27.10.16

Μπαράζ σεισμών στην κεντρική Ιταλία...




Οι εφιαλτικές στιγμές που έζησαν πριν από δύο μήνες με τον σεισμό που σχεδόν αφάνισε το χωριό Αματρίτσε και στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από...
300 ανθρώπους αναβίωσαν εχθές το βράδυ για τους κατοίκους της κεντρικής Ιταλίας. 

Ωστόσο οι χθεσινές σεισμικές δονήσεις, μέχρι τις έως τώρα πληροφορίες δεν έχουν τον ίδιο τραγικό απολογισμό με εκείνον του καλοκαιριού, καθώς έχει καταγραφεί μόλις ένα περιστατικό θανάτου με έναν ηλικιωμένο άνδρα που υπέστη ανακοπή καρδιάς.

Παράλληλα, περίπου δέκα άτομα έχουν τραυματισθεί ελαφρά, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, εθελοντές ανέφεραν ότι ένα παιδί έχει τραυματισθεί εξαιτίας κατάρρευσης κτίσματος στην κωμόπολη Καμερίνο.

Πιο συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση Rai, οκτώ άνθρωποι τραυματίσθηκαν ελαφρά στην κωμόπολη Φαμπριάνο, στην περιφέρεια Μάρκε, κατά την πρώτη σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στην κεντρική Ιταλία στις 19:11 χθες το βράδυ. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε τοπικό νοσοκομείο από το οποίο έχουν πήραν σχεδόν αμέσως εξιτήριο.

Ένας κάτοικος, επίσης, τραυματίσθηκε ελαφρά στο χωριό Βίσο, ενώ βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητό του, εξαιτίας κατολίσθησης. Η οδός Σαλάρια που οδηγεί στο χωριό Βίσο, έχει κλείσει, ενώ υλικές ζημιές καταγράφονται και στο χωριό Ουσίτα, πάντα στην περιφέρεια Μάρκε. 

Ευτυχώς, όμως, μετά τον πρώτο σεισμό που σημειώθηκε στις 19.11, (τοπική ώρα) όλος ο κόσμος είχε βγει στον δρόμο, κάτι που μπορεί να συνέβαλε στο να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Στην ευρύτερη περιοχή της Νόρτσια κατέρρευσε το μεγαλύτερο μέρος ιστορικής εκκλησίας, μέσα στην οποία δεν υπήρχαν, ευτυχώς, πιστοί. Στην πόλη Καμερίνο μόνον ένας κάτοικος τραυματίσθηκε ελαφρά, αλλά η κατάστασή του δεν προκαλεί ανησυχία. Ωστόσο η πόλη έχει υποστεί σημαντικές υλικές ζημιές. 

Καμπαναριό εκκλησίας κατέρρευσε πάνω σε οίκημα με τον δήμαρχο ωστόσο να τονίζει ότι δεν υπάρχουν θύματα. Στο πανεπιστήμιο της πόλης σπουδάζουν πολλοί Ιταλοί και ξένοι φοιτητές, οι οποίοι, όπως τόνισαν οι υπεύθυνοι της τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι καλά.

Περιορισμένες υλικές ζημιές σημειώθηκαν στο υπουργείο εξωτερικών της Ρώμης, το οποίο και εκκενώθηκε για περαιτέρω ελέγχους.

Ο χορός των Ρίχτερ ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης με ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,4 βαθμών και εστιακού βάθους μόλις 9,3 χλμ για να ακολουθήσει δύο ώρες αργότερα δεύτερος, ακόμη πιο ισχυρός σεισμός 5,9 βαθμών. 

Πάντως μέχρι και τις 11 χθες το βράδυ (τοπική ώρα) οι μετασεισμικές δονήσεις στις περιφέρειες Μάρκε και Ούμπρια είχαν ξεπεράσει τις εξήντα, με το ιταλικό ινστιτούτο ηφαιστειολογίας και σεισμολογίας να κάνει γνωστό ότι η χθεσινή δόνηση συνδέεται με εκείνη της 24ης Αυγούστου.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, οι έλεγχοι της Πολιτικής Προστασίας συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα, κυρίως σε απομονωμένες περιοχές, κοντά στα χωριά Βίσο και Kαστελσαντάντζελο Σουλ Νέρα.

Μήνυμα Ρέντσι

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, σε ανάρτησή του στο Twitter, έγραψε: «Επιθυμώ να ευχαριστήσω όσους εργάζονται κάτω από τη βροχή στις περιοχές του σεισμού. Όλη η Ιταλία αγκαλιάζει σφιχτά τους κατοίκους που επλήγησαν και πάλι».

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ ΣΕ ΣΠΙΤΙ ΣΤΗ ΡΩΜΗ...


real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: