26.9.16

Μέρκελ: Θα δεχτούμε χιλιάδες πρόσφυγες από την Ελλάδα...

Μέρκελ: Θα δεχτούμε χιλιάδες πρόσφυγες από την ΕλλάδαΜε στόχο την ελάφρυνση των νησιών από τους πρόσφυγες προκειμένου να ανασάνουν οι κάτοικοι ξεκινά η βδομάδα για τους υπεύθυνους της κυβέρνησης. «Όπλα» τους οι συναντήσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον...
Ταγίπ Ερντογάν (Σύνοδος ΟΗΕ, Νέα Υόρκη) και τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της μίνι συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό, στη Βιέννη.

Η Α. Μέρκελ έδωσε την υπόσχεση της στον Αλ. Τσίπρα για μεταφορά χιλιάδων προσφύγων στη Γερμανία από την Ελλάδα, μέσα σ' ένα χρόνο (6.000), με τη διαδικασία  της μετεγκατάστασης (relocation), ενώ δεσμεύθηκε και για συγκεκριμένο αριθμό προσφύγων (500) που θα αναχωρούν από την Αθήνα για το Βερολίνο, κάθε μήνα! Ας σημειωθεί πως από τους 160.000 πρόσφυγες από Ελλάδα και Ιταλία, που είχε συμφωνηθεί να κατανεμηθούν σε άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ, από την Ελλάδα έχουν μέχρις στιγμής μετεγκατασταθεί μόλις 4.140 πρόσφυγες.

Πρόκειται για ουσιαστική και πρακτική δέσμευση που θα δώσει ανάσες στην ηπειρωτική χώρα. Μια απόφαση με μεγάλη πρακτική αλλά και πολιτική σημασία αν σκεφτούμε ότι παίρνεται, ενώ η Μέρκελ είναι «στριμωγμένη» στο εσωτερικό του κόμματός της από τη στάση της που θεωρείται πολύ «φιλοπροσφυγική» και δέχεται πιέσεις να αλλάξει στάση. Και, όμως, αυτό δεν συμβαίνει. Αντίθετα θα δεχτεί πρόσφυγες από την Ελλάδα, διαψεύδοντας έμπρακτα τις φήμες ότι η Γερμανία όχι μόνο δεν θα δεχτεί ούτε ένα πρόσφυγα αλλά θα αρχίσει να επιστρέφει κιόλας! Παράλληλα και ο αυστριακός καγκελάριος, Κρίστιαν Κερν –οικοδεσπότης της μίνι συνόδου στη Βιέννη–, εξέφρασε την υποστήριξή του στις θέσεις του Αλ. Τσίπρα, για βοήθεια τόσο μέσω της Frontex στα βόρεια σύνορα με την Αλβανία και τη fYROM, όσο και στα νησιά από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου. 

Παράλληλα, οι συζητήσεις με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, ήταν σημαντικές καθώς επιβεβαιώθηκε ότι «οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν πάρα πολύ από όλες τις μεριές προκειμένου να υλοποιηθεί η συμφωνία», ενώ ξεκίνησε και διάλογος για να αρθούν οι περιορισμοί που θέτει η υπάρχουσα συμφωνία ως προς τις μετακινήσεις των προσφύγων. Να μπορούν, δηλαδή, οι ελληνικές αρχές να μετακινούν πρόσφυγες από τα νησιά στην ενδοχώρα, όπου και θα ολοκληρώνονται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και στη συνέχεια να μπορούν να επιστραφούν στην Τουρκία. Πρόκειται για «λεπτομέρεια», με μεγάλη σημασία, όμως, καθώς η χώρα μας θα μεταφέρει χωρίς προσκόμματα πρόσφυγες από τα hot spot των νησιών μας στην ηπειρωτική Ελλάδα και μόλις ολοκληρώνονται οι διαδικασίες θα επιστρέφονται στη γείτονα. Μεγάλες ανάσες στις κοινωνίες των νησιών μας...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: