26.10.16

Εκτός συζήτησης το Aσφαλιστικό...


...σύμφωνα με τον Κατρούγκαλο...
Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, ξεκαθάρισε ότι το θέμα του Ασφαλιστικού δεν πρόκειται να ανοίξει ξανά, παρά τις όποιες πιέσεις του ΔΝΤ, το οποίο κινείται σε μοντέλο γενικευμένης απορρύθμισης και ζητάει «αίμα». Παράλληλα, υποστήριξε ότι....
η κυβέρνηση κινείται με αριστερή ευαισθησία στα εργασιακά, ενώ ανέφερε ότι η κυβέρνηση στοχεύει σε βελτίωση του μισθού μέσω των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Η συζήτηση για το ασφαλιστικό «δεν ανοίγει ξανά, παρά τις πιέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το ΔΝΤ δεν είναι ευχαριστημένο, ήθελε αίμα και δεν του το δώσαμε. Ό,τι κάναμε στην μεταρρύθμιση ήταν με αριστερό πρόσημο και αριστερή ευαισθησία. Το Ταμείο δεν κινείται σε ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, αλλά γενικευμένης απορρύθμισης, θα απομονωθεί όπως και την πρώτη φορά», δήλωσε στον ραδιοσταθμό «Alpha 989» και συμπλήρωσε ότι συνεχίζονται οι ακραίες απαιτήσεις από μέρους του ΔΝΤ.

Όπως υποστήριξε, η κυβέρνηση προσπαθεί να περνάει κοινωνικά μέτρα και είναι άδικο να κατηγορείται για το χάος που παρέλαβε. «Η κυβέρνηση προσπαθεί σε εθνικό επίπεδο να περνάει κοινωνικά μέτρα. Στο ασφαλιστικό π.χ. πετύχαμε αυτό, να αποφύγουμε την περικοπή του ΕΚΑΣ, να εξουδετερώσουμε τα κακά που υπήρχαν ως δεδομένα, μέσω της εθνικής σύνταξης και των άλλων μέτρων που πήραμε. Έχουμε ελλείμματα και χρειάστηκε να αναπροσαρμόσουμε τις υψηλές συντάξεις. Επειδή είχαμε τόσο μεγάλα ελλείμματα, ακριβώς επειδή κληρονομήσαμε χάος, έπρεπε να κάνουμε αναπροσαρμογή. Είναι άδικο να δεχόμαστε κριτική, για τη χαοτική κατάσταση που κληρονομήσαμε».

Αναφερόμενος στους μισθούς, δήλωσε ότι η κυβέρνηση στοχεύει να τους αυξήσει μέσω των συλλογικών διαπραγματεύσεων και υποστήριξε ότι σκοπός τους είναι να υπάρχουν αξιοπρεπείς μισθοί. «Στόχος είναι η βελτίωση του μισθού μέσω των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Οι μισθοί έχουν πέσει σε επίπεδο που ελάχιστα εξασφαλίζει στους ανθρώπους και μοιραία παρασύρουν και τις συντάξεις. Πρέπει να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο. Εγγυηθήκαμε ότι κανείς δεν θα πέσει κάτω των 1.300 μικτών στις συντάξεις, αλλά υπάρχουν πολύ χειρότερες καταστάσεις. Τίθεται θέμα επιβίωσης όταν εργαζόμενοι παίρνουν 100 ευρώ το μήνα. Σκοπός μας είναι να υπάρχουν αξιοπρεπείς μισθοί».

thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: