26.9.16

Δημοσιογραφική εμπάθεια, στόμφος και κουταμάρες...

Γιώργος ΣταθάκηςΔημήτρης Τρίμης

Απάντηση σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγορά», Σάββατο, 24.9.2016, (του Ομίλου Ν. Χατζηνικολάου) ότι ήταν επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να μην δίνεται πρώτα στους δανειολήπτες η δυνατότητα να αγοράσουν οι ίδιοι τα...
«κόκκινα δάνεια» τους πριν τα πουλήσουν οι Τράπεζες, έδωσε την ίδια μέρα ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης:

Μετά τη διαπραγμάτευση που κάναμε ισχύουν τα εξής: Πριν πουλήσει το "κόκκινο" δάνειο η Τράπεζα είναι υποχρεωμένη να κάνει προσφορά στον δανειολήπτη τους προηγούμενους δώδεκα μήνες. Συνεπώς υπάρχει ασφαλιστική δικλείδα για το θέμα αυτό. Παραπλανητική πληροφορία είναι ότι ισχύει στην Κύπρο. Δεν ισχύει στην Κύπρο.

Στην Κύπρο ισχύει, ό,τι ισχύει και στην Ελλάδα με αυτή τη νομοθεσία που έχουμε εισάγει. Ο κώδικας δεοντολογίας των τραπεζών που φτιάξαμε κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδος λέει ότι ρητά ότι η επαναγορά δανείων είναι δυνατή και σε τιμή κάτω από την ονομαστική αξία. Νομίζω ότι οποιαδήποτε άλλη συζήτηση είναι μάλλον παραπλανητική.

Όμως, παρά την σαφή διευκρίνηση, που ανατρέπει την «είδηση»,  ο Όμιλος Χατζηνικολάου συνεχίζει τη σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή διακινώντας την ίδια «αποκλειστική πληροφορία», ώστε να ενεργοποιηθούν όλοι οι μηχανισμοί κατεδάφισης του Τσίπρα, δηλαδή να μπουν μπροστά οι κατέχοντες στήλες και εκπομπές στα ραδιοφωνικά, έντυπα και ψηφιακά Μέσα του κ. Χατζηνικολάου και δεν εννοώ  μόνο εκείνους της σχολής Τράγκα.

Παραθέτω ένα σημερινό παράδειγμα από διάσημο αριστερό συντάκτη του Ομίλου Χατζηνικολάου που ξέρει την τέχνη να στήνει καλά την ισοπεδωτική κριτική του πάνω... σε ένα παραμύθι που έχει ήδη διαψευστεί πριν 48ώρες:

«Σύμφωνα με το πρώτο θέμα της «Αγοράς» του Σαββάτου που πέρασε (24.9.2016), σε επιστολή της γνωστής δικηγόρου, κυρίας Αριάδνης Νούκα, προς τον κ. Γιούνκερ για τα «κόκκινα δάνεια» ο τελευταίος απάντησε ότι οι διευθετήσεις σε αυτό το θέμα έγιναν με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης και όχι των δανειστών.

Ποιό είναι το επίδικον: να δίνεται από τις ελληνικές (;) τράπεζες (;) η δυνατότητα στους «κόκκινους» δανειολήπτες να εξαγοράζουν οι ίδιοι τα δάνειά τους σε χαμηλότερο (κουρεμένο) τίμημα και πάντως υψηλότερο από το γελοίο εκείνο, με οποίο τα αρπακτικά των αγορών, αποκτώντας τα εν λόγω δάνεια, θα συνέχιζαν να γδέρνουν τους δανειολήπτες.

Αυτή η διαδικασία εφαρμόζεται με επιτυχία στην Κύπρο στην Ιρλανδία και πλήθος άλλων χωρών που έχουν παγιδευθεί στην «κρίση». Με επιτυχία, διότι το όλον πράγμα αφορά σε όντως αδύναμους να ανταπεξέλθουν πολίτες, χωρίς να θίγει την «κουλτούρα των πληρωμών» - ζήτημα το οποίον και οι τράπεζες και τα κράτη μπορούν δια του Μεγάλου Αδελφού να ελέγξουν πλήρως.

Γιατί λοιπόν αυτή η μορφή σχετικής σεισάχθειας δεν συντελείται στη χώρα μας; Η απάντηση Γιούνκερ είναι συντριπτική: «Δεν το θέλει η ελληνική κυβέρνηση».

Το πρόβλημα, πολιτικώς και ηθικώς, έχει κολοσσιαία διάσταση. Πρόκειται για ένα ακόμα πισώπλατο χτύπημα της κυβέρνησης στους Έλληνες (ανάλογο εκείνων που ανιχνεύονται σε θέματα όπως οι συντάξεις, τα ασφαλιστικά, η φορολόγηση και τα εργασιακά, όπου η ταυτότητα του δολοφόνου είναι θολή) – ή κυβέρνηση ή οι δανειστές βάφουν με αίμα τα χέρια τους κάθε φορά και σε ποιό ποσοστό;.

Τί να πεις; Τώρα ξύπνησε και δεν είδε τη διάψευση Σταθάκη ο συντάκτης του Ομίλου Real, ή απολύτως συνειδητά εφαρμόζει την πεπατημένη γραμμή «Λέμε ό,τι να 'ναι με στόμφο αρκεί να πέσει η κυβέρνηση»;...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: