26.10.16

Μαξίμου: Τι κομίζει ο Ομπάμα στην Αθήνα...

Φωτογραφία από τη συνάντηση Τσίπρα-Ομπάμα στην Πολωνία
Ο ρόλος της Ελλάδας για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή θα βρεθεί στο επίκεντρο της επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα εκτιμούν κυβερνητικές πηγές, υπογραμμίζοντας ότι ...ο ρόλος της χώρας ενισχύεται δεδομένων των περιφερειακών εξελίξεων και της αυξανόμενης αστάθειας στην περιοχή.

Από το Μαξίμου εκτιμούν ότι η επιλογή του προέδρου των ΗΠΑ να βρεθεί στις 15 και 16 Νοεμβρίου στην Αθήνα έρχεται σε συνέχεια των μηνυμάτων από τον Τζακ Λιου περί διευθέτησης του ελληνικού χρέους πριν από το τέλος της θητείας Ομπάμα.

Το πρόγραμμα του Μπαράκ Ομπάμα

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου των ΗΠΑ στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθούν κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, καθώς και διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπειών. Στο επίκεντρο της επίσκεψης αναμένεται να βρεθούν, επίσης, η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και η πορεία του οικονομικού προγράμματος, το Κυπριακό και το προσφυγικό.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωσή του Λευκού Οίκου, ο Πρόεδρος Ομπάμα «θα συναντήσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και θα επαναλάβει την υποστήριξή του στις προσπάθειες επαναφοράς της ελληνικής οικονομίας στο δρόμο της βιωσιμότητας και της ανανεωμένης ανάπτυξης».

Με τις διακοινοτικές συνομιλίες να εισέρχονται σε κρίσιμη φάση και την Ελλάδα να έχει λόγο σε ζητήματα ασφαλείας και εγγυήσεων, το Κυπριακό αναμένεται να αποτελέσει, επίσης, βασικό θέμα στις συνομιλίες της κυβέρνησης με τον Αμερικανό Πρόεδρο, λένε οι κυβερνητικές πηγές.

Επιπλέον, η προσφυγική κρίση παραμένει ένα φλέγον ζήτημα παγκόσμιας εμβέλειας που πυροδοτεί εξελίξεις με τεράστιο αντίκτυπο στο διεθνές σύστημα και την ΕΕ. Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα εκφράσει την υποστήριξη και αναγνώρισή τους προς την Ελλάδα για την ανθρώπινη και αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών, ενάντια στη λογική των διαχωριστικών και μονομερών ενεργειών, όπως προωθούνται από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η επίσκεψη Ομπάμα αναμένεται να αποτελέσει άλλο ένα σήμα υποστήριξης των ΗΠΑ στην επιλογή αυτή και στις ελληνικές προσπάθειες.

Βέβαια, από την ατζέντα δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ έρχεται με συνοδεία αρκετών επιχειρηματιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: