26.10.16

Όχι άλλες βραβεύσεις. Βάλτε ράμπες!...

Γυναίκα σε αναπηρικό καροτσάκιΗ... αποθέωση των παραολυμπιονικών του Ρίο συνεχίζεται! Με κατά τόπους βραβεύσεις, δακρύβρεχτες αναφορές από επίσημα χείλη και όχι μόνο.

Φωνή διαμαρτυρίας από τη Θεσσαλονίκη έρχεται να βάλει τα...

γεγονότα της καθημερινότητας στην πραγματική τους διάσταση.

Η φυσικοθεραπεύτρια Ευαγγελία Τσομπανίδου, υπεύθυνη και για τη σωματική ετοιμότητα συμπολιτών με κινητικά προβλήματα, αναφέρει:

«Λαμβάνω μήνυμα από συμπολίτες με κινητικά προβλήματα στην Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή: “Τέρμα πια με τις εικονικές εκδηλώσεις αναγνώρισης της αθλητικής μας προσπάθειας στο Ρίο, ας κάνουν κάτι ουσιαστικό για να διευκολύνουν την, χωρίς μέσα πρόσβασης, σκληρή καθημερινότητα μας!”.

»Και έχουν δίκιο! Οι συμπολίτες με κινητικά προβλήματα και όχι με “ειδικές ανάγκες”, όπως μόνο στην Ελλάδα ονομάζονται, είναι δυστυχισμένοι επειδή είναι αποκλεισμένοι! Και η Θεσσαλονίκη είναι τριτοκοσμική στον ίδιο τομέα!

»Ενα προσβάσιμο κολυμβητήριο υπήρχε στην Περαία, έκλεισε και δεν υπάρχει άλλο! Ζω δίπλα τους και θλίβομαι... Όποιοι απ' αυτούς ζουν με κανονικούς ρυθμούς, κάνουν οι ίδιοι υπερπροσπάθεια για να κινηθούν σε δρόμους, μέσα μεταφοράς, δημόσιες υπηρεσίες, γενικότερα σε κοινόχρηστους χώρους!».

Η ίδια, μεγαλωμένη στη Γερμανία, έχει άλλες παραστάσεις:

«Παρά την οικονομική δυσκολία της εποχής, τα μέσα πρόσβασης, ράμπες και όχι μόνο, δεν κοστίζουν ακριβά ν' αγοραστούν ή να κατασκευαστούν από το επίσημο κράτος και να τοποθετηθούν στους κοινόχρηστους χώρους...

»Αν ήταν στο εξωτερικό, και όχι μόνο στη Γερμανία που μεγάλωσα εγώ, θα ζούσαν κανονικά! Εδώ γιατί όχι; Είναι θέμα αγωγής, παιδείας! Όπου υπάρχουν οι λιγοστές ράμπες, συχνότερα βρίσκεις παρκαρισμένο αυτοκίνητο...

»Ανάγωγος λαός είμαστε, ας το συνειδητοποιήσουμε επειδή μόνο έτσι μπορούμε ν' αλλάξουμε! Χρειάζεται εφαρμογή των νόμων που υπάρχουν, αλλά δεν υλοποιούνται από το ίδιο το κράτος, για προσβάσιμους κοινόχρηστους χώρους... Μόνο έτσι θα βλέπουμε καθημερινά δίπλα μας συμπολίτες με κινητικά προβλήματα και θα τους αποδεχθούμε!

»Αναρίθμητοι υπάρχουν κλεισμένοι σπίτια τους κυρίως λόγω των τροχαίων ατυχημάτων, από παθολογικά αίτια και όχι μόνο, ενώ θα μπορούσαν να ζουν με κανονικούς ρυθμούς!

»Μίλησα για ανάγωγο λαό... Μην ξεχνάτε πως και οι πολιτικοί που μπορούν να δώσουν τη λύση τμήμα του ίδιου λαού είναι!»...


Σπύρος Τσάμης, efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: