30.11.16

Πρόταση ESM για μείωση χρέους κατά 21,8%...


Εμπιστευτική πρόταση του ESM περιλαμβάνει μείωση του ελληνικού χρέους κατά 21,8% ως το...
2060, όπως αναφέρει η Wall Street Journal, επικαλούμενη πολύ καλά πληροφορημένες πηγές.

Το εξασέλιδο έγγραφο που επικαλείται η Wall Street Journal φέρεται να είναι η πρόταση που θα καταθέσει ο ESM στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και προβλέπει μέτρα που θα μειώσουν ως το 2060 το λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ κατά 21,8 ποσοστιαίες μονάδες. Υπενθυμίζεται ότι βάσει των επίσημων εκτιμήσεων της Ευρωζώνης το χρέος θα φθάσει, το 2060, στο 104,9% του ΑΕΠ.

Σε αυτά περιλαμβάνεται επιμήκυνση του χρόνου ωρίμανσης των ελληνικών δανείων αλλά και «πάγωμα» επιτοκίων για ορισμένα εξ αυτών, προκειμένου να υπάρξει προστασία της ελληνικής οικονομίας από τυχόν έντονες επιτοκιακές διακυμάνσεις στις αγορές. Το έγγραφο περιλαμβάνει επίσης την ανταλλαγή ομολόγων με κυμαινόμενα επιτόκια που έχουν οι ελληνικές τράπεζες για ομόλογα με σταθερά, τη χρήση swap επιτοκίων για τον καθορισμό των δόσεων που καταβάλλει η Ελλάδα σε κάποια από τα δάνεια στον ΕSM και την πραγματοποίηση μελλοντικών εκταμιεύσεων προς την Ελλάδα μέσω δανείων με σταθερά επιτόκια.

«Είναι ένα έγγραφο εργασίας του ESM το οποίο δεν έχει ακόμα υιοθετηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.Το έγγραφο έρχεται ως απάντηση στην εντολή που έλαβε ο ESM στις 25 Μαίου (από το Eurogroup) να εργαστεί για το βραχυπρόθεσμο ορίζοντα σε μια σειρά από μέτρα που θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας» ανέφερε εκπρόσωπος του ESM.

O ίδιος σημείωσε ότι ο γενικός διευθυντής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, θα παρουσιάσει τις προτάσεις στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: