11.9.16

Ψάχνουν τρόπο να σβήσουν τους... τίτλους τέλους...

Ο Σταύρος Θεοδωράκης επικαλέστηκε «βιασύνη του ΠΑΣΟΚ» και η Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε τον επικεφαλής του Ποταμιού ότι ετοιμάζεται να συμπράξει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.Το άδοξο φινάλε του διαλόγου που σφραγίστηκε στην κορυφή και δεν αφήνει πολλά περιθώρια επαναφοράς στο ίδιο τραπέζι και στην παρούσα φάση της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη κάθε άλλο παρά σταματά στελέχη της παράταξης να αναζητήσουν τον...
τρίτο δρόμο συνεννόησης για την επανένωση της Κεντροαριστεράς.

«Η... επανάσταση της βάσης έχει επισυμβεί», δηλώνει έμπειρο στέλεχος, αναγνωρίζοντας πάντως ότι η ανταλλαγή πυρών των τελευταίων 24ώρων άφησε βαθιά τραύματα που θα είναι δύσκολο να επουλωθούν επιτρέποντας στο ΠΑΣΟΚ και στο Ποτάμι να επιτρέψουν την επανεκκίνηση του εγχειρήματος.

Το ίδιο στέλεχος εκτιμά ότι από τη στιγμή που η Επιτροπή Θέσεων γύρισε την πλάτη στο «ναυάγιο» και προγραμμάτισε νέα συνεδρίαση την Τρίτη, δείχνει αν μη τι άλλο τη βούληση για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα με αφετηρία την εκλογή ηγεσίας από τη βάση.

Το πεδίο δράσης είναι βέβαια συγκεκριμένο και οριοθετημένο αφενός από την ηγεσία του Ποταμιού, που επικαλέστηκε «τη βιασύνη του ΠΑΣΟΚ» τορπιλίζοντας προ ημερών το καλό κλίμα, και αφετέρου από τη Φώφη Γεννηματά, που εξασφαλίζοντας σε κλειστή σύσκεψη την περασμένη εβδομάδα,τη στήριξη του Θ. Θεοχαρόπουλου (κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και αρχηγού της ΔΗΜΑΡ) έγραψε «τέλος» στην υπόθεση του διαλόγου και των ατέρμονων συζητήσεων με τη Σεβαστουπόλεως. Γεννηματά και Θεοχαρόπουλος με δηλώσεις τους, εμμέσως πλην σαφώς, κατηγόρησαν τον επικεφαλής του Ποταμιού ότι ετοιμάζεται να συμπράξει με τον Κ. Μητσοτάκη - «η Φώφη Γεννηματά ήταν υπουργός της Δεξιάς», απάντησε ο επικεφαλής του Ποταμιού φανερώνοντας διάθεση -έλεγαν από τη Χαριλάου Τρικούπη- και προσωπικών επιθέσεων.

Το μεγάλο ερώτημα
Ετσι όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής η κατάσταση, λέγεται ότι ενδεχόμενη επανεκκίνηση του διαλόγου δεν μπορεί να γίνει πριν από το 2017.

Σε κάθε περίπτωση, οι γενικότερες πολιτικο-οικονομικές εξελίξεις θα επηρεάσουν επιταχύνοντας ή επιβραδύνοντας τα βήματα στην πολύπαθη Κεντροαριστερά.

Οι γνωρίζοντες λένε ότι ένα δέιγμα γραφής είναι ότι την Παρασκευή, ημέρα που δεν είχε πέσει η σκόνη από τις εχθροπραξίες, 22 από τα 28 μέλη της Επιτροπής Διαλόγου (απ' όλα τα κόμματα και τις Κινήσεις που συνέταξαν το κοινό πόρισμα θέσεων) συμφώνησαν να τα ξαναπούν την Τρίτη και να διατηρήσουν «ζεστή» την πρωτοβουλία.

Το ερώτημα που ταλανίζει άλλωστε πολλά στελέχη που πιστεύουν στο εγχείρημα θεωρώντας... νομοτελειακό το βήμα της επανένωσης κομμάτων και Κινήσεων αφορά εφεξής στην αναζήτηση εκείνου του προσώπου που μπορεί να συνομιλήσει ταυτόχρονα με τους βασικούς πυρήνες του ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, αλλά και με «θύλακες» του Ποταμιού, των παπανδρεϊκών και σημαντικές Κινήσεις και προσωπικότητες του χώρου. Ποιος ή ποια πολύ απλά θα ξεπεράσει το... επίσημο ναυάγιο και θα το επικαλύψει με προσδοκίες για την ενίσχυση ενός αυτόνομου ισχυρού κόμματος ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Νέα Δημοκρατία;

Φοβούνται τη συρρίκνωση
Το σίγουρο είναι ότι στο ΠΑΣΟΚ δεν αμφισβητούν σ' αυτήν τη φάση την πρωτοκαθεδρία της Φώφης Γεννηματά, αφού εκτός των άλλων εκλέχτηκε πριν από έναν χρόνο στην ηγεσία. Και αυτό που συζητούσαν προχθές στη Χαριλάου Τρικούπη παρέπεμπε στο ότι θέμα εκλογής ηγεσίας δεν τίθεται μετά το «ναυάγιο».

Στο Ποτάμι πάντως επέμειναν με έντονο τρόπο αρκετοί βουλευτές και στελέχη να συνεχιστεί ο διάλογος, γνωρίζοντας ότι είναι υπάρκτός ο κίνδυνος συρρίκνωσης των δυνάμεων σε ενδεχόμενη αυτόνομη κάθοδο στις προσεχείς εκλογές, όποτε κι αν γίνουν. Οι πληροφορίες λένε ότι ο Σπύρος Λυκούδης και ο Γρηγόρης Ψαριανός διεκδίκησαν με έμφαση τη συνέχιση του διαλόγου διαμηνύοντας στον επικεφαλής του Ποταμιού ότι πρέπει να παραμεριστούν οι προσωπικές γραμμές.

Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, που προηγείται και με διαφορά από το Ποτάμι στις δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με εγκυρότατες πληροφορίες, εκφράστηκε από πολλά στελέχη και μέλη οργανώσεων έντονη δυσφορία για το «άδοξο φινάλε» - μάλιστα την Παρασκευή το βράδυ σε ένα «κεντροαριστερό» τραπέζι σε προάστιο της Αθήνας κορυφαίο στέλεχος έλεγε στους συντρόφους του (και από τα δύο κόμματα) ότι «πρέπει να ξεπεράσουμε και μάλιστα γρήγορα την προφανή αδυναμία των ηγεσιών να προσαρμοστούν με την ιδέα ενός μεγαλύτερου και δυνατότερου φορέα»...

«Σφήνες» για την ηγεσία
Αλλες πληροφορίες επισημαίνουν ότι η φράση του Νίκου Ανδρουλάκη περί του ναυαγίου ότι «θα είναι μεγάλο δώρο στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ» αποτελεί κίνητρο για δυνάμεις ανάμεσα στα δύο κόμματα, το κόμμα Παπανδρέου και τις Κινήσεις για μία ακόμη προσπάθεια ενοποίησης του χώρου.

Είναι δε γνωστό ότι κατά τους προηγούμενους μήνες το όνομα του Νίκου Ανδρουλάκη ήταν ανάμεσα στις υποψηφιότητες που ακούστηκαν ως πιθανές για τη νέα ηγεσία - όπως και της πρώην Επιτρόπου και επικεφαλής του Δικτύου Αννας Διαμαντοπούλου, που ευθύς εξαρχής είχε ταχθεί υπέρ ενός νέου και ενιαίου φορέα που θα χτιστεί από μηδενική βάση. Ενδιαφέρον να διεκδικήσει την ηγεσία είχε εκφράσει στους συνομιλητές του και ο Γιάννης Μανιάτης επενδύοντας στη δεξαμενή του εκσυγχρονιστικού-μεταρρυθμιστικού χώρου.

«Να κάνουμε τον εκνευρισμό του φθινοπώρου δημιουργία. Θα το κάνει η Χαριλάου Τρικούπη; Αν όχι, θα το κάνουμε άλλοι. Εμείς που πιστεύουμε ότι η θέση της παράταξης είναι δίπλα στον Ελληνα πολίτη και όχι να ποζάρει δίπλα σε κάθε αρχηγό μικρού ή μεγάλου κόμματος», υπογράμμισε με τον επίλογο της ομιλίας του στην κοινή συνεδρίαση ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ της Πέμπτης ο Παύλος Γερουλάνος, που είναι από αυτούς που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι είναι θέμα χρόνου το νέο...


ΤΟ ΜΠΑΛΑΚΙ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ
Να δώσουν κοινή συνέντευξη οι δύο αρχηγοί, να διοργανώσουμε μια συνέλευση όλων των οργάνων τον Οκτώβρη, να προχωρήσουμε τη συζήτηση με την κοινωνία και άλλες πολλές προτάσεις ακούστηκαν δημοσίως από την επομένη του «ναυαγίου», με προφανή στόχο να απομακρύνουν άπαντες το μπαλάκι της ευθύνης.


ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ, ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: