31.10.16

Μαρινάκης, Σαββίδης εσπευσμένα στον «αέρα»...

Tο χάος που έχει δημιουργηθεί στο καθ’ αυτό τηλεοπτικό τοπίο, πέραν των θεσμικών, πολιτικών και δικαστικών παραμέτρων του που ταλανίζουν την επικαιρότητα, έχει οδηγήσει σύμφωνα με...
πληροφορίες του lionnews.gr, τους κ. Βαγγέλη Μαρινάκη και Ιβάν Σαββίδη στην απόφαση να βγάλουν στον αέρα τα καινούρια τους κανάλια όσο γρηγορότερα γίνεται. Βλέποντας αμφότεροι ότι το πράγμα οδεύει από μπλοκάρισμα σε μπλοκάρισμα και από πρόβλημα σε πρόβλημα, φοβούνται ότι αν δεν κάνουν κάτι άμεσα, κάτι που στην ουσία θα δημιουργήσει τηλεοπτικό τετελεσμένο, τελικά δεν αποκλείεται να χάσουν μέχρι και την συχνότητα που πήραν με τον νόμο Παππά και –ίσως- τα χρήματα της δόσης που έχουν ήδη καταβάλλει.

Μέχρι πρότινος και οι δύο είχαν σκοπό να κινηθούν εντός κυβερνητικού νομικού πλαισίου, ήταν άλλωστε  οι «κερδισμένοι» της καινούριας διευθέτησης, απολύτως νομιμοποιημένοι και δίχως να κουβαλούν παλιές τηλεοπτικές αμαρτίες που εκ’ των πραγμάτων βαραίνουν τους παλιούς καναλάρχες. Με βάση τον παλιότερο προγραμματισμό τους (πριν την απόφαση του ΣτΕ), τόσο ο κ. Μαρινάκης όσο και ο κ. Σαββίδης σκόπευαν να εκπέμψουν λίγο πριν τα Χριστούγεννα ή αμέσως μετά τον καινούριο χρόνο. Η κυβέρνηση, μόλις τέλειωσε ο περίφημος διαγωνισμός μέσα στο φρούριο της Γενικής Γραμματείας, πίεζε τους δύο νεοφώτιστους να «τρέξουν» τις διαδικασίες και να βγουν στον αέρα γρήγορα, ώστε να δοθεί στο κοινό μια εικόνα του νέου «αποκαθαρμένου» τοπίου. Αυτό δεν ήταν εύκολο για τεχνικούς λόγους, ούτε έβλεπαν ως επιχειρηματίες κάποια ανάγκη για τόσο άμεση εκπομπή. Ήθελαν να προετοιμαστούν επαρκώς πριν εκπέμψουν. Με τις καινούριες εξελίξεις, τα πράγματα αλλάζουν. Οι δυο καινούριοι επισπεύδουν την εμφάνιση των καναλιών τους στις οθόνες μας, καθώς προτεραιότητα έχει πια γι αυτούς η κατοχύρωσή τους στον τηλεοπτικό χάρτη ως υπαρκτών καναλιών και όχι η τεχνική ή δημοσιογραφική αρτιότητα του προϊόντος τους.


Η απόφαση και του κ. Μαρινάκη, λοιπόν, και του κ. Σαββίδη, είναι να βρεθούν στον αέρα, μόλις περάσει ο νέος νόμος Παππά από τη Βουλή για τις προσωρινές άδειες λειτουργίας και δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Η πιθανότητα να ξανακηρυχθεί και αυτός ο καινούριος νόμος αντισυνταγματικός ή η πιθανότητα να υπάρξουν αποφάσεις κάποιου μελλοντικού ΕΣΡ (τώρα υπό τον κ. Πολύδωρα δεν πρόκειται να συγκροτηθεί) που θα αλλάξουν ξανά τα δεδομένα, δεν τους απασχολεί πια ή τους απασχολεί δευτερευόντως. Θέλουν απαξάπαντως, η καινούρια διευθέτηση του τηλεοπτικού τοπίου, όπως γίνει και από όποιον γίνει, να τους βρει ως «παλιούς» που έχουν ήδη πλασαριστεί στην αγορά, καθότι οι συνεχείς παλινωδίες της κυβέρνησης και ο πολιτικός πόλεμος που μαίνεται τους φοβίζουν. Φυσικά, δεν είναι έτοιμοι ούτε τεχνικά, ούτε στελεχιακά. Παλιότερα τους απασχολούσε αυτό, διότι ήθελαν να παρουσιάσουν ένα προϊόν επαρκές και ανταγωνιστικό, τώρα όμως δεν τους ενδιαφέρει διόλου. Είναι αποφασισμένοι να βγουν με το σήμα του σταθμού τους, με αναγγελία μελλοντικού προγράμματος και με κάποιες ξένες ταινίες που έσπευσαν να αγοράσουν. Η εμφάνιση των νέων καναλιών στις οθόνες θα γίνει μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Η ενημέρωση (ειδήσεις, εκπομπές λόγου, κλπ.) πρέπει να αναμένονται στις αρχές του 2017.

Στην ερώτηση αν προλαβαίνουν τεχνικά να εκπέμψουν έστω και έτσι, λειψά και δίχως ενημέρωση, η απάντηση είναι καταφατική. Μπορούν. Ο κ. Μαρινάκης έχει ήδη εγκατασταθεί στα παλιά στούντιο του Mega στην Παιανία, τα οποία έχει γκρεμίσει εσωτερικά και τα διαμορφώνει με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς. Τα καινούρια του μηχανήματα έχουν ήδη παραγγελθεί στο εξωτερικό και αναμένονται ώστε να εγκατασταθούν τάχιστα. Ο κ. Σαββίδης έχει συζητήσει με τους ιδιοκτήτες διάφορων έτοιμων τηλεοπτικών δομών, πράγμα που σημαίνει ότι μόλις υπογράψει συμφωνία θα μπορεί να βγει στον αέρα δίχως περαιτέρω καθυστερήσεις. Η πρόσληψη των υπευθύνων του ενημερωτικού τομέα έχει ήδη γίνει και στους δυο σταθμούς, ενώ γίνονται συνεχείς συζητήσεις με δημοσιογράφους.

Για την ιστορία, να πούμε ότι οι δυο καινούριοι υπερθεματιστές του νόμου Παππά, δέχονταν συνεχή πίεση από την κυβέρνηση να εκπέμψουν από τις αρχές Οκτωβρίου. Σε συναντήσεις που είχαν με τον κ. Τσίπρα και τον κ. Παππά, αλλά και μέσα από τηλεφωνικές συνομιλίες τους, είχαν θέσει τους όρους τους στην κυβέρνηση οι οποίοι είχαν γίνει πλήρως αποδεκτοί. Αυτοί ήταν να κλείσουν αμέσως οι σταθμοί που δεν είχαν άδεια (εξ’ ου και η τροπολογία Παππά που αποσύρθηκε) και να μην υπάρξει προκήρυξη για πανελλαδικές θεματικές άδειες. Η κυβέρνηση τα υποσχέθηκε τότε. Ο κ. Παππάς επίσης έδινε διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει περίπτωση να βγει αντισυνταγματικός ο νόμος του, αλλά και ότι οι άδειες των νέων υπερθεματιστών θα ισχύουν ακόμα και στη «απίθανη» περίπτωση αρνητικής απόφασης του ΣτΕ. Οι εξελίξεις (απόφαση ΣτΕ, αναγγελία νέου νόμου Παππά, πρόταση για Πολύδωρα, άρνηση της αντιπολίτευσης να συναινέσει) δημιούργησαν ένα πραγματικό χάος, μέσα στο οποίο τίποτα δεν ισχύει με βεβαιότητα και καμιά εξέλιξη δεν μπορεί αν προβλεφθεί. Οι νέοι καναλάρχες λοιπόν, αποφάσισαν να μεταπηδήσουν από την θέση των «απολύτως νόμιμων» περίπου στην θέση των «αεροπειρατών», διαφορετικά φοβούνται ότι θα βρεθούν εκτός τηλεοπτικού νυμφώνα. Τα υπόλοιπα στην οθόνη μας σύντομα...


Δημήτρης Καμπουράκης, lionnews.gr, zoornalistas.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: