28.10.16

Επιστροφή στην... αφετηρία...

 
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία ο νόμος Παππά κρίθηκε αντισυνταγματικός, ανέτρεψε τα δεδομένα, καθώς όσα...
συνέβησαν ουσιαστικά ακυρώνονται. Πρόκειται για ένα σοβαρό πλήγμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, το οποίο όμως παράλληλα ανοίγει μια σειρά από ζητήματα.

Κατ’ αρχάς, παραμένουν στο παιχνίδι οι δύο τουλάχιστον παίκτες που είχαν μείνει εκτός, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους, τις παραγωγές, την αγορά και πάει λέγοντας. Ο λόγος για τον Alpha του Δημήτρη Κοντομηνά που μπορεί να εξέτασε διάφορες πιθανές συνεργασίες, αλλά υπό τις νέες συνθήκες προφανώς θα συνεχίσει μόνος όπως μέχρι και σήμερα.

Αλλά και για το Star, συμφερόντων Βαρδινογιάννη, που επίσης είχαν επαφές με τον Ιβάν Σαββίδη για συνεργασία, καθώς δεν είχαν καταφέρει να πάρουν άδεια, αλλά πλέον κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο.

Αγνωστο παραμένει τι θα γίνει με το Mega, που έχει εγκαταλειφθεί από τους μετόχους του, οι τράπεζες κρατούν κλειστούς τους λογαριασμούς του τηλεοπτικού σταθμού και, παρότι έχουν συγκεντρωθεί όπως λέγεται ίσως και περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ, οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι. Κάτι που πρέπει επιτέλους να επανεξετάσουν οι τράπεζες, καθώς το κανάλι συνεχίζει να αποσπά σημαντική τηλεθέαση και να απορροφά διαφημιστικά έσοδα, τα οποία όμως δεν πάνε καθόλου στους εργαζόμενους που ακόμα και υπό αυτές τι συνθήκες το κρατούν «ζωντανό», αντιμετωπίζοντας όμως πλέον σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.

Ο γενικός διευθυντής της Alpha Bank, Γιώργος Αρώνης, κατά τη συνάντησή του προ ημερών με τους εργαζόμενους είπε ότι, αν συμφωνήσουν και οι άλλες τράπεζες, θα αποδεσμευτούν δύο εκατομμύρια ευρώ για να πληρωθούν κάποιοι μισθοί. Μένει να γίνει και πραγματικότητα…

Κανονικά μπορούν να συνεχίσουν να εκπέμπουν τόσο το Ε TV του Φίλιππου Βρυώνη, ο οποίος είχε βρεθεί εκτός διαδικασίας, καθώς η εγγυητική επιστολή του ήταν άκυρη, αλλά και το ΑΡΤ TV του Γιώργου Καρατζαφέρη, ο οποίος στον φάκελο που κατέθεσε δεν είχε περιλάβει ούτε το αναγκαίο παράβολο των 30.000 ευρώ!

Το ερώτημα όμως που δημιουργείται πλέον είναι τι θα γίνει με τους δύο υπερθεματιστές της δημοπρασίας που ακυρώθηκε. Δηλαδή τον Ιβάν Σαββίδη (επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ) και τον Βαγγέλη Μαρινάκη (εφοπλιστής και ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού), οι οποίοι έχουν καταβάλει και την πρώτη δόση του συνολικού τιμήματος, όπως άλλωστε έχουν πράξει και οι Γιάννης Αλαφούζος (ιδιοκτήτης του ΣΚΑΪ και πρόεδρος του Παναθηναϊκού) και Θοδωρής Κυριακού (CEO του ομίλου ANT1). Τα χρήματα αυτά προφανώς και θα επιστραφούν αλλά οι δύο που δεν διαθέτουν κανάλι θα έχουν δικαίωμα εκπομπής του καναλιού που ξεκίνησαν να «χτίζουν»;

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης μάλιστα έχει κατοχυρώσει και το εμπορικό σήμα του καναλιού «One Channel». Θα έχει δικαίωμα συμμετοχής και ο Ι.Β. Καλογρίτσας, ο οποίος έχασε τη θέση του υπερθεματιστή εξαιτίας της γνωστής ιστορίας με τα βοσκοτόπια και το «πόθεν έσχες» του; Θα πρέπει να του επιστραφεί και η εγγυητική επιστολή των τριών εκατ. ευρώ που είχε καταθέσει αφού ακυρώθηκε η διαδικασία; Και τι θα γίνει αν εκδηλώσει ενδιαφέρον εκ νέου και η «Ανεξάρτητος Πάροχος Περιεχομένου» (συμφερόντων επίσης Βαρδινογιάννη) που μειοδότησε (18 εκατ. ευρώ);

Από τη στιγμή που ο νόμος Παππά αλλά και το προηγούμενο καθεστώς έχουν κριθεί αντισυνταγματικά, με τη νέα «νομοθετική πρωτοβουλία-γέφυρα» της κυβέρνησης θα μπορούν, μέχρι να γίνει εκ νέου διαγωνισμός από το ΕΣΡ, να εκπέμπουν και άλλοι τηλεοπτικοί σταθμοί σε εθνική εμβέλεια που σήμερα δεν υφίστανται; Σε ποιο χρονικό διάστημα θα ολοκληρωθεί η νέα διαγωνιστική διαδικασία;

Πόσα κανάλια εθνικής εμβέλειας θα εκπέμπουν και τι θα πρέπει να κάνει μέχρι τότε η Digea; Οπως φαίνεται, μένει να διευκρινιστούν πολλά ανοιχτά ζητήματα…

Σωτήρης Μανιάτης

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: