15 μήνες, χωρίς πρόβλεψη για το ενδεχόμενο προσφυγών. «Με αυτό ως δεδομένο και με τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις το έργο δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021» τονίζει. 

Και εξηγεί τις συνέπειες: «Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο για την εν λόγω Μονάδα, αφενός να περιοριστεί σημαντικά η λειτουργία της κατά την περίοδο από το θέρος του 2019 έως το θέρος του 2020, λόγω της αναγκαιότητας τήρησης των προβλέψεων του ΜΕΣΜΕ και αφετέρου μη δυνατότητα λειτουργίας της από 30.06.2020 έως και την ολοκλήρωση του έργου, λόγω αδυναμίας συμμόρφωσης με τα νέα όρια εκπομπών SO2 και σωματιδίων».

Στη συνέχεια η προειδοποίηση λαμβάνει δραματικούς τόνους. Το στέλεχος της ΔΕΗ επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη μονάδα παράγει το 15% της συνολικής λιγνιτικής παραγωγής και επισημαίνει ότι την επίχαμη περίοδο θα βρίσκονται στο στάδιο της οριστικής απόσυρσης οι ΑΗΣ Καρδιάς και Αμυνταίου, αφήνοντας ένα τεράστιο κενό στις ενεργειακές ανάγκες της χώρας. Ο κίνδυνος ενός black out  θα είνα κάτι παραπάνω απο υπαρκτός. «Ρίχνουν μαύρο στη ΔΕΗ για χάρη του Καλογρίτσα» επισήμανε στο «ΘΕΜΑ» παράγοντας που παρακολουθεί από πολύ κοντά τις σχετικές διεργασίες.

«Κάποιοι παίζουν καθυστερήσεις ενώ ο χρόνος τελειώνει» μας υπογράμμισε καθώς η ισχύς των προσφορών στην εν εξελίξει διαγωνιστική διαδικασία λήγει στις 15 Οκτωβρίου.  

Αμείλικτα ερωτήματα...

1. Γιατί δεν προχώρησε η Επιτροπή στο άνοιγμα των οικονομικών προσφορών των 4 τεχνικά αποδεκτών προσφορών, αλλά το ανέβαλε ένα μήνα για τις 31.08.2016 και γιατί το ΔΣ της ΔΕΗ Α.Ε. αποφάσισε να το αναβάλει για ένα μήνα ακόμα, στις 29.09.2016;

2. Γιατί για ένα τόσο κρίσιμο και επείγον έργο για τη ΔΕΗ Α.Ε., που σχετίζεται άμεσα με την απρόσκοπτη λειτουργία των λιγνιτικών Μονάδων του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, σύμφωνα με την εφαρμογή του ΜΕΣΜΕ (ΦΕΚ 1793/20.08.2015), από τις 29.06.2016 που έχει ολοκληρωθεί πλήρως η τεχνική αξιολόγηση (συμπεριλαμβανομένης και της εκδίκασης της Προδικαστικής Προσφυγής της Εταιρείας που απορρίφθηκε η προσφορά της) δεν έχουν ανοίξει οι οικονομικές προσφορές και το ΔΣ της ΔΕΗ Α.Ε. αποφασίζει να καθυστερήσει το άνοιγμα τους έναν μήνα ακόμα;


Έγγραφο 1

Έγγραφο 2

Έγγραφο 3

Έγγραφο 4

Έγγραφο 5



ΤΟ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

26.02.2015 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΜΕ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ 24.04.2015

07.04.2015 ΕΚΔΟΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ Νο 1 ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΣΕ ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΣΤΙΣ 28.05.2015

12.05.2015 ΕΚΔΟΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ Νο 2 ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΣΕ ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΣΤΙΣ 15.07.2015

30.06.2015 ΕΚΔΟΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ Νο 3 ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΣΕ ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΣΤΙΣ 15.09.2015

11.08.2015 ΕΚΔΟΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ Νο 4 ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΣΕ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ ΣΤΟ «ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟΥ» ΤΗΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ

27.08.2015 ΕΚΔΟΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ Νο 5 ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΣΕ ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΣΤΙΣ 30.09.2015

22.09.2015 ΕΚΔΟΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ Νο 6 ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΣΕ ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΣΤΙΣ 15.10.2015

15.10.2015 ΥΠΟΒΟΛΗ 5 ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ :
1. ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ «ΙΝΤΡΑΚΑΤ – ΕΡΓΟΤΕΜ Α.Τ.Ε.Β.Ε.»
2. ΜΕΤΚΑ Α.Ε.
3. ΤΕΡΝΑ Α.Ε.
4. ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε.
5. J&P – ΑΒΑΞ Α.Ε.

22.04.2016  ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΕΠΙΣΤΟΛΩΝ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ. ΟΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ, ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ «ΙΝΤΡΑΚΑΤ – ΕΡΓΟΤΕΜ Α.Τ.Ε.Β.Ε.», ΜΕΤΚΑ Α.Ε.,    ΤΕΡΝΑ Α.Ε. ΚΑΙ J&P – ΑΒΑΞ Α.Ε ΚΡΙΘΗΚΑΝ ΤΕΧΝΙΚΑ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ. Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε. ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΑ.

04.05.2016 ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε. ΠΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΕΚΤΗ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

29.06.2016 ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΗ/ΔΜΚΘ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε. ΓΙΑ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΡΡΙΨΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΜΟΔΙΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΔΕΗ Α.Ε. ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΚΔΙΚΑΣΕ.

06.07.2016 ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΕΠΙΣΤΟΛΩΝ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ, ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ «ΙΝΤΡΑΚΑΤ – ΕΡΓΟΤΕΜ Α.Τ.Ε.Β.Ε.», ΜΕΤΚΑ Α.Ε., ΤΕΡΝΑ Α.Ε. ΚΑΙ J&P – ΑΒΑΞ Α.Ε, ΟΤΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΦΑΚΕΛΩΝ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΑ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΣΤΙΣ 25.07.2016.

20.07.2016 ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΕΠΙΣΤΟΛΩΝ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ, ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ «ΙΝΤΡΑΚΑΤ – ΕΡΓΟΤΕΜ Α.Τ.Ε.Β.Ε.», ΜΕΤΚΑ Α.Ε., ΤΕΡΝΑ Α.Ε. ΚΑΙ J&P – ΑΒΑΞ Α.Ε, ΓΙΑ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΤΑΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΑΝΟΙΓΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΦΑΚΕΛΩΝ ΣΤΙΣ 31.08.2016.

17.08.2016 ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΕΠΙΣΤΟΛΩΝ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ, ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ «ΙΝΤΡΑΚΑΤ – ΕΡΓΟΤΕΜ Α.Τ.Ε.Β.Ε.», ΜΕΤΚΑ Α.Ε., ΤΕΡΝΑ Α.Ε. ΚΑΙ J&P – ΑΒΑΞ Α.Ε, ΓΙΑ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΟΤΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ 12.08.2016 Η  ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΝΟΙΓΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΦΑΚΕΛΩΝ ΜΕΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ 31.08.2016 ΣΤΙΣ 29.09.2016...


Γιάννης Αντύπας, protothema.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: